Λίστα αντικειμένων
• Κύριε Νικολόπουλε, στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών έχει έρθει έντονα το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Για ποιο λόγο, πιστεύετε ότι δημιουργείται κινητικότητα γύρω από το ζήτημα αυτή τη στιγμή και ποια είναι η θέση σας;
Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων επανήλθε στο προσκήνιο μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια, η οποία έδειξε κάποια διάθεση να αλλάξει την σκληρή και αλυτρωτική πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η πολιτική αλλαγή, σε συνδυασμό με ενδεχόμενες άλλες πιέσεις σε Ελλάδα και Σκόπια, ώστε να μπορέσει και αυτό το κρατίδιο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα.
Από εκεί και πέρα, εφόσον η κυβέρνηση έκρινε ότι ενδεχομένως υπάρχει η ευκαιρία να δοθεί μία πλήρης και οριστική λύση, καλώς μπήκε στη συζήτηση. Όμως αυτή η συζήτηση έπρεπε να ξεκινήσει υπό έναν απαράβατο και αδιαπραγμάτευτο όρο: Να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία στην ονομασία και σαφώς, να γίνουν όλες οι αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, ώστε να μην υπάρχει αναφορά σε δήθεν μακεδονικό έθνος και άλλες, αλυτρωτικές σκοπιμότητες. Αντίθετα, η κυβέρνηση από την αρχή, κάνει λόγο για σύνθετη ονομασία, γεγονός που σημαίνει ότι θα εμπεριέχεται η λέξη «Μακεδονία», κάτι στο οποίο διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως. Δεν υπάρχει σλαβική, αλβανική ή όποια άλλη Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι ελληνική, γιατί η μακεδονική φυλή ήταν μία από τις ελληνικές φυλές. Τις φυλές που συγκρότησαν το ελληνικό έθνος. Ο μακεδονικός πολιτισμός είναι ελληνικός, η γλώσσα είναι ελληνική και δεν υπάρχει τίποτα, πέρα από μια προσπάθεια πλαστογράφησης της ιστορίας από την εποχή ακόμα των κομμουνιστικών καθεστώτων, εις βάρος των Ελλήνων.
• Πως κρίνετε τη στάση των άλλων κομμάτων μέχρι τώρα;
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μόνο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή απέρριψαν ευθύς εξαρχής κάθε λύση με το όνομα Μακεδονία. Δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που για ακόμα μία φορά παρέσυρε τη Νέα Δημοκρατία σε έναν δρόμο μακριά από τις ιδεολογικές και πατριωτικές αρχές του κόμματός του και τελικά, μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, σύρθηκε να… παριστάνει τον πατριώτη. Τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ, γελάνε και οργίζονται μαζί, με την στάση του κ. Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα, δεν περιμένω τίποτα από το ΚΚΕ, αφού στο συγκεκριμένο κόμμα οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της ηγεσίας ιεραρχούνται ως σπουδαιότερες από τους πολλούς πατριώτες που ανήκουν στις τάξεις του και εννοείται, πως δεν έχω σε καμία εκτίμηση την θαμπή και… εύκαμπτη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εντός της οποίας εξάλλου υπάρχουν πολλές τάσεις.
• Συμμετείχατε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχετε μάλλον και στο επόμενο της Αθήνας. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις τμήματος της κοινωνίας, μήπως οι πιέσεις διεθνών παραγόντων θα οδηγήσουν τελικά σε μία λύση σύνθετης ονομασίας;
Ίσως μοιάζει ρομαντικό, αλλά πιστεύω βαθιά ότι δεν υπάρχει πιο ισχυρή δύναμη και πίεση από αυτή που ασκούν οι λαοί στις εξουσίες. Πολλοί, έκαναν ότι μπορούσαν για να υποβαθμίσουν και να «θάψουν» το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη. Ένα συλλαλητήριο που έγινε χωρίς μεγαλόσχημους, χωρίς οικονομική στήριξη, χωρίς μεγάλους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να το στηρίζουν, χωρίς την επίσημη ιεραρχία της Ελλάδας να το ευλογεί. Και όμως… Το πλήθος και το πάθος των Ελλήνων εκεί, φάνηκε! Και… τρόμαξε πολλούς. Και ας μην το έδειξαν τα κανάλια. Και ας έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το υποβαθμίσουν. Οι Έλληνες, κυριολεκτικά τους… έτριψαν τα μούτρα! Και σε λίγες μέρες, θα το επαναλάβουν και στην Αθήνα. Τίποτα δεν χάνεται, όταν ο λαός δεν επιτρέπει να χαθεί!
• Περνώντας στην άλλη πολιτική επικαιρότητα. Η σημερινή κυβέρνηση συμπλήρωσε τρία χρόνια διακυβέρνησης. Θα κάνετε μία σύντομη αποτίμηση;
Τρία χρόνια… πόνος, αίμα και ιδρώτας. Σε οικονομικό επίπεδο, είτε από έλλειμμα γνώσεων και στρατηγικής, είτε από λανθασμένες εκτιμήσεις, δυστυχώς εγκλωβίστηκε στην σκληρή μνημονιακή πολιτική και υποτάχθηκε στους δανειστές. Προσπάθησε σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κυνηγιού της διαφθοράς να «πατσίσει» την κατάσταση, αλλά τα βήματα που έγιναν δεν ήσαν πολλά, ούτε τόσο θαρραλέα. Αρνητικό κατ’ εμέ ήταν και το πρόσημό της σε ότι αφορά τα ζητήματα παιδείας και θρησκείας. Βέβαια, οφείλω να προσθέσω ότι απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση συνασπίστηκαν πολλοί και ετερόκλητοι παράγοντες, για διαφορετικούς λόγους. Έτσι, τα εμπόδια που πάντα έπρεπε να ξεπεράσει ήσαν πολλά. Και κατά γενική ομολογία, κάποιοι από τους ανθρώπους που κλήθηκαν να αναλάβουν ευθύνες, γνωρίζοντας το ύψος του πήχη που έπρεπε να ξεπεράσουν, δεν τα κατάφεραν. Έτσι, φάνηκε πως μόνο ο πρωθυπουργός και ένας στενός πυρήνας συνεργατών του, το παλεύουν…
• Πάντως, εμφανίζεστε μάλλον συγκαταβατικός και αρκετά ανεκτικός απέναντι στην κυβέρνηση της αριστεράς, αλλά πολύ αυστηρός απέναντι στο κόμμα από το οποίο προέρχεστε και αποτελεί την ιδεολογική «πηγή» σας…
Όλοι ξέρουν ποιος είμαι και τι εκπροσωπώ. Ποτέ δεν έκρυψα την ιδεολογική μου ταυτότητα και τις πεποιθήσεις μου. Και ποτέ όμως, δεν έβαλα… σιγαστήρα στις απόψεις μου. Είμαι σάρκα από την σάρκα της κοινωνικής, πατριωτικής κεντροδεξιάς. Και θεωρώ, όχι απλά λογικό, αλλά και υποχρέωσή μου να στηλιτεύω με τον πιο σκληρό τρόπο, την πολιτική και τις επιλογές των ανάξιων επιγόνων μεγάλων Ελλήνων πολιτικών, που όχι μόνο έβαλαν την Ελλάδα στο κλαμπ των δυτικών και προηγμένων κρατών, αλλά και προέβλεψαν την μεγάλη κρίση και προσπάθησαν να προστατεύσουν τον τόπο, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούν σε πολλές περιπτώσεις. Η ΝΔ σήμερα, με τις επιλογές των τελευταίων ηγεσιών της, καμία σχέση δεν έχει με το μεγάλο πατριωτικό κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρέτησαν «αναστήματα» όπως Γεώργιος Ράλλης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής. Τότε, η ΝΔ «μύριζε» περηφάνια και… Ελλάδα. Είμαι υποχρεωμένος λοιπόν απέναντι στους συμπολίτες και τους ψηφοφόρους μου, να μιλάω για μία τέτοια κεντροδεξιά παράταξη και όχι για μία παράταξη που είναι φοβική και υποταγμένη, ανίκανη να δημιουργήσει κάτι νέο και να υπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών.
• Το τελευταίο διάστημα λέτε και γράφετε συχνά για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κόμματος στην δεξιά πτέρυγα. Νομίζετε ότι πραγματικά υπάρχει χώρος; Και αν ναι, το τοποθετείτε δεξιότερα της σημερινής ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Δεν υπάρχει απλά χώρος, αλλά απόλυτη αναγκαιότητα για έναν νέο πολιτικό φορέα στην κεντροδεξιά. Είναι μια αναγκαιότητα που ήδη εκφράζεται έντονα μέσα στην κοινωνία και είμαι σε θέση να γνωρίζω πως εκφράζεται ακόμα και… μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Είμαι δε, απόλυτα πεπεισμένος ότι σύντομα μπορεί να καταστεί και μία ιστορική αναγκαιότητα που, κατά συνέπεια, θα υλοποιηθεί. Ξέρετε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες ικανότατα στελέχη που για πολλούς και διάφορους λόγους δεν στεγάζονται πλέον στη ΝΔ. Επίσης, υπάρχουν χιλιάδες νέοι και ικανοί άνθρωποι με φιλελεύθερες και βαθιά ελληνόψυχες απόψεις που δεν προσελκύονται από την πολιτική και τη σημερινή ΝΔ. Μιλάω με πολλούς στις περιοδείες μου και όλοι εκφράζουν την ίδια απογοήτευση… Εδώ και καιρό λοιπόν, μιλάω για την ουσιαστική ανασύσταση του χώρου της δημοκρατικής και κοινωνικής δεξιάς, πάνω στις αρχές και τις αξίες που έδωσαν σε αυτή την μεγάλη παράταξη κορυφαίες πολιτικές μορφές της νεότερης ιστορίας, από τον Δημήτριο Γούναρη μέχρι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά με μπροστάρηδες νέους ανθρώπους, με νέα μυαλά και ριζοσπαστικές ιδέες. Κατά την άποψή μου, η δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος θα είναι ό,τι πιο προοδευτικό θα έχει δημιουργηθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή, μετά την μεταπολίτευση. Κατά συνέπεια, δεν μιλάω για «αριστερότερα» ή «δεξιότερα» της σημερινής ΝΔ και των άλλων κομμάτων, αλλά για μία δομική ανασύσταση των όρων «δεξιά» και «αριστερά» στην Ελλάδα…
(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |