Loading...
 Start Page
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

1. Γιατί αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα;

Ο σημαντικότερος λόγος για την εκρηκτική αύξηση της Ανεργίας στη χώρα μας (που έφθασε στο 16,5% για τον Μάρτιο του 2011) είναι η βαθειά και παρατεινόμενη ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας από το τέλος του 2009 μέχρι σήμερα.
Χωρίς Ανάπτυξη δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάσχεση της Ανεργίας.
Επί μέρους αίτια για τη διόγκωση της Ανεργίας μπορούμε να σημειώσουμε αρκετά.
Η απουσία παραγωγικών και εκσυγχρονιστικών επενδύσεων στη Γεωργία (αγγίζουν το μηδέν).
Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Στο σχετικό πίνακα η χώρα μας το 2010 υποχώρησε κατά 4 ακόμη θέσεις .
Η υστέρηση στους Τομείς της Έρευνας και της Καινοτομίας.
Τα πολλά αντικίνητρα έλξης επενδύσεων όπως η γραφειοκρατία και κυρίως το ασταθές και άδικο φορολογικό σύστημα.
Τέλος η εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα των Ευρωπαϊκών Πόρων για τη στήριξη της Απασχόλησης που αγγίζει τα όρια του Εθνικού Εγκλήματος. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πρόσφατη «παραίτηση» του Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων που επί 20 μήνες αδράνησε χαρακτηριστικά.
Με όλα αυτά είναι τραγικό επακόλουθο η Εκρηκτική άνοδος της Ανεργίας.

2. Ποια είναι τα πραγματικά νούμερα της Ανεργίας;

Η μέθοδος υπολογισμού της Ανεργίας στη χώρα μας είναι σταθερή από το 1998 και βασίζεται σε νέα μέθοδο στατιστικής που είναι αποδεκτή από τη Eurostat. Στηρίζεται σε μια έρευνα Εργατικού Δυναμικού με πολύ μεγάλο δείγμα και επομένως αξιόπιστα ευρήματα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις απ΄ τα πραγματικά μεγέθη, αυτές όμως αφορούν ελλείμματα της μεθόδου.
Η έρευνα αυτή επειδή έχει συνέχεια, μας δίνει ακριβή συγκριτικά στοιχεία.
Εάν θελήσουμε στα νούμερα της Ανεργίας να συνυπολογίσουμε και όλους τους συμπολίτες μας που απασχολούνται ελάχιστες ώρες ή ελάχιστες ημέρες μέσα σ΄ ένα μήνα τότε τα πραγματικά ποσοστά της Ανεργίας θα είναι υψηλότερα από το 16,2% (πάνω από 20%) αλλά και ο απόλυτος σταθερός αριθμός των Ανέργων θα ξεπερνά το 1.000.000 (αντί των 830.000 που δείχνει η έρευνα).
Το σημαντικό όμως δεν είναι η ακρίβεια των αριθμών ή η επιστημονική εγκυρότητα της μεθόδου.
Το μείζον είναι τι κάνουν όλοι αυτοί οι άνεργοι, πως τα βγάζουν πέρα.
Τι μπορεί να προσδοκούν.
Τι να ελπίζουν.
Και σ΄ αυτά τα ογκώδη ερωτήματα η απάντηση της Κυβέρνηση είναι απογοητευτική.

3. Ποιες είναι οι δικές σας θέσεις για την καταπολέμησή της;

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι χωρίς Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει ανάσχεση της Ανεργίας. Κι αυτό γιατί μόνο ένα θετικό Αναπτυξιακό Οικονομικό περιβάλλον γεννά θέσεις Εργασίας.
Με την έννοια αυτή η ολοκληρωμένη Οικονομική μας πρόταση Ζάππειο ΙΙ πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει θετική προοπτική στην αντιμετώπιση της Ανεργίας. Είναι μια πρόταση που απαντά στην κρίση με συγκεκριμένα, κοστολογημένα μέτρα, που θα τονώσουν την Αγορά, θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα, θα βάλουν θετικό πρόσημο στην Οικονομική Ανάπτυξη της Χώρας. Και τότε, μόνον τότε θα υπάρξουν θέσεις δουλειάς για τους πολλούς άνεργους συμπολίτες μας.
Ειδικότερα όμως απαιτούνται και στοχευμένες Δράσεις για την απασχόληση, Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Πόρων για τη στήριξη της Απασχόλησης που λιμνάζουν στο Υπουργείο Εργασίας, κίνητρα για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης Εργασίας.
Προτείνουμε μείωση των πολύ υψηλών Ασφαλιστικών εισφορών - με παράλληλη αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες- έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε την ποιοτική, καλά αμοιβόμενη και ασφαλισμένη Εργασία.
Η Ανεργία είναι το μεγαλύτερο Κοινωνικό Πρόβλημα της εποχής μας. Είναι ο σκληρός πυρήνας της κρίσης.
Απαιτείται καθολική κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί. Οι Νέοι μας πρέπει να νιώσουν ότι η Πολιτεία κάνει τα πάντα για να μη χαθεί το όνειρό τους για τη ζωή.
Αυτή είναι η δική μας δέσμευση, η δική μας ευθύνη, η δική μας αποστολή.


4. Γιατί το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις ίδιες πολιτικές ενώ βλέπει πως η Ανεργία διογκώνεται;

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ασφυκτικά εγκλωβισμένη στις δεσμεύσεις του Μνημονίου και στις πάγιες παραδοσιακές του αντιλήψεις και πεποιθήσεις.
Όλοι πια αναγνωρίζουν και καταλογίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύτηκε στην ουσία τίποτα. Προσυπέγραψε ρυθμίσεις και πολιτικές με αυστηρά περιοριστικό χαρακτήρα, αποδέχθηκε όρους που «σκοτώνουν» την οικονομία, μειώνουν τη ζήτηση, φέρνουν ύφεση και λουκέτα. Δέχθηκε με ευκολία δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων ακόμη και των πιο αδύναμων. Δεν διεκδίκησε κανένα μα κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό, γι΄ αυτό και ένα χρόνο μετά ο απολογισμός είναι απογοητευτικός. Οι θυσίες των Ελλήνων πήγαν χαμένες.
Και αν ακόμη σήμερα ήθελε να αλλάξει πολιτική, οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει τον εμποδίζουν.
Παράλληλα όπως έχουμε κι εμείς όπως και πολλοί άλλοι - τονίσει, ότι για να κερδηθεί το στοίχημα της Ανάπτυξης και της Απασχόλησης πρέπει να γίνουν πολλές διαρθρωτικές Αλλαγές.
Πολλοί Έλληνες όμως πιστεύουν πια ότι το ΠΑΣΟΚ
• Που ξήλωνε τα πεζοδρόμια για να εμποδίσει τις επενδύσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά
• Που σήκωνε τις γροθιές του (με επικεφαλής τον σημερινό Πρωθυπουργό) για να μην περάσει η πολύ πιο ήπια και αναγκαία Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας.
• Που απειλούσε με επανακρατικοποίηση, όταν η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής
• Που διόγκωνε επί σειρά ετών το Δημόσιο Τομέα με άπειρους Φορείς και Οργανισμούς. Δεν μπορεί σήμερα να προχωρήσει με αποτελεσματικότητα στη μείωση του διογκωμένου κράτους και στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές - αφού δεν τις πιστεύει;
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο εγκλωβισμένο στις επιλογές του και στις αποτυχημένες πολιτικές του.
Έχει καταστήσει όμηρο και τη χώρα μας, αφού αδυνατεί να προχωρήσει στις αναγκαίες πολιτικές για να βγεί από την κρίση.

5. Πως θα καλύψει η Ελλάδα τα δάνεια του Μνημονίου όταν οι παραγωγικές της ηλικίες δεν εργάζονται;

Τα αναγκαία έσοδα για να καλύψει την η Πατρίδα μας πρώτα το έλλειμμα και στη συνέχεια ν΄ αρχίσει να αποπληρώνει το μεγάλο Δημόσιο χρέος, μπορούν να προέλθουν μόνο μέσα από μια μεγαλύτερη Οικονομική Ανάπτυξη.
Γι΄ αυτό και επιμένουμε τόσο πολύ στην ανάγκη Επανεκκίνησης της Οικονομίας και στην ανάκτηση θετικού προσήμου στην Ανάπτυξη.
Επί πλέον αποτελεί ισχυρή πεποίθησή μας ότι η ενίσχυση της Απασχόλησης και η Αναπτυξιακή δυναμική είναι έννοιες συμπληρωματικές και αλληλένδετες:
Μια Δυναμική Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη παράγει νέες θέσεις Εργασίας και ευκαιρίες για όλους.
Από την άλλη πλευρά μόνο ένα ποιοτικό και παραγωγικό Ανθρώπινο Δυναμικό που αξιοποιείται πλήρως (επομένως χαμηλή Ανεργία) μπορεί να στηρίξει την Ανάπτυξη και την Οικονομική Μεγέθυνση.
Σήμερα η ύφεση της Οικονομίας (-4,5%) σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία (16,2% ) «σκοτώνουν» τα Δημόσια Έσοδα και φέρνουν τη χώρα σε ακόμη πιο δεινή Δημοσιονομική κατάσταση. Γι΄ αυτό κι ο Αντώνης Σαμαράς κι όλοι εμείς στη Νέα Δημοκρατία επιμένουμε τόσο πολύ για την ανάγκη αλλαγής του μείγματος Οικονομικής Πολιτικής.
Γι΄ αυτό και με περισσή ευθύνη καταθέσαμε το Ζάππειο ΙΙ, μια ολοκληρωμένη Οικονομική Πρόταση, που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση.
Τέλος τα πολύ υψηλά επίπεδα την ανεργίας των Νέων (42,5% !!!) αποτελούν πια όχι μόνο ένα εύρημα της έρευνας Εργατικού Δυναμικού.
Είναι ένα σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα της Ελληνικής Αγοράς Εργασίας και της Οικονομίας.
Απαιτείται άμεσα μια κινητοποίηση σε Εθνικό Επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η πολύ σοβαρή αυτή πρόκληση.
Επιβάλλεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα δίνουν ελπίδα και προοπτική στους νέους ανθρώπους.
Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες δουλειάς σε όλους, όχι μόνο για να καλύψουμε το Δημόσιο Χρέος, αλλά κυρίως γιατί κινδυνεύουν να χαθούν τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς.

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος