Loading...
 Start Page
Συνέντευξη στην εφημερίδα ΧΩΝΙ

 Κύριε Νικολόπουλε, ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της κυβέρνησης μετά την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή, την αποδοχή ενός νέου μνημονίου, αλλά και την άρνηση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να το υπερψηφίσουν;

 

Η άποψή μου είναι πως αυτή η κυβέρνηση έχει εθνική υποχρέωση να αντέξει και αυτή ήταν η κυρίαρχη άποψη όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, που συντεταγμένα στήριξε τη συμφωνία για να στηρίξει την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατ’ αρχήν, η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της συμφωνίας, ώστε να φύγει από την μέση ο εφιάλτης της χρεοκοπίας. Κατά δεύτερον, έχει την ιερή υποχρέωση να επαναφέρει την κανονικότητα στην οικονομία και την κοινωνία. Και κατά τρίτον, να εφαρμόσει μία γενναία μεταρρυθμιστική ατζέντα για να απαλλάξει τον τόπο άπαξ δια παντός από όσους και όσα την έφεραν σε συνθήκες ανάγκης και χρεοκοπίας.

Ασφαλώς, ομολογώ ότι υπάρχει ένα πολιτικό πρόβλημα που αφορά τις διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το πρόβλημα μπορεί να το λύσει μόνο ο λαός, σε εύλογο χρονικό διάστημα, αφότου όμως έχουν τακτοποιηθεί τα προαναφερόμενα.

 

 

 Αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, έστω όχι τόσο άμεσα;

 

Εάν έλεγα πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, προφανώς δεν θα ήμουν ρεαλιστής ή αληθής. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι η άποψή μου είναι πως δεν μπορούν να γίνουν εκλογές προτού «κλειδώσει» η συμφωνία και σταθεροποιηθεί χώρα, αλλά και προτού βάλει η κυβέρνηση τις βάσεις μίας ριζικής κάθαρσης σε όλα τα επίπεδα.

 

 

 Η συμφωνία περιλαμβάνει όμως μία νέα βαριά λίστα λιτότητας. Ο λαός θα αντέξει;

 

Ξέρετε ποια είναι η διαχρονική άποψή μου για αυτή την ασφυκτική και αναποτελεσματική λιτότητα. Επισημαίνω λοιπόν ότι αποτελεί επίσης ευθύνη της κυβέρνησης να διαφυλάξει τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αλλά και να αντιπαλέψει τα μέτρα λιτότητας στα πλαίσια της συμφωνίας, διαμορφώνοντας αντίβαρα, αλλά και τις συνθήκες που θα καταδείξουν σε όλους την αναποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων. Επίσης, είμαι βέβαιος πως ο λαός, όχι μόνο θα αντέξει, αλλά και θα στηρίξει με όλη τη δύναμή του την κυβέρνηση εάν αντιληφθεί πως είναι αληθινή και δίκαιη, αλλά και ό,τι κηρύσσει τον πόλεμο στην διαπλοκή και τη διαφθορά.

 

 

 Πολλοί πάντως, ήδη μιλάνε για «κωλοτούμπα». Πως θα το αντιμετωπίσετε προσωπικά και πως πρέπει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

 

Επειδή σημασία έχει πρωτίστως η κυβέρνηση και όχι τα πρόσωπα καθενός εξ ημών, πιστεύω πως η κυβέρνηση, με πρώτο τον Αλ. Τσίπρα, αφού εξήγησε με όλους τους τρόπους ότι δεν υπήρχε εναλλακτική, οφείλει τώρα να ξεκινήσει άμεσα τον αγώνα των μεγάλων αλλαγών και της μεγάλης κάθαρσης του τόπου. Εάν το κράτος εκσυγχρονιστεί, εάν το αναπτυξιακό πακέτο διατεθεί όντως με αναπτυξιακό πνεύμα και παράλληλα, ξεκινήσει ο μεγάλος πόλεμος κατά των «νταβατζήδων», τότε όλοι θα έχουν πειστεί πως κανένας μας δεν είναι «κωλοτούμπας». Ελπίζω και εύχομαι, ο χρόνος που θα κυλήσει να καταδείξει σε όλους ότι δεν γίναμε «μνημονιακοί», αλλά παραμείναμε αγωνιστές της πατρίδας. Και οι αγωνιστές, ενίοτε κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, γιατί ο μείζων στόχος είναι να μείνει ζωντανός ο τόπος, να μείνουν και αυτοί ζωντανοί…

 

 

 Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Έγιναν λάθη; Και αν ναι, ποιός τα χρεώνεται;

 

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη και ανέλαβε την πλήρη ευθύνη, αν και επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι μπορεί ο πρωθυπουργός, ως έχων το γενικό πρόσταγμα, να φέρει το κύριο βάρος της ευθύνης, αλλά αυτό μοιράζεται αναλογικά και σε όλους τους άλλους που μετείχαν στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση.

Πιστεύω επίσης, ότι τα λάθη που έγιναν ήσαν λάθη απειρίας σε μία διαπραγμάτευση εξ αρχής «ναρκοθετημένη» εντός και εκτός χώρας. Είναι προφανές ότι πολλοί προσπάθησαν να γκρεμίσουν την κυβέρνηση και να επαληθεύσουν την «αριστερή παρένθεση». Και είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσουν να προσπαθούν. Είμαι εξίσου βέβαιος όμως ότι ο λαός θα σταθεί στο πλευρό του Τσίπρα και της κυβέρνησης, κατανοώντας πως λέει αλήθειες και ξέροντας πως είναι αγνός. Δεν τον «κρατάνε» κάποια συμφέροντα. Και αυτό… τρομάζει τα μεγάλα συμφέροντα που τον θεωρούν επικίνδυνο. Και είναι… Όσο δεν μπορούν να καταλάβουν! Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος και η κυβέρνησή τους, έκαναν και θα κάνουν πολλούς να μην κοιμούνται ήσυχοι. Και αυτό ο λαός το ξέρει. Και το εκτιμάει.

 

 

 Τι περιμένετε από το νέο κυβερνητικό σχήμα;

 

Φουλ επίθεση! Σε όλα τα μέτωπα. Μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, εκσυγχρονισμό, ώθηση στην υγιή επιχειρηματικότητα, κοινωνική προστασία, πόλεμο στην διαπλοκή και στην γραφειοκρατία, ανελέητο κυνήγι στην φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, «μέτωπο» με τις κακώς εννοούμενες συντεχνιακές λογικές και νοοτροπίες. Η Ελλάδα πρέπει να σηκώσει κεφάλι, να γίνει κυρίαρχη και περήφανη χώρα. Και αν δεν το πετύχει αυτή η κυβέρνηση, δεν ξέρω ποια μπορεί να το πετύχει…

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος