Loading...
 Start Page
Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κωτταρίδη

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

  1. 1.      Είναι σαφές πως γίνεται μια προσπάθεια το τελευταίο διάστημα ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και στον ιδιωτικό τομέα....

Τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο μιας λάθος συνταγής έγιναν παρεμβάσεις και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στον Ιδιωτικό Τομέα, που όμως δεν έφεραν κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Η ανεργία αυξήθηκε και η ανάπτυξη υποχώρησε. Οι εργασιακές  σχέσεις συνδέονται στενά τόσο με την Ανάπτυξη – την οποία υποστηρίζουν – όσο και με την Κοινωνική Συνοχή  αφού η εργασία  είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Οι εργασιακές σχέσεις δέχθηκαν πίεση και διαταράχθηκε η αναγκαία ισορροπία.

Η προστασία και η ποιότητα της εργασίας πρέπει να συνδυάζονται αρμονικά με την αναγκαία ευελιξία και την παραγωγικότητα της εργασίας. Η ασφάλεια στην εργασία και η ανταγωνιστικότητα δεν είναι έννοιες αντιφατικές ή αντικρουόμενες.

Αυτό ακριβώς αγνόησε και η «συνταγή» του Μνημονίου για τις εργασιακές σχέσεις και γι΄ αυτό απέτυχε.

 

  1. 2.      Το θέμα της μείωσης των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ της ΕΓΣΣΕ, η κυβέρνηση εμμένει να το θέτει ως προαπαιτούμενο για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης. Ποια είναι η θέση της ΝΔ με δεδομένο ότι από τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι ήδη οι μισθωτοί απώλεσαν περίπου ενάμιση με δυο μηνιάτικα, κατά μέσο όρο, τη διετία 2010 – 11;

 

Εκτός από το στοιχείο ότι η μείωση των μισθών που έχει συντελεσθεί τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα στην υπόθεση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας, υπάρχουν και άλλα δεδομένα.

Όλοι οι Διεθνείς αναλυτές απορρίπτουν τη θέση που επικεντρώνει την ανταγωνιστικότητα στο μισθολογικό κόστος ως απλοϊκή.

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύουμε ότι η προτεινόμενη πολιτική θα φέρει αποτελέσματα.

Αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση θα έχουμε κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης, κατάρρευση των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων, η ύφεση θα βαθύνει, η ανάπτυξη θα απομακρυνθεί.

Η περαιτέρω μείωση των μισθών πρέπει να εκτιμηθεί επίσης στο πλαίσιο της υψηλής φορολόγησης των εισοδημάτων των υψηλότατων έμμεσων φόρων, του υψηλού πληθωρισμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη με τη μείωση των κατώτατων μισθών.

 

  1. 3.       Τι θα απαντήσετε εάν οι τροϊκανοι εμμείνουν στη μείωση του κατώτατου μισθού;

 

Οι Τροικανοί δεν είναι Αρειανοί.

Μπορούν να καταλάβουν, να ακούσουν τα επιχειρήματά μας και να πεισθούν ότι η ανταγωνιστικότητά δεν κερδίζεται με τις μειώσεις των κατώτατων μισθών.

Θα τους δώσουμε τις προτάσεις μας για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και θα τους πείσουμε.

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές που βρίσκονται στο 28%) κατά 25%, η μείωση του γραφειοκρατικού κόστους των επιχειρήσεων που αφορά στο ΙΚΑ και στην Επιθεώρηση Εργασίας (7 σελίδες καταλαμβάνουν οι υποχρεώσεις των εργοδοτών), η μείωση του Ενεργειακού Κόστους των Επιχειρήσεων, η στοχευμένη επιδότηση της Απασχόλησης στις επιχειρήσεις είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα.

 

  1. 4.      Ως προϋπόθεση για τη δανειακή σύμβαση η κυβέρνηση θέτει και το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων – ένα θέμα το οποίο φαίνεται να «πάγωσε» προσωρινά μετά την πρόσφατη παρέμβαση σας. Το θέμα, όμως, παραμένει στο τραπέζι… Ποια είναι η βασική θέση της ΝΔ; Δύνανται οι συνταξιούχοι να υποστούν και άλλες απώλειες;

 

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε σθεναρά σε μια νέα - την τρίτη κατά σειρά – οριζόντια μείωση των Επικουρικών Συντάξεων. Η πεποίθησή μας είναι ότι απαιτείται εξυγίανση και εξορθολογισμός των Επικουρικών Ταμείων που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δεχθεί καμία παρέμβαση.

Πρέπει όλοι να γνωρίσουμε την πραγματική κατάσταση των Ταμείων και να υποστηρίξουμε την ομαλή καταβολή των Επικουρικών Συντάξεων, σε όλους του συνταξιούχους. Όχι άλλα αποσπασματικά μέτρα στο ασφαλιστικό.

 

 

  1. 5.      Τόσο οι μισθοί όσο και οι συντάξεις επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, η οποία «μετρά» πλέον περίπου 900.000 ανέργους, χωρίς να συνυπολογίζονται όσοι κάνουν μεροκάματα μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού, κάθε μήνα. Ποιες θέσεις θα διατυπώσει η ΝΔ προς την τρόικα και την κυβέρνηση για να μπει ένα τέλος στους ξέφρενους ρυθμούς αύξησης των ανέργων και να αρχίσουν ξανά να δημιουργούνται θέσεις εργασίας;

Η παρατεταμένη ανεργία είναι αποτέλεσμα της λάθος πολιτικής που ασκείται τα τελευταία δυο χρόνια. Ήδη έφτασε το 18,2 % τον Οκτώβριο και οι άνεργοι ξεπέρασαν τις 900.000. Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για στροφή στην Ανάπτυξη, Επανεκκίνηση της Οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων Εργασίας.

 Χωρίς ανάπτυξη οι Άνεργοι θα αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας θα χάνονται.

Επενδύσεις, αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ αναθέρμανση της Οικονομίας, μείωση της φορολογίας, είναι οι βασικές προτεραιότητές μας για να κερδηθεί το στοίχημα της Ανάπτυξης.

Γι΄ αυτό προτείνουμε στην Κυβέρνηση αντί να μελετά τρόπους για τη μείωση των κατώτατων μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του 13ου και 14ου μισθού να επιμείνει και να βάλει στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τρόικα σχέδιο Εθνικής Οικονομικής Αναγέννησης. Τρόπους για την ενίσχυση της ρευστότητας της Αγοράς. Πηγές επενδυτικών κεφαλαίων που θα αναθερμάνουν την Οικονομία και θα βάλουν θετικό πρόσημο στην Ανάπτυξη.

 

 

  1. 6.      Ποια στάση τηρείτε απέναντι σε όσους, εντός και εκτός Ελλάδος, υποστηρίζουν τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με μισθούς των 300 και 400 ευρώ το μήνα;

 

Η πρόταση για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με μισθούς 300 και 400 ευρώ το μήνα είναι Οικονομικά αναποτελεσματική και Κοινωνικά Άδικη.

Στις ζώνες χαμηλού κόστους που προτείνονται, θα εγκατασταθεί αθέμιτος επιχειρηματικός ανταγωνισμός, σε σχέση με τις επιχειρήσεις της υπόλοιπης Ελλάδας.

Μισθοί πείνας, κάτω από το όριο της φτώχειας θα ανταγωνίζονται εργαζόμενους που θα αμείβονται με τα κατώτερα επιτρεπτά όρια αμοιβών.

Η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή ούτε επιχειρηματικό όφελος θα φέρει. Αφού οι επιχειρήσεις της ζώνης δεν θα βρίσκουν αγοραστές πια για τα προϊόντα τους.

Ο κατακερματισμός της αγοράς, εργασίας μόνο ζημιά και όχι όφελος θα φέρει στις επιχειρήσεις.

Η λύση βρίσκεται αλλού. Αμοιβές νόμιμες και επαρκείς που θα στηρίζονται από την επιχειρηματική κοινότητα.

Παραγωγικότητα της Εργασίας, Ποιότητα και Καινοτομία. Αυτό είναι το περιεχόμενο της Οικονομικής πολιτικής που θα στηρίξουμε και που εγγυάται την Ανταγωνιστικότητα και την Αυξημένη Παραγωγικότητα τ
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος