Loading...
 Start Page
Τοποθέτηση στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Αχαΐας

ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ανεξάρτητος Βουλευτής

Κάτω Αχαΐα, 29 Σεπτεμβρίου 2018

"Ανάπτυξη και έργα υποδομής στην Δυτική Αχαΐα: Προοπτικές και Προκλήσεις"

Κυρίες και κύριοι,

Αφού ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκλησή τους να συμμετέχω στη σημερινή συνάντηση, συναισθανόμενος ότι βρίσκομαι μεταξύ πολλών φίλων, κυρίως όμως μεταξύ συμπατριωτών με τους οποίους επί πολλά χρόνια μοιραζόμαστε κοινές σκέψεις, αγωνίες και ελπίδες, θα ήθελα να μην μιλήσω για θεωρίες και οράματα, ούτε και να πω τα τυπικά, που συνήθως λέγονται σε τέτοιες συναντήσεις.

Επιτρέψτε μου να μιλήσω για πραγματικότητες.

Και ποιες είναι αυτές;

Μία πραγματικότητα που δεν αμφισβητεί κανένας είναι ότι η Δυτική Αχαΐα αποτελεί το… «στομάχι» της περιοχής και όχι μόνο.

Ότι είναι μία κατ’ εξοχήν παραγωγική περιοχή του πρωτογενούς τομέα που με όλα τα γνωστά εμπόδια και δυσκολίες, διοχετεύει αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα πολύ πέρα από τα όρια του νομού, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Μία άλλη πραγματικότητα είναι ότι η παράκτια ζώνη της Δυτικής Αχαΐας αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά κομμάτια του νομού μας, που όλοι ξέρουμε ότι σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο του Αράξου, αλλά και υποδομές που ακόμα λείπουν, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να γίνει ακόμα πιο ελκυστική.

Και μία τρίτη πραγματικότητα είναι ότι στα όρια δικαιοδοσίας του δήμου Δυτικής Αχαΐας, εντάσσεται και η Βιομηχανικη Περιοχή του νομού, που μπορεί να την αποκαλούμε όλοι ως «Βιομηχανική Ζώνη της Πάτρας», στην ουσία όμως ανήκει στην Δυτική Αχαΐα.

Ειλικρινά λέω λοιπόν, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, ότι δεν γνωρίζω πολλές περιοχές της χώρας που να έχουν στο έδαφός τους και να συνδυάζουν και τους τρεις τομείς της οικονομίας, τον αγροτικό, τον βιομηχανικό και μεταποιητικό, αλλά και τον τουριστικό!

Και τούτο από μόνο του, αποτελεί ένα… θαύμα.

Μία ευτυχή συγκυρία, αν θέλετε, που θα έπρεπε να έχει εκτοξεύσει τη Δυτική Ελλάδα, να την έχει καταστήσει περιοχή – πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει.

Και δεν συμβαίνει γιατί ισχύουν κάποιες άλλες, κακές αυτή τη φορά, πραγματικότητες.

Μία από αυτές είναι το μεγάλο και χρόνιο έλλειμμα υποδομών. Όσο δεν υπάρχει η Πατρών – Πύργου, όσο το τρένο δεν φτάνει στην Βιομηχανική, όσο το αεροδρόμιο του Αράξου δεν αναβαθμίζεται και δεν εντάσσεται στους διεθνείς και μεγάλους αερολιμένες της χώρας, όσο το φράγμα του Πηνειού δεν επεκτείνεται, τόσο η Δυτική Αχαΐα δεν θα διαθέτει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί.

Μία άλλη πραγματικότητα είναι η αδυναμία συνεργασίας, έστω και σε τοπικό επίπεδο, των επιχειρηματιών και επαγγελματιών στους διάφορους τομείς της οικονομίας.

Και για να το πω με πιο απλά λόγια, εάν τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής τροφοδοτούσαν την μεταποίηση αλλά και τις τουριστικές μονάδες της περιοχής, θα είχαμε όλοι πολύ μεγαλύτερα κέρδη.

Ή εάν η βιομηχανική και μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή ενίσχυε και ενισχυόταν από τους άλλους δύο τομείς, θα είχε πολύ μεγαλύτερη ισχύ.

Αλήθεια, τόσα χρόνια βουλευτής, δεν θυμάμαι ποτέ να είδα μία συνάντηση εργασίας και συνεργασίας μεταξύ βιομηχάνων, αγροτοσυνδικαλιστών, εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου και των επαγγελματιών και του τουρισμού.

Και αναρωτιέμαι:

Ως πότε ο καθένας θα παλεύει μόνος του και ως πότε θα αισθάνεται ο καθένας μόνος του;

Τέλος, μία άλλη θλιβερή πραγματικότητα είναι κατά την άποψή μου η υδροκέφαλη αντίληψη που υπάρχει τόσο στο κεντρικό κράτος, όσο και σε τοπικό επίπεδο, για να μην λέμε ότι πάντα και για όλα μας φταίνε οι άλλοι.

Το κεντρικό κράτος ευθύνεται γιατί επί πολλά χρόνια τροφοδότησε το υπέρβαρο τέρας των Αθηνών και αδιαφόρησε για την ελληνική ύπαιθρο.

Όμως και σε τοπικό επίπεδο, η ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής αλλά και της τοπικής Ένωσης Δήμων είναι, κατά την άποψή μου, μεγάλη.

Γιατί σχεδιάζει και υλοποιεί έργα και δράσεις, με βάση πρώτα τα μεγάλα αστικά κέντρα και μετά την ύπαιθρο.

Θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

Και δεν το λέω για να χαϊδέψω αυτιά, αλλά γιατί όπως ακριβώς πιστεύω ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την περιφέρεια και όχι από την κορεσμένη Αθήνα, έτσι πιστεύω ότι και σε τοπικό επίπεδο, η ανάπτυξη θα έρθει από έξω προς τα μέσα και όχι το ανάποδο.

Αλλά και γιατί πιστεύω ακράδαντα πως τα μεγάλα αστικά κέντρα χωρίς ισχυρή ύπαιθρο κοντά τους, παραμένουν «αφυδατωμένα» και χωρίς αναπτυξιακή πνοή.

Κάτι που κατά τη γνώμη μου, το βλέπει κανείς έντονα και στην Πάτρα, η οποία θα είχε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και διεξόδους εάν δίπλα της είχε μία πολύ ισχυρή και ανεπτυγμένη Δυτική Αχαΐα.

Κυρίες και κύριοι, νομίζω πως δεν χρειάζεται να σας κουράσω άλλο.

Νομίζω πως περιέγραψα πραγματικότητες.

Αυτά που όλοι ξέρουμε, όλοι λέμε στην καθημερινότητά μας και όλοι παραδεχόμαστε.

Δεν θα επεκταθώ άλλο λοιπόν.

Ξέρουμε ποιοι είμαστε, τι μας λείπει, τι θέλουμε αλλά και που μπορούμε να φτάσουμε.

Ας είναι η σημερινή μας συνάντηση η ανανέωση μίας απόφασης πιο ισχυρής διεκδίκησης όσων ποθούμε.

Αλλά και η απαρχή μίας απόφασης πιο στενής συνεργασίας μεταξύ μας.

Το ξέρουμε:

Έχουμε πάρα πολλά που μας ενώνουν, πολύ λιγότερα που μας χωρίζουν.

Δική μας απόφαση είναι να εφαρμόσουμε το ρητό «κράτα με να σε κρατώ, να ανεβούμε το βουνό».

Επιτέλους, ας το κάνουμε…

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος