Loading...
 Start Page
Ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ «Οι Ορθόδοξοι δεν μπορούν να δεχτούν τον μηδενισμό της αποτέφρωσης,  γιατί όπως έλεγε και ο Μακαριστός Χριστόδουλος, η παράδοση μας έχει καθιερώσει  την ταφή ως “άγραφο δόγμα”»

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος μετά την συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπή Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, παρεχώρησε συνέντευξη τύπου. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ρωτήθηκε για το θέμα του αποτεφρωτηρίου νεκρών, με πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής της Πάτρας και έδωσε την εξής απάντηση:

«Το ζήτημα της καύσης των νεκρών δεν αποτελεί δογματικό ζήτημα για την Ορθόδοξη πίστη, η οποία επιτρέπει σε κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα σε ετερόδοξους να διαθέτουν το σώμα τους μετά θάνατον κατά όποιον τρόπο επιθυμούν, σύμφωνα με τα ήθη και τις παραδόσεις τους. Στο ζήτημα της σύστασης αποτεφρωτηρίου η Εκκλησία της Ελλάδας διατυπώνει την ξεκάθαρη άποψη ότι η καύση των νεκρών απάδει με την Ορθόδοξη παράδοση και διδασκαλία.

Κατόπιν τούτων, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, αντιλαμβάνεται πλήρως το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να διαχειριστεί το σώμα του μετά θάνατον κατά όποιον τρόπο επιτρέπει η πίστη του, αλλά δεν ξεχνά ότι αυτός ο ίδιος ο αρχηγός της πίστεως μας, ο Θεάνθρωπος ιδρυτής της Χριστιανοσύνης, που αποτελεί το πρότυπο μας εδέχθη την ταφή!!!Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα σεβόμενο την μακραίωνη παράδοση των προγόνων μας, καταφανώς στηρίζει και υποστηρίζει την θέση της ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για την ταφή των νεκρών».

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ : Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ «ΑΓΡΑΦΟ ΔΟΓΜΑ»

Αυτά, μεταξύ άλλων σχολίασε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, ερωτώμενος σχετικά με την αποτέφρωση των νεκρών, θυμίζοντας μάλιστα ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε τονίσει από το 2006, που είχε ψηφιστεί ο πρώτος νόμος, ότι εμμέσως πλην σαφώς και η παράδοση αποτελεί «δόγμα».

«Μήπως , η μακραίωνη παράδοσις εμμέσως οδηγεί σε μία πολύ σοβαράν υπόστασιν της ταφής και όχι της καύσεως;» είχε αναρωτηθεί ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας πως κάποιες παραδόσεις έχουν καθιερωθεί ως «άγραφο δόγμα».

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΑΦΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΓΡΑΦΟ ΔΟΓΜΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ

«Ένα τέτοιο άγραφο δόγμα είναι λοιπόν για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς η ταφή» υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος, τονίζοντας πως είναι απολύτως λογική και κατανοητή η αντίθεση της Εκκλησίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που καλείται η Εκκλησία να παραβεί τις αρχές της, δηλαδή να τελέσει εξόδιο ακολουθία για όσους αποφασίζουν να αποτεφρωθούν.

«Στον βωμό οικονομικών οφελών, που επικαλείται η Δημοτική αρχή της Πάτρας, δεν μπορούμε να περιφρονούμε την εθνική και Χριστιανική μας παράδοση και συνείδηση. Ο Μητροπολίτης, όπως και κάθε Επίσκοπος δεν είναι εντολοδόχος του δήμου ή του δημοτικού συμβουλίου και δεν μπορεί να παραβαίνει τις εκκλησιαστικές αρχές και παραδόσεις. Πεποίθησή δική μου και πάγια θέση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, είναι πως πριν από κάθε απόφαση απαιτείται διεξοδική συζήτηση και συνεννόηση, ώστε να γίνεται σεβαστή η βούληση και η πίστη της πλειοψηφίας των δημοτών – πολιτών.

Και πρωτίστως, απαιτείται ορθή ιεράρχηση των προβλημάτων. Όπως σοφά είπε ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος, μιλώντας για την αξία των λειψάνων, “αλήθεια, τι θα ήταν η Πάτρα χωρίς την Κάρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου; Τι θα ήταν η Ζάκυνθος χωρίς το άφθαρτο Λείψανο του Αγίου Διονυσίου, ή η Κεφαλληνία χωρίς το Λείψανο του Αγίου Γερασίμου και η Κέρκυρα χωρίς τον, αγγέλοις αιδέσιμο θησαυρό της, το επίσης άφθαρτο Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος;”

Η Ορθοδοξία τιμάει και σέβεται το ανθρώπινο σώμα και μετά θάνατον, και αυτό πρέπει να είναι σεβαστό από όλους. Ενώ εξίσου σοφά ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, κ. Νικόλαος, τόνισε: “αντί να επενδύουμε σε αποτεφρωτήρες νεκρών, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να επενδύουμε σε ενδιαφέρον για αυτούς που παλεύουν να ζήσουν”».

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος