Loading...
 Start Page
Που βλέπει «σπίρτα στη βενζίνη» και που αισιοδοξεί για την επόμενη μέρα ο Νίκος Νικολόπουλος- Μια συνέντευξη στο patranews.gr που θα σχολιαστεί

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η επόμενη περίοδος για τη χώρα αλλά υπάρχουν και «χαραμάδες» αισιοδοξίας σύμφωνα με το βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. Νίκο Νιοκολόπουλο.

Ο έμπειρος πολιτικός παραχώρησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο patranews.gr επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει το ομιχλώδες πολιτικό σκηνικό.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

 

 • Κύριε Νικολόπουλε, στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η μάχη της διαδοχής. Ένας-ένας δηλώνουν το παρόν και παίρνουν θέση, κάνοντας γνωστές τις διαφοροποιήσεις τους και προτείνοντας διαφορετικές επιλογές. Πόσο μπορεί αυτές οι πρωτοβουλίες να γεννούν νέες ελπίδες για το πολιτικό σύστημα;

 

  «Όλοι αυτοί στους οποίους αναφέρεστε, απευθύνονται στο υπό διάλυση εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και όχι στην κοινωνία. Δείχνουν τα αδιέξοδα της πολιτικής που μεχρι πριν από λίγες ώρες χειροκροτούσαν και την αδυναμία τους να λύσουν, όχι μόνο τα προβλήματα της χώρας, αλλά και τα εσωκομματικά τους ζητήματα. Λυπάμαι ειλικρινά που το λέω, αλλά η ΄΄αποσύνθεση΄΄ της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο θέαμα για όλους μας και φυσικά το τέλος μιας εποχής που αρέσκονταν στο να μας οδηγεί σε αδιέξοδα »

 

 • Νομίζω ότι είστε αυστηρός. Μήπως επειδή αναγνωρίζετε στα πρόσωπα των ¨δελφίνων¨ τους αυριανούς αντιπάλους που θα τους βρείτε και πάλι πολιτικά ρωμαλέους και ανθεκτικούς; Δηλαδή, μήπως τα λέτε για να τους κάψετε και να τούς τσαλακώσετε το πολιτικό τους προφίλ;

 

  «Οι συνθήκες και οι αλήθειες μας κάνουν πιο αυστηρούς και καχύποπτους στη ζωή. Σας θυμίζω λοιπόν, ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που σήμερα σπεύδουν να πιάσουν τα πόστα της αρχηγίας στο ΄΄κουφάρι΄΄ του ΠΑΣΟΚ, έρχονται μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, αφού επέλεξαν και στήριξαν μια λανθασμένη πολιτική, επέβαλαν αλλεπάλληλα πακέτα επώδυνων μέτρων και πανηγύρισαν πολλές φορές ότι έσωσαν την Ελλάδα, με ύποπτη τώρα καθυστέρηση να ομολογούν την ανεπάρκειά τους.»

 

 • Όμως κάνουν μια αυτοκριτική και εμφανίζονται ως ριζοσπάστες και μεταρρυθμιστές;

 

  «Είναι συνυπεύθυνοι και υπόλογοι για όσα διέπραξαν σε βάρος της χώρας μας, της οικονομίας και των θεσμών. Τουλάχιστον τώρα θα έπρεπε να είχαν το ήθος και την αυτογνωσία για να αποσυρθούν με αξιοπρέπεια και όχι να προσπαθούν να μεταθέσουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για να πάρουν την καλύτερη θέση για την επόμενη μέρα των εκλογών. Περιγράφουν τα δικά τους λάθη και δυστυχώς ό,τι εκπροσωπεί το δικό τους ΠΑΣΟΚ.»

 

 • Τι λέτε για το κούρεμα;

 

  «Πρόκειται για ένα ακόμα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, που υποτίθεται ότι είχε σωθεί με το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, με τα δανεικά της Τρόικα και τις Ιουλιανές αποφάσεις. Είναι προφανές ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους Ευρωπαίους είναι να διασφαλιστεί συνολικά το μέλλον της Ευρωζώνης, ώστε να μην κινδυνεύσουν και οι δικές τους χώρες.»

 

 

 • Τι σημαίνει το κούρεμα χωρίς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί;

 

  «Στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση που εκπροσωπούσα τη Βουλή των Ελλήνων, με ρωτούσαν βουλευτές από πολλές χώρες για τα δημοσιονομικά της Ελλάδος, όμως επίμονα και ως επωδό τόνιζαν: ΄΄Εάν η περίπτωση της Ελλάδας δεν συνιστά χρεοκοπία, τότε ποια κατάσταση στο μέλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρεοκοπία;΄΄, γιατί είναι το ερώτημα που διατυπώνουν στην έκθεση και οι αναλυτές της Deutsche Bank. Δεν έχει κανένα νόημα λοιπόν ένα ΄΄κούρεμα΄΄ του δημοσίου χρέους, εφόσον δεν συνδυαστεί και με αλλαγή της πολιτικής κυβέρνησης με ένα μίγμα που θα προστατεύει τα εισοδήματα, καθώς θα μειώνει τη φορολογία και θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία. Συγκρατήστε ένα παράδειγμα, το έλλειμμα τρέχει με ρυθμούς άνω του 10% και προβλέπεται να είναι μεγαλύτερο από πέρυσι. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ζητούμενη βελτίωση των οικονομικών δεικτών μετατρέπεται από το οικονομικό επιτελείο σε επιδείνωση παρά τις αιματηρές θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Κανείς δεν παραβλέπει το απολύτως αντίξοο εξωτερικό περιβάλλον αλλά η εικόνα μιας κυβέρνησης που τα μέλη της δυσκολεύονται να μιλήσουν με κοινή γλώσσα, που μοιάζει να παρακολουθεί την κούρσα διαδοχής η οποία έχει ήδη ξεκινήσει στο εσωτερικό της, που αδυνατεί να διασφαλίσει την κοινωνική ηρεμία και τη λειτουργία όσων οικονομικών ομάδων προσπαθούν ακόμη να σταθούν όρθιες κόντρα στο γενικό κλίμα εγκατάλειψης και ισοπέδωσης, δεν μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον. Αν δεν διαθέτει η ίδια τους μηχανισμούς να επαναπροσδιοριστεί και να αναλάβει το ρόλο της, πρέπει τουλάχιστον να προετοιμάσει την επόμενη ημέρα.»

 

 • Κάποιοι μιλούν για ανταλλάγματα. Ποια είναι αυτά;

 

  «Είναι γεγονός ότι το «κούρεμα» θα έχει ανταλλάγματα βαριά και δυσβάστακτα για την κοινωνία και την αγορά, και θα κλυδωνίσει τόσο το εγχώριο τραπεζικό όσο και ασφαλιστικό σύστημα. Το πιθανότερο είναι το καινούριο ΄΄κοσκινάκι΄΄ να είναι από νοθευμένο χρυσάφι. Βυθιζόμαστε στο χάος, βουλιάζουμε στην ομίχλη. Όλα ΄΄στάζουν΄΄ επιδείνωση και βαριά στάχτη.»

 

 • Μετά το κούρεμα είναι αλήθεια ότι ετοιμάσθηκε κιόλας το 16ο φορολογικό νομοσχέδιο με νέα χαράτσια;

 

  «Μόνο ως φορολογικό ΄΄ριφιφί΄΄ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η νέα φορολογική ληστρική επίθεση του Βενιζέλου, με την οποία θα καλούνται όλοι οι Έλληνες να πληρώσουν για το 2012 νέες έκτακτες εισφορές. Μέχρι τώρα πρέπει να πληρώσουμε μία για το 2011 και άλλη μία για το 2012. Η δεύτερη μάλιστα θα παρακρατείται τμηματικά, για κάθε μήνα από όλους τους μισθούς και τις συντάξεις.»

 

 • Τι εξελίξεις βλέπετε;

 

   «Σίγουρα, θα περάσουμε δια πυρός και σιδήρου. Αναμφισβήτητα, ζούμε σε μια περίοδο πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φόρτισης που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις. Η κοινωνική και πολιτική ένταση θα κορυφωθεί με απρόβλεπτες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Η κόπωση και αγανάκτηση της κοινωνίας έχει ξεπεράσει πλέον τις κόκκινες γραμμές, ενώ ερμηνεύοντας τα τελευταία ΄΄επετειακα΄΄ γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου θεωρώ ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα υπομονής και ανοχής.»

 

 

 • Κύριε Νικολόπουλε, ακούγεται ότι η Κίνα πιθανότατα θα βοηθήσει την ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κρίση χρέους. Τι έχετε να πείτε;

 

  «Λυπάμαι όταν σκέφτομαι πως αντιδρούσε ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, στις μεγάλες ξένες επενδύσεις που έφερε στη χώρα μας η κυβέρνηση Καραμανλή. Οργίζομαι γιατί δεν θα είχαμε φτάσει εδώ, εάν είχαν ολοκληρωθεί και επεκταθεί σε όλους τους τομείς της δικονομίας. Θυμώνω, γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε ή δεν απεδέχθη την εξαγορά του χρέους μας ούτε από την Κίνα μα ούτε και από τη Ρωσία. Ήθελε να φέρει το Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα ΄΄ντε και καλά΄΄. Πάντως, οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι η Κίνα έχει εκδηλώσει την προθυμία να συνεισφέρει από 50 ως 100 δισεκατομμυρια δολάρια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τους Financial Times μάλιστα να το αναλύουν στην κεντρική ιστοσελίδα τους. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ επισκέπτεται το Πεκίνο. Μην ξεχνάμε ότι τα συναλλαγματικά αποθεματικά  της Κίνας αυξάνονται κάθε μήνα, συνεπώς υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις.»

 

 • Πού οδεύουμε λοιπόν κ. Νικολόπουλε;

 

  «Δεν θα σταματήσω ποτέ να αισιοδοξώ, καθώς και να το ήθελα δεν έχω το δικαίωμα απέναντι σε όσους με στηρίζουν επί χρόνια και βλέπουν στο πρόσωπο μου εκείνον που θα μπορέσει να τους εκπροσωπήσει επάξια και δυναμικά απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση, μικρή ή μεγάλη. Όμως, δεν θα μπορούσα να μην ξεκαθαρίσω σε όλους ότι προχωράμε σε μονοπάτια δύσκολα και κυρίως άγνωστα. Με τα σημερινά δεδομένα οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Ξέρετε, το πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού βρίσκεται ήδη σε καθεστώς πλήρους πτώχευσης και στερείται αγοραστικής δύναμης με περεταίρω επιπτώσεις στην περιστολή της ζήτησης και στην αύξηση της ανεργίας, η οποία υπολογίζεται σε 18,5% του εργατικού δυναμικού και σύντομα θα υπερβεί το 20%. Οι ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και πρέπει επιτέλους να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα σιγουριάς στην κοινωνία, αποκαταστώντας παράλληλα την χαμένη αξία ενός πολιτικού συστήματος που έχει εξίσου απαξιωθεί από εκείνους που θα έπρεπε πρώτα να σκέπτονται και μετά να συσκέπτονται. Για αυτό, πριν η κατάσταση καταστεί -μη αναστρέψιμη- ο Ελληνικός λαός πρέπει να δώσει τη λύση μέσα από την δημοκρατική διέξοδο των εθνικών εκλογών και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. Την επόμενη μέρα θεωρώ ότι η Ν.Δ θα έχει λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή για να ξεκινήσουμε πιο ώριμοι από ποτέ την τιτάνια προσπάθεια ανόρθωσης της Ελλάδας μας.»

 

 • Ξεκίνησε η εργασιακή εφεδρεία. Τι περιμένετε;

 

  «Εύχομαι να μην είναι το σπίρτο που θα βάλει τη φωτιά στη χυμένη βενζίνη. Η κυβέρνηση απασφάλισε την χειροβομβίδα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει το που θα σκάσει. Το αποτρόπαιο έργο όμως της κυβέρνησης δεν σταματά εκεί, καθώς πάμε για 150.000 απολύσεις στο εγγύς μέλλον, που θα σημάνει δυστυχώς για τον δοκιμαζόμενο κοινωνικό ιστό της χώρας, βαθύτερη ύφεση, περισσότερους ανέργους, μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια. Στερούν το ψωμί σε πολλαπλάσιες χιλιάδες ανθρώπους, όταν σημειωτέον, από το μισθό του κάθε απολυμένου ζουν τουλάχιστον άλλοι τρεις και συγκεκριμένα η νοικοκυρά, η γιαγιά και ο φοιτητής. Επίσης, η έλλειψη αυτών των μισθών από τον τζίρο των καταστημάτων, θα έχει ως συνέπεια άλλες τόσες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.»

 

 

 • Το πολυνομοσχέδιο που ψήφισαν οι δήθεν σοσιαλιστές εργατοπατέρες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προβλέπει με διαδικασία-εξπρές, μέσα σε 12 μέρες, την σύσταση ενός επιχειρησιακού σωματείου ή ένωση προσώπων, προκειμένου να υπογράψουν συμβάσεις με ψαλιδισμένους μισθούς στο επίπεδο της ΕΣΣΕ. Έχετε υπολογίσει στον τομέα εργασίας της Ν.Δ. σε πόσες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα θα πετσοκοπεί ο μισθός σε λίγες εβδομάδες; Πώς θα γίνει αυτόματα;

 

  «Πάνω από 850.000 επιχειρησιακές συμβάσεις-εξπρές με ψαλιδισμένους μισθούς που μπορούν να κατέβουν μέχρι και το επίπεδο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) είναι δυνατόν να υπογραφούν τους επόμενους μήνες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αρκεί μόνο να συσταθεί μια ένωση προσώπων ακόμα και με πέντε άτομα και να συμφωνήσουν τα 3/5 των μελών, δηλαδή τα τρία.»

 

 • Πάντως, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θέλουν να χωρέσουν κατώτατες και ανώτατες συντάξεις, βασικοί και ανώτεροι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα στην κλίμακα των 500-1.500 ευρώ. Τι ακριβώς ζητούν;

 

   «Θέλουν να αλλάξει ο ΄΄γενετικός κώδικας΄΄ του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, που δεν είναι άλλος από την τριμερή χρηματοδότηση. Σήμερα, εισφορές καταβάλουν το κράτος, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος. Η κυβέρνηση ζητά από τους κοινωνικούς εταίρους να δουν τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, δηλαδή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες έχουν ήδη τύχει αρκετών μειώσεων τα τελευταία χρόνια. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πέσει και άλλο η κρατική συμμετοχή, περιορίζοντας τον θεσμό της τριμερούς χρηματοδότησης αποκλειστικά για τις κατώτατες συντάξεις, που θα κινηθούν στα όρια… των συντάξεων πρόνοιας! Με αφορμή τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία, έχει ήδη εισαχθεί η αρχή ΄΄όποιος έχει πληρώνει΄΄.

  Κερκόπορτα για τη μείωση των κατώτατων μισθών και συντάξεων θα αποτελέσουν τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, οι συμβάσεις της μιας ημέρας, η επέκταση της μερικής απασχόλησης, η διεύρυνση του θεσμού των ΄΄ενοικιαζόμενων΄΄ εργαζομένων και άλλα μοντέρνα όπλα κατά της … ανεργίας. Με όλα αυτά 8 στους 10 εργαζόμενους:

 • Θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο μέρος των εισφορών για μια αξιοπρεπή σύνταξη.
 • Θα κληθούν να κάνουν το ίδιο και για την υγειονομική τους περίθαλψη.
 • Παρ’ όλα αυτά θα δουν τις συντάξιμες αποδοχές τους να μειώνονται.
 • Θα πρέπει να περάσουν τα 60 ή τα 65 για να πάρουν μερική ή πλήρη σύνταξη.
 • Όσοι βρίσκονται ήδη στη σύνταξη και είναι μικρότερης ηλικίας θα ακούσουν σύντομα κακά μαντάτα, καθώς η Τρόικα δηλώνει πως ΄΄πρέπει όλοι να συμβάλουν΄΄.

  Επιπλέον, εκκρεμεί η παρουσίαση των νέων επικουρικών συντάξεων, όπου το μαχαίρι μπορεί να φτάσει μέχρι το 60% ή 70%. Στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως και στις πρόωρες συντάξεις δεν θα πέσει απλώς μαχαίρι αλλά λαιμητόμος! Το φαινόμενο των νέων συνταξιούχων θα εξαφανιστεί από την Ελλάδα, αρκεί να μην εξαφανιστούν μαζί του και οι πραγματικοί συνταξιούχοι. Η σύνταξη στις νοικοκυρές θα περιοριστεί στην έννοια της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης και η συμμετοχή του κράτους στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. Τέλος, το όριο θα μπει στα 3.000 ένσημα από τα 4.000 που απαιτούνται σήμερα, για να πάρει κάποιος την ελάχιστη σύνταξη.»

 

 

 

 • Πού θα φτάσει τελικά η ανεργία;

 

  «Η ανεργία θα γνωρίσει πρωτόγνωρα επίπεδα. Σαν Ν.Δ. είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους, ότι η έλλειψη κάθε αναπτυξιακής πολιτικής, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή και εξοντωτική περιοριστική πολιτική, θα οδηγήσει σε τεράστια ύφεση την οικονομία μας και θα εκτοξεύσει την ανεργία. Δυστυχώς, επαληθεύτηκαν και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μας και σχεδόν ο ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος. Η καλπάζουσα ανεργία είναι το μεγαλύτερο Κοινωνικό Πρόβλημα της εποχής μας. Χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και με φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν προσωπικό.»

 

 • Δεν έχουν τελειωμό οι απαιτήσεις της Τρόικα. Μετά το κούρεμα ζητά από την κυβέρνηση να ανοίξει και πάλι το ασφαλιστικό. Θέλει να καταργηθούν οι μεταβατικές διατάξεις που προέβλεπε ο νόμος Λοβέρδου για όρια και συντάξεις και για πολλά άλλα. Τι λένε οι δικές σας πληροφορίες;

 

  «Η κατάσταση στα Ταμεία είναι εκρηκτική. Οι απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων υπολογίζεται στα 12 δισεκατομμυρια ευρώ. Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και οι εισφορές μειώνονται. Είναι έτοιμες οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας και αυτό σημαίνει νέες απώλειες. Μην ξεχνάμε ότι η αξία των ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνει στα 25 δισεκατομμυρια ευρώ, εκ των οποίων τα 17 δισεκατομμυρια διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 12 δισεκατομμυρια ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει σε νέες περικοπές, στις αποδοχές των συνταξιούχων και στις παροχές των ασφαλιστικών Ταμείων. Πιστεύω ότι δυστυχώς μοιραία θα οδηγηθούμε σε νέο συνταξιοδοτικό. Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει και νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Όσον αφορά τα επικουρικά ταμεία και πρόνοιας σας λέγω ότι θα είναι περισσότερο εκτεθειμένα μετά το κούρεμα. Αυτό γιατί το κράτος θα εγγυάται μόνο τις κύριες συντάξεις. Προσέξτε σας παρακαλώ και τούτο: Από το 2015 και στο εξής το κράτος θα εγγυάται τη βασική σύνταξη που από το 2010 έχει οριστεί στα 360 ευρώ… Στο ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονται νέες διατάξεις που θα έχουν τραγικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Θα μας κάνει Χιλή ή Βενεζουέλα. Δεν ήταν τυχαίες οι παλαιότερες αναφορές του Γ. Παπανδρέου σε αυτές τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η κυβέρνηση εξετάζει ασφαλιστικά συστήματα από τη Χιλή μέχρι την Αυστραλία και τον Καναδά. Έχει αφήσει στην άκρη τα μοντέλα των αναπτυγμένων κρατών και αναζητεί την έμπνευση σε χώρες που προσπαθούν να ξεπεράσουν την φτώχεια και την υπανάπτυξη. Εκεί οφείλονται και οι συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού στα επιτεύγματα του Λούλα ντα Σίλβα στη Βραζιλία, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις στενές του σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της Χιλής. Εξάλλου, δεν θυμάμαι τον κ. Παπανδρέου να μιλούσε προεκλογικά για την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, αλλά θυμάμαι πολύ καλά να μιλά για περήφανα γηρατειά. Μήπως είχε μπερδευτεί και θεωρούσε ότι μίλαγε σε εργαζόμενους και συνταξιούχους τριτοκοσμικών χωρών; Θα πρέπει κάποτε να μας το πει.»

 

 

 

 

 

 • Γιατί τρομοκρατείτε κ. Νικολόπουλε τους συνταξιούχους, λέγοντας ότι τα ταμεία δεν γλιτώνουν το «haircut» και ότι έρχονται νέες περικοπές σε συντάξεις;

 

  «Από πότε η αλήθεια, ΄΄βαφτίστηκε΄΄ στη χώρα μας τρομοκρατία; Θα συμφωνούσατε δηλαδή στο να επικροτούσαμε και να στηρίζαμε τον λάθος δρόμο; Δεν θα το κάνουμε. Η κυβέρνηση, αφού είπε ότι έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, από τις συνέπειες ΄΄κουρέματος΄΄, της τάξης του 50%, θα οδηγήσει τελικά τις συντάξεις σε έναν ακόμα γύρο δραστικών περικοπών. Η λύση θα προκαλέσει δομικές ανατροπές με συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα επιφέρουν νέες, δραστικές μειώσεις συντάξεων και παροχών, αφού ο Κρατικός  Προϋπολογισμός του 2012 θα πρέπει , οπωσδήποτε, να είναι ισοσκελισμένος. Οι απώλειες από το κούρεμα θα είναι στα 11 δισεκατομμυρια ευρώ, ενώ άμεσα θα ρευστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών μας ταμείων, μπιρ-παρά. Κατά συνέπεια, οι ασφαλιστικοί φορείς θα πάψουν να διαδραματίζουν το ρόλο που έχουν ως μέτοχοι σε όσες τράπεζες οδηγηθούν προς κρατικοποίηση. Για παράδειγμα, η περίπτωση του ΙΚΑ, το οποίο κατέχει το 16% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, επιτρέποντας στο ελληνικό κράτος να ορίζει τη διοίκησή της. Σε κάθε περίπτωση, τα ασφαλιστικά ταμεία, θα υποστούν ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό στραπάτσο, αφού η ρευστότητά τους θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι οι διοικήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα προχωρήσουν σε νέες, δραματικές μειώσεις συντάξεων και παροχών, το αργότερο από τα μέσα του 2012. Αυτή είναι η αλήθεια που μας κρύβουν, μη αναφερόμενοι φυσικά στα ψιλά γράμματα της τελευταίας συμφωνίας και μόνο σε αυτή τη περίπτωση, όπου οι συνταξιούχοι αγνοούν το μέλλον τους, μπορείτε να μιλάτε για τρομοκρατία.»

 

 • Εσείς τι προτείνετε; Θα σταματήσετε να βάζετε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου;

 

   «Ακριβώς το αντίθετο επιθυμούμε. Έχουμε σκοπό να εξαντλήσουμε την ΄΄εφευρετικότητα΄΄ στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η Ν.Δ. για το θέμα αυτό έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις κατά την παρουσίαση του ολοκληρωμένου και στοχευμένου προγράμματος μας στο Ζάππειο ΙΙ.»

 

 • Τι γίνεται με το “Ταμείο Μολυβιάτη”; Είναι αλήθεια ότι τα χρήματα «κοιμούνται» και οι πυρόπληκτοι μένουν στο έλεος ; Εσείς οι βουλευτές της Αχαΐας αλλά και της Ηλείας, αλήθεια τι κάνετε;

 

  «Επιτέλους, μετά από δύο χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών μου απάντησε ότι τα χρήματα για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων της Αχαΐας και της Ηλείας, έχουν μεταφερθεί σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Δηλαδή, πάνω από 100 εκ. ευρώ ΄΄κοιμούνται΄΄, οταν την ίδια ώρα πολλοί πυρόπληκτοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης, περιμένοντας από τη Πολιτεία να υλοποιήσει τις ΄΄ακάλυπτες΄΄ προεκλογικές δεσμεύσεις της.»

 

 

 

 

 

 

 • Και με ποιες διαδικασίες μπορούν άραγε να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα;

 

  «Αν όλα αυτά δεν είναι εμπαιγμός, τότε αποτελούν ένα ακόμα μνημείο ανικανότητας και προχειρότητας της κυβερνητικής πολιτικής. Με ποιο δικαίωμα πέρασαν τα χρήματα αυτά στην Τράπεζα της Ελλάδος; Οι δωρητές είχαν για συγκεκριμένο σκοπό δώσει τα χρήματά τους, ως δωρεές και για να πιάσουν τόπο στην αγωνία χιλιάδων ανθρώπων που δοκιμάστηκαν όσο ελάχιστοι στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Σας αποκαλύπτω μάλιστα ότι πολλοί δωρητές, σε πρόσφατες επιστολές τους εμφανίστηκαν εξοργισμένοι με την ανακολουθία της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας ότι δεν θα δεχτούν η Τρόικα και οι επίτροποι της Μέρκελ να βάλουν χέρι στις δωρεές τους. Πάντως, ήδη επανέφερα το θέμα στη βουλή για να πληροφορηθούν όλοι οι πυρόπληκτοι, εάν πέρασαν τα ιδιωτικά χρήματα των δωρεών στην εποπτεία της Τρόικα, καθώς επίσης τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκαν 16 εκατομμύρια ευρώ, μα προπαντός, με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθούν και τα εναπομείναντα χρήματα.»

 

 • Τι μπορεί να σταματήσει αυτή την κατάσταση;

 

  «Υπάρχει σταθερότητα στην κινούμενη άμμο; Μόνο αν εξαντληθεί η άμμος. Κάποιες φορές, ωστόσο, θα πρέπει να προτιμάται το ΄΄σπάσιμο της συμμετρίας΄΄.»

 

 • Που να πατήσει κανείς σταθερά για να προχωρήσει παραπέρα; Από πού να πιαστεί , για να κινήσει όχι τη γη αλλά τον μικρόκοσμό του;

 

  «΄΄Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω΄΄, έλεγε σε μια ρήση του ο Αρχιμήδης. Πού είναι όμως αυτός ο σταθερός τόπος που εννοούσε τότε ο ίδιος και που ζητά επιτακτικά σήμερα η ελληνική κοινωνία για να κινήσει γη και ουρανό, επιτυγχάνοντας στόχους δύσκολους και συνάμα ιστορικούς στην ΄΄Περί Επιπέδων Ισορροπιών΄΄ εργασία του; Στη Ν.Δ έχουμε στέρεη βάση και ταυτόχρονα τον τρόπο για να αλλάξουμε όλοι μαζί την σημερινή εικόνα της χώρας μας. Πλέον, μένει η θέληση του λαού να λειτουργήσει ως μοχλός εξελίξεων και ανατροπών.»

 

Πηγή...

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος