Loading...
 Start Page
Η πρώτη συνέντευξη του Τομεάρχη Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης στο www.e-kalesma.gr

Ποιό είναι το πρώτο σχόλιό σας – ως Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ για τα νέα ευρήματα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν χθές;

 

Η ανεπάρκεια  της κυβέρνησης στη λήψη  μέτρων για την αντιμετώπιση της χειρότερης  κοινωνικής μάστιγας,  την ανεργία,  είναι  πρωτόγνωρη  και κραυγαλέα.  Για πρώτη φορά  στα χρονικά, από τότε που ξεκίνησε  η  μέτρηση του σχετικού μεγέθους από τη στατιστική αρχή,  η ανεργία  εκτοξεύτηκε στο  13,8%  τον Οκτώβριο του  2010 με τον αριθμό των ανέργων   να φτάνει τους  684.047! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τον Οκτώβριο του  2009 μέχρι τον Οκτώβριο του  2010  οι άνεργοι αυξήθηκαν  κατά  192.908  άτομα ενώ σε σχέση με  τον Σεπτέμβριο του  2010 , αυξήθηκαν κατά  3.048  άτομα!

 

Πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση;

 Τα στοιχεία  είναι εφιαλτικά  και προκαλούν  τρόμο για  το  πραγματικό  μέγεθος της ανεργίας   που κατά το  Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ  μπορεί να υπερβεί το επόμενο διάστημα το  20% . Στον Προϋπολογισμό του  2011 προβλέπεται  ότι η ανεργία θα αυξηθεί  κατά   2  ποσοστιαίες μονάδες στο  14%  το τρέχον έτος ,  όταν  τον Οκτώβριο του  2010  έχει εκτοξευτεί στο  13,8%  και μένει ακόμη ένα δίμηνο  μέχρι την  αποτύπωση της συνολικής εικόνας του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των ανέργων φαίνεται ότι θα εγγίσει το 1.000.000.

 

Οι προοπτικές στην αγορά εργασίας ποιες είναι και τι πρέπει να γίνει;

Την ώρα που ο πληθωρισμός εκρήγνυται εκ νέου σε επίπεδα άνω του 5% και η κυβέρνηση προχωρά σε πρόσθετες μειώσεις μισθών, η ανεργία λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις και εξελίσσεται στο κυριότερο και ουσιαστικότερο πρόβλημα της κοινωνίας. Η Στατιστική Αρχή όπως προείπα ανακοινώνει ποσοστά ανεργίας άνω του 12,5% στο τρίμηνο του έτους, ο ΟΑΕΔ κάνει λόγο για 627.300 ανέργους τον Νοέμβριο και οι εκτιμήσεις παραγόντων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ μιλούν για ποσοστό ανέργων άνω του 20%! Επισήμως στον Προυπολογισμό του τρέχοντος έτους προβλέπεται εκτίναξη της ανεργίας στο 14% αλλά πέρα και πάνω από τους αριθμούς, τα στατιστικά και τις εμβριθείς επιστημονικές προσεγγίσεις, υπάρχουν οι άνθρωποι.

Με 700.000 ανέργους και άλλους τόσους, ίσως και περισσότερους, ημιαπασχολούμενους, η κυβέρνηση απαιτείται να λάβει αμέσως αποφάσεις για τη συγκράτηση της ανεργίας.   

 

Η Νέα Δημοκρατία από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τικάνει;

Η  Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει , από τον περασμένο Απρίλιο,  ότι αν δεν ληφθούν  συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα  και  δεν εφαρμοστούν   ουσιαστικές  πολιτικές απασχόλησης , η ανεργία θα εκτιναχθεί  απότομα και   θα  εξελιχθεί στο  χειρότερο σαράκι του κοινωνικού ιστού ,  όπερ και εγένετο. Κάθε τι που βοηθά στην ανάπτυξη, βοηθά στην καταπολέμηση της ανεργίας. Κάθε τι που βοηθά στην ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, βοηθά στην αύξηση θέσεων απασχόλησης.

 

 

Τι ακριβώς λέγατε και τι βλέπατε εσείς, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβανόταν;

Η Νέα Δημοκρατία από τον περασμένο Απρίλιο επαναλαμβάνω είχε προβλέψει ότι η μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων και των εργαζομένων σε συνάρτηση με τη διαρκή αύξηση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και την επιβολή πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων, θα προκαλέσει «παγετό» στην αγορά που με την σειρά του θα εκτινάξει τον αριθμό των ανέργων, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού της χώρας.

Γιατί από τότε δεν χτύπησε συναγερμός, μήπως ήταν αδύναμες οι τότε επισημάνσεις σας;

Παρακαλώ λοιπόν να σημειώσετε το εξής πρωτόφαντο γεγονός.

Είναι χαρακτηριστικό για πρώτη φορά στα χρονικά οι άνεργοι αυξήθηκαν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου δηλαδή εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Αυτό το γεγονός από μόνο του αναδεικνύει την εγκληματική ανυπαρξία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος.

Είναι ντροπή ο πρωθυπουργός   να υπόσχεται ότι θα δώσει, γενικά και αόριστα,  2 δις ευρώ για τη στήριξη  της απασχόλησης   όταν   κατεγράφη μεγάλη μείωση της απασχόλησης  ακόμη και   τον Ιούλιο και τον Αύγουστο , τους μήνες ακμής της τουριστικής περιόδου.    

Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά έλεγε ότι στα 5 πρώτα νομοσχέδια που θα έφερνε, περιλαμβανόταν ο αναπτυξιακός νόμος και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Ακόμα τα περιμένουμε!

 

 

Τι πιστεύετε ότι έπρεπε να κάνουν ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κ. Κατσέλη και όποιοι άλλοι Υπουργοί του Γ. Παπανδρέου και δεν το έκαναν;

Ο Υπουργός Εργασίας σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Ανάπτυξης, για παράδειγμα όφειλαν ήδη να έχουν ελέγξει τον αρθμό των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους τον Δεκέμβριο πριν από την ολοκλήρωση της προηγούμενης οικονομικής χρήσης και όφειλαν να καταγράψουν τους χιλιάδες εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους το επίμαχο αυτό διάστημα προκειμένου:

Σας απαντώ με μερικά ελάχιστα και ενδεικτικά μέτρα  

α) Να λάβουν μέτρα για τις αποζημιώσεις που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους απολυμένους

β) Να μεριμνήσουν για την απορρόφησή τους σε προγράμματα του ΟΑΕΔ

γ) Να διαμορφώσουν συνολική και πραγματική εικόνα για το πρόβλημα της ανεργίας ώστε να διαμορφωθεί μια συνολική στρατηγική

δ) Να δώσουν έμφαση στις περιοχές όπου υπάρχουν τα σημαντικότερα προβλήματα ώστε αυτές να ενισχυθούν περισσότερο μέσω αναπτυξιακών δράσεων και νόμων.

 

Υπάρχει οσμή σκανδάλου διασπάθισης δημόσιου χρήματος και τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας;

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαϊας και αρμόδιος Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος για τη ξαφνική παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Δ. Δασκαλάκη.

Ο Τομεάρχης επισημαίνει πως Μετά την παραίτηση του, κ. Δασκαλάκη, «κύκλοι» του Υπουργείου τον παρουσιάζουν ως άβουλο και δειλό σε θέματα διαχείρισης, υπερευαίσθητο, εύθικτο και γενικότερα για άνθρωπο που «δεν κάνει για τη δουλειά». Και προσθέτει: «Έτσι παρουσιάζεται από τους πρώην «συντρόφους» του ο κ. Δασκαλάκης, γιατί είχε το σθένος να καταγγείλει τις αδιαφανείς και σκοτεινές διαδικασίες που ακολούθησε η ηγεσία του υπουργείου σχετικά με το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και ειδικότερα η δημιουργία του «πολυμεσικού κέντρου εξυπηρέτησης ασφαλισμένων» (κοινωνικού ΚΕΠ)!»

 

Εσείς τι γνωρίζετε για την υπόθεση;

Σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα ο κ. Δασκαλάκης αντιλήφθηκε εγκαίρως προειλημμένες αποφάσεις στον σχεδιασμό του προγράμματος με προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη κόστους για το ύψος των προγραμμάτων! Επιπλέον ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας τονίζει πως ο πρώτος λόγος της παραίτησης του αφορά τα έργα της ψηφιακής σύγκλισης, τα οποία κατά την άποψή του «αποφασίζονται ερήμην των αρμόδιων παραγόντων και του γενικού γραμματέα», ενώ ο δεύτερος λόγος αφορά την απουσία μελέτης, που πρέπει να προηγηθεί της σύστασης του Κοινωνικού ΚΕΠ, ενώ δεν αφήνεται να εννοηθεί πως τον «καπέλωναν» σύμβουλοι και συνεργάτες της Υπουργού κ. Λ. Κατσέλη.

 

Που βρίσκεται το περίεργο κ. Νικολόπουλε;

«Το περίεργο είναι, πως  οι παραπάνω μελέτες που ζητά ο κ. Δασκαλάκης υπολογίζονται πως θα στοιχίσουν 450 χιλ. ευρώ και το συνολικό κόστος του έργου όχι πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Το τρομακτικό και παράλληλα το «ζουμί» της υπόθεσης είναι πως η παραίτηση Δασκαλάκη βγάζει νόημα αν ληφθεί υπόψη πως ο κ. Δασκαλάκης υποστηρίζει ότι το υπουργείο  όρισε πρώτα το έργο στο δυσθεώρητο ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς καμία προγενέστερη μελέτη των προδιαγραφών και μετά του ζητούσαν να προβεί σε μελέτη που να βγάζει το κόστος του έργου στα 30 εκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή του ζητούσαν να πιστοποιήσει μια απάτη!»

 

Ο σκοπός αυτών των έργων ποιος είναι;

Πρέπει δε να τονιστεί πως ο σκοπός των εν λόγω έργων είναι πολύ σημαντικός για τη κοινωνία και τους πολίτες, καθώς υπάρχει κίνδυνος «να τιναχθεί στον αέρα» η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπό κατασκευή κοινωνικών ΚΕΠ με τους οργανισμούς και τα Ταμεία του Υπουργείου.

 

Κάνατε ερώτηση στη Βουλή και με την παρέμβαση σας αυτή βάζετε την Υπουργό Λ. Κατσέλη προ των ευθυνών της… που απ΄ ότι φαίνεται είναι μεγάλες μιας αφού όπως χαρακτηριστικά λέτε: «είτε η Υπουργός δεν μπορεί να ελέγξει τους συμβούλους της και έχει χάσει τη διοίκηση του Υπουργείου της ή γνώριζε από την αρχή τις ενέργειες των συνεργατών της και φέρει πλήρη ευθύνη για την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου της.

Γιατί το λέτε αυτό κ. Νικολόπουλε;

Γιατί νομίζω ότι ή το ένα ή το άλλο ισχύει, αλλά σε κάθε περίπτωση η Υπουργός έχει όλη την ευθύνη και οφείλει να απολογηθεί για την κατάσταση που βρίσκεται το Υπουργείο. Οι καταγγελίες του κ. Δασκαλάκη χρήζουν διερεύνησης σε βάθος από τη πλευρά της Υπουργού, καθώς διαφαίνεται γιγαντιαία προσπάθεια διασπάθισης του δημοσίου χρήματος ύψους σχεδόν 25 εκατομμυρίων ευρώ. Τι προτίθεται να κάνει η αρμόδια Υπουργός για να αποκαλυφθεί η αλήθεια; Θα ενημερώσει τη δικαιοσύνη για τα καταγγελλόμενα του τέως Γενικού της Γραμματέα;

 

Τι περιμένετε από την Κοινοβουλευτική παρέμβαση;

«Μετά τα παραπάνω καταγγελλόμενα στοιχεία και την όλη εξέλιξη της υπόθεσης, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι έκθετη και οφείλει λεπτομερείς εξηγήσεις, όχι μόνο στον κ. Δασκαλάκη, αλλά στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό, ο οποίος γίνεται μάρτυρας μιας ακόμη περιέργως δύσοσμης υπόθεσης προσπάθειας κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, τη στιγμή που η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική τον έχει φέρει στα όρια της οικονομικής εξόντωσης. Αν όντως εμπλέκονται στην όλη αυτή «δύσοσμη» υπόθεση στενοί της συνεργάτες και σύμβουλοι της Υπουργού, η ίδια πως βλέπει το μέλλον της ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης;»   

 

 

Για να κλείσουμε τη συνέντευξή μας με το θέμα της εκτίναξης της ανεργίας έχετε κάτι ακόμα να προσθέσετε;  

Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε λουκέτα και ανεργία. Το πρωτοφανές ποσοστό του 13,5%. Πρόκειται για ρεκόρ δεκαετιών. Πρόκειται για περισσότερους από 680.000 Έλληνες πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν δουλειά. Και αυτό, την ώρα που 150.000 επιπλέον θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν μέσα στο 2011.

 

Τι μπορεί να περιμένουμε;

Τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι εφιαλτικά:
    · Βαθιά οικονομική ύφεση, στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα μας.

    · Ανοδική και ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 5,2% το Δεκέμβριο του 2010.

    · Καθημερινά “λουκέτα” που - όπως, εδώ και καιρό, προειδοποίησε η Νέα Δημοκρατία - αυξάνονται με εφιαλτικούς ρυθμούς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιτίας της μειωμένης κίνησης της αγοράς, κλείνουν η μία μετά την άλλη.

    · Η αξία των εισοδημάτων  θα μειώνεται διαρκώς, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και μαζί της και η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

 · Η ανεργία θα εκτινάσσεται στα ύψη θα πληγώνει τη χώρα μας και τα παιδιά της.

 

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε;

    Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να αντιληφθεί ότι μια κοινωνία που μαστίζεται ταυτόχρονα από ανεργία, ενδημική οικονομική ύφεση και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό είναι μια κοινωνία που παραπαίει.
    Το καθολικό αίτημα είναι: Μέτρα Ανάταξης της Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στοχευμένες δράσεις για την ανεργία, άμεσα και αποτελεσματικά.
    Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει υπεύθυνες και συγκεκριμένες πολιτικές ανάκαμψης, που μπορούν να αντιστρέψουν το οικονομικό κλίμα, να φέρουν Ελπίδα και Προοπτική.
    Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει κατεύθυνση και πολιτική για να βγεί η χώρα από το αδιέξοδο».

   

   

     

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος