Λίστα αντικειμένων
- Κύριε Νικολόπουλε, βρισκόμαστε λίγο μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας.
Ντεζαβού… Η επανάληψη του ίδιου χιλιοπαγμένου έργου, που θεωρητικά προσφέρει σταθερότητα και οξυγόνο επιβίωσης στην χώρα έναντι βαρυτάτου αντιτίμου όμως για τον ελληνικό λαό. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο το αντίτιμο, αλλά κυρίως το γεγονός πως η σταθερότητα και το «οξυγόνο» είναι πολύ κοντόφθαλμα και εν τέλει, επίπλαστα. Με άλλα λόγια δεν προσφέρεται ουσιαστική λύση…
- Μπορείτε να μας περιγράψετε την λύση στην οποία θα συναινούσατε ακόμα και για την εφαρμογή κάποιων σκληρών μέτρων;
Μα η πραγματική λύση βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα της οδύνης που βιώνει ο ελληνικός λαός για επτά χρόνια. Δεν υπάρχει καμία λογική και κανένα αποτέλεσμα στο να στύβεις όλο και περισσότερο μια στυμμένη λεμονόκουπα. Η πραγματική λύση, σε επίπεδο φίλων και εταίρων, θα έπρεπε να είναι μία γενναία ρύθμιση του εξωτερικού χρέους και δραστική περικοπή φόρων σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας, οι επενδύσεις και η κατανάλωση, ώστε να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.
- Μήπως διατυπώνετε ένα σενάριο που μοιάζει ιδεατό για τους Έλληνες, αλλά απολύτως αδιανόητο για τους Γερμανούς, τους Γάλλους, τους Ολλανδούς και όλους τους λαούς της Ευρώπης που αισθάνονται ότι επί επτά χρόνια στηρίζουν την Ελλάδα, χωρίς μάλιστα αυτή να έχει καταφέρει ακόμα να ορθοποδήσει;
Οι ευρωπαϊκοί λαοί, δυστυχώς έχουν πέσει θύματα της ίδιας παγίδας στην οποία έχουν πέσει και οι Έλληνες και είναι το ίδιο δέσμιοι του ευρω-ιερατείου που έχει εξελιχθεί σε τέρας και καταστρέφει την «Ευρώπη των λαών», την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η άποψη ότι «χάρη σε εμάς επιβιώνουν οι Έλληνες και μάλιστα χωρίς να μπορούν να φτιάξουν τον τόπο τους» ήταν μια λαϊκιστική ρητορεία κοντόφθαλμων πολιτικών και παμπόνηρων τραπεζιτών. Η πρώτη αλήθεια είναι πως η Ελλάδα αντλεί δάνεια που αποπληρώνει και μάλιστα με τόκο. Και η δεύτερη και πιο σημαντική αλήθεια είναι πως δεν μπορεί η ΕΕ να λειτουργεί σαν τράπεζα μεταξύ των κρατών – μελών της, αλλά να βοηθάει όποιο μέλος της αντιμετωπίζει πρόβλημα, γιατί όπως λέει και η παροιμία «όταν πιάσει φωτιά το σπίτι του γείτονα, είναι θέμα χρόνου να πιάσει και το δικό μου». Και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε ήδη να γίνεται σε πολλές χώρες. Η φτώχεια και η λιτότητα δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, έστω και αν αλλού δεν υπάρχουν μνημόνια. Γι’ αυτό και οι λαοί έχουν αρχίσει να αντιδρούν έντονα απέναντι στην Ε.Ε.
- Όσα λέτε υποδηλώνουν μάλλον ότι δεν πρόκειται να στηρίξετε τη συμφωνία στη Βουλή. Μήπως υποδηλώνουν όμως και έναν έντονο ευρωσκεπτικισμό;
Εννοείται πως δεν είναι δυνατόν με τη δική μου ψήφο να στηρίξω συμφωνίες που μεγεθύνουν τη φτώχεια και την λιτότητα. Δεν παραιτήθηκα από την θέση του υφυπουργού στην κυβέρνηση Σαμαρά και δεν βρέθηκα εκτός και της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας, για να αλλάξω τώρα άποψη. Όσο για την Ευρώπη, παρότι θεωρώ τον εαυτό μου ακραιφνή ευρωπαϊστή, εντούτοις είναι αλήθεια πως η σημερινή Ευρώπη, σε επίπεδο κορυφής και ηγεσιών, βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο της ιστορίας της. Και πολύ φοβάμαι ότι οδεύει προς διάλυση εάν δεν γκρεμιστεί αυτό το… τερατούργημα των Βρυξελλών και δεν προκύψουν πολιτικές προσωπικότητες που θα αναλάβουν το χτίσιμο της Ευρώπης από την αρχή.
- Μου δίνετε την ευκαιρία να ζητήσω την άποψή σας για τις εξελίξεις σχετικά με το Brexit και τις γαλλικές εκλογές…
Δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος… Στη Βρετανία υπήρξε μία πλειοψηφία που ψήφισε την οριστική απόσχιση από την Ευρώπη και βλέπουμε να εξελίσσεται ένα μπρα ντε φερ που ενδεχομένως θα προκαλέσει μεγάλες πληγές και στις δύο πλευρές και ίσως έναν ευρωπαϊκό διχασμό πρωτόγνωρο για τα μεταπολεμικά χρόνια. Στη Γαλλία, οι πολίτες ψήφισαν αντισυστημικά, όπως γίνεται πλέον σχεδόν παντού στον δυτικό κόσμο. Έτσι, ακόμα και αν δεν εκλεγεί η Λεπέν, με τα πιο ακραία και αντιευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, θα εκλεγεί ο Μακρόν, που πέτυχε να πείσει ότι αν και μετριοπαθής, δεν εκπροσωπεί το πολιτικό σύστημα της χώρας. Αν ο Μακρόν πετύχει να ανατρέψει τις ισορροπίες και να αποδείξει ότι μπορεί να ταρακουνήσει το ευρω-σύστημα, τότε η Γαλλία θα προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη. Εάν όμως ακολουθήσει την πεπατημένη και αποδειχθεί «υπηρέτης του συστήματος», τότε είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουν και στην Γαλλία οι πιο ακραίες τάσεις. Και καθώς αυτό θα συμβαίνει μετά τη Βρετανία, τότε… καληνύχτα Ευρώπη!
- Για να επιστρέψουμε στα εσωτερικά, πιστεύετε πως είναι κοντά ο χρόνος των εκλογών;
Δεν έχω καμία τέτοια πεποίθηση. Αντίθετα, πιστεύω πως ο Αλέξης Τσίπρας το λέει και το εννοεί πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Και αυτό γιατί γνωρίζοντας πως υπέκυψε στον μνημονιακό δρόμο, πιστεύει ίσως πως θα έχει την ευκαιρία να πάρει τη «ρεβάνς» σε πολιτικό επίπεδο, οδηγώντας τη χώρα στο τέλος του τρίτου μνημονίου. Επίσης, παρά την φιλολογική ρητορεία, δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως και αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί τις εκλογές. Γι’ αυτό και απορώ μάλιστα με την άστοχη και κοντόφθαλμη τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη να μιλάει συνέχεια για εκλογές, ενώ δεν τον πιστεύει κανείς. Ούτε τα στελέχη της ΝΔ…
- Αφού αναφερθήκατε στη ΝΔ, έχετε προφανώς ακούσει και εσείς κατά καιρούς σενάρια που μιλάνε για επιστροφή σας στη ΝΔ. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια προσέγγιση με την σημερινή ηγετική ομάδα του κόμματος. Τελικά, τι ισχύει;
Θα επαναλάβω ότι έφυγα από μέλος μίας κυβέρνησης και διεγράφην από τη ΝΔ επειδή διαφώνησα… όρθιος και φωναχτά με τη μνημονιακή στροφή του Σαμαρά. Συνεργάστηκα με τους ΑΝΕΛ, αλλά διεγράφην από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα και πάλι επειδή διαφώνησα με τη μνημονιακή στροφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος λοιπόν, να εγκαταλείψω το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα που διαρκώς ενισχύεται, για να επιστρέψω σε ένα κόμμα του οποίου και η σημερινή ηγεσία θέλει να γίνει κυβέρνηση για να… εφαρμόσει πιο πιστά και πιο καθολικά το μνημόνιο και τις εντολές των δανειστών! Με απόλυτη βεβαιότητα και ειλικρίνεια λέω ότι προτιμώ την ανεξαρτησία μου και την πολιτική μάχη με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.
- Από όσα λέτε προκύπτει πως δεν σας καλύπτει πλήρως το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Πιστεύετε πως θα αλλάξει; Και κατά ποιο τρόπο;
Πιστεύω πως κοντοζυγώνει η εποχή των μεγάλων αλλαγών και στην Ελλάδα. Ελπίζω, εύχομαι και αγωνίζομαι, ώστε νέες πολιτικές δυνάμεις και πραγματικά νέοι άνθρωποι να μπουν στην πρώτη γραμμή. Γνωρίζω πολλούς νέους, με γνήσια πατριωτικά αισθήματα, με ήθος και πολύ υψηλό επίπεδο προσόντων, που όμως δεν εκφράζονται από τη σημερινή κατάσταση και περιμένουν την ευκαιρία. Προσπαθώ να τους πείσω ότι μόνοι τους θα φτιάξουν την ευκαιρία, αρκεί να τολμήσουν. Η Ελλάδα «διψάει» για κάτι που θα είναι πραγματικά φρέσκο και ριζοσπαστικό. Για κάτι που θα αλλάξει τους συσχετισμούς και θα ανατρέψει το χθες. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι σε όλη τη χώρα παρακολουθούν αποστασιοποιημένοι και απογοητευμένοι την πολιτική ζωή του τόπου. Είναι όμως θέμα χρόνου να προκύψει κάτι νέο που θα τους κάνει να πιστέψουν σε μία νέα αρχή και να το ακολουθήσουν, φτιάχνοντας το ορμητικό ποτάμι που θα αλλάξει την χώρα και το πολιτικό τοπίο. Είναι απλώς, θέμα χρόνου…
(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι Ανεξάρτητος Βουλευτής Ν. Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |