Loading...
 Start Page
Εισήγηση στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος (Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011)

Φίλες και φίλοι

Η  Πολιτική Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα μπροστά σε μια πραγματικά κρίσιμη συγκυρία.

Στην Κυβερνητική αδυναμία να υλοποιήσει με αποτελεσματικότητα πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης που ήρθε να προστεθεί και το Ευρωπαϊκό έλλειμμα συντονισμού και αλληλεγγύης. Οι εξελίξεις αυτές ανεβάζουν την αξία της στρατηγικής μας όπως την χάραξε ο Αντώνης Σαμαράς. Δικαιώνουν τις σαφείς και ολοκληρωμένες θέσεις μας που έγκαιρα καταθέσαμε και προτείναμε. Αποτελούν πια τη μόνη σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση πολιτικής.

Χρέος δικό μας, πιστεύω είναι να αναδείξουμε την πολιτική αυτή. Να τη φέρουμε πιο κοντά στους πολίτες. Να πετύχουμε αυτό που ο Πρόεδρος με επιμονή επαναλαμβάνει τον τελευταίο καιρό. Άνοιγμα στην Κοινωνία. Επαφή με τον Κόσμο.

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό αγαπητοί Συνάδελφοι να πω δυο λόγια τις βιωματικές εμπειρίες των πολλών εξορμήσεων  στην περιφέρεια που έχουμε πραγματοποιήσει  με τον Τομέα Εργασίας.

Πήγαμε παντού. Σε χώρους Εργασίας, Εργατικά Κέντρα, Επιμελητήρια, Βιομηχανικές περιοχές, Συνεταιρισμούς, Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ, Νοσοκομεία, Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, του ΣΕΠΕ.

Συναντηθήκαμε με το πιο ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας, τους Εργαζόμενους, τους Επιχειρηματίες, τους Νέους Ανθρώπους.

Στα Εργοστάσια των Σερρών, στις Επιχειρήσεις των Τρικάλων, στην Αγορά των Χανίων, στη ΒΙΠΕ της Πάτρας και όχι μόνον.

Πήγαμε παντού για να δούμε από κοντά τα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας. Πήγαμε ν΄ ακούσουμε. Δεχθήκαμε και κριτική και επικρίσεις.

Διαπιστώσαμε ότι :

1ον : Η σταθερή πολιτική μας στάση είναι ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο.

2ον: Η συστηματική επαφή και επικοινωνία με το λαό φέρνει την αναγκαία προστιθέμενη αξία της κυριαρχίας των ιδεών και των απόψεών μας.

Χρειάζεται όμως δουλειά. Περισσότερη δουλειά. Ας είναι καλοκαίρι.

Την ώρα που η Κυβέρνηση του μνημονίου νομοθετεί τόσο κρίσιμες ρυθμίσεις για τη ζωή όλων μας εμείς θα πρέπει να 'μαστε παρόντες.

Για ν΄ αποκαλύψουμε και να ελέγξουμε όλες τις επικίνδυνες και βλαπτικές μεταβολές που αυτή επιχειρεί. Η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους διάλυσης.

Μόλις χθες για παράδειγμα στη Βουλή ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή η συζήτηση για το Ν/Σ του ΣΕΠΕ.

Ένα Ν/Σ 620 σελίδων.

Ένα Ν/Σ που καταργεί ή τροποποιεί 55 νόμους.

Ένα Ν/Σ που απαιτεί για να λειτουργήσει 12 Προεδρικά διατάγματα και 18 Υπουργικές αποφάσεις.

Πιστεύει άραγε κανείς ότι μπορεί αυτό το Ν/Σ να λύσει προβλήματα;

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στα εργασιακά, έχουμε ήδη πάει πίσω από το 1920. Αρκεί να σας πω την πιο πρωτότυπη διάταξη που ετοιμάζεται για τη δημιουργία σωματείων που να …αποδέχονται τις μισθολογικές μειώσεις. Μάλιστα, οι «ενώσεις προσώπων» όπως ονομάζονται θα μπορούν να συσταθούν, σε επιχειρήσεις με κάτω από 20 άτομα και από το 15% αυτών των εργαζομένων, δηλαδή από ένα (1) άτομο!

Επίσης, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα επεκταθούν με ορίζοντα τριετίας (!), ενώ με το πρόσχημα της υποβοήθησης της εισαγωγής των νέων στην αγορά εργασίας μειώνεται ο κατώτατος μισθός κατά 20%  για μια περίοδο 9 ετών!

Ακόμη θα έχουμε ευελιξία όχι μόνο στον χρόνο εργασίας αλλά και στο μισθό. Το μοντέλο αυτό είναι εκείνου μετανάστη εργαζόμενου στην παραοικονομία. Κι έτσι, η Κυβέρνηση της Τρόικας ικανοποιεί και το αίτημα «Είμαστε όλοι μετανάστες».

 

Αγαπητές συναδέλφισες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η απομείωση των κοινωνικών επιδομάτων θα έχει αποφασιστική επίπτωση όχι μόνο στους ανέργους. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά και οι δομές προστασίας των παιδιών, η διεύρυνση του φαινομένου των αστέγων που παρατηρείται πλέον σε καθημερινό επίπεδο, η μείωση της παροχής υπηρεσιών υγείας μέσα από τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αναλγησίας, προμηνύουν ένα δυσοίωνο μέλλον για το ελληνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Το μήνυμα είναι σαφές. Απευθυνόμαστε στην Κοινωνία. Εμπιστευόμαστε τους πολίτες Ακούμε τη φωνή τους. Δεσμευόμαστε για τις θέσεις μας με σαφήνεια και ειλικρίνεια. Επενδύουμε στην Πολιτική του συγκεκριμένου.

Με Ολοκληρωμένο σχέδιο που είναι ευθύνη της Πολιτικής Επιτροπής, της Εκτελεστικής Γραμματείας, του Γραμματέα του Κόμματος, του Γεν. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πραγματοποιούμε πορεία προς το Λαό.

Είναι ανάγκη να γίνει ένας οδικός χάρτης περιοδειών.

Είναι ανάγκη αυτό το σχέδιο να αποτυπωθεί πολύ γρήγορα. Για να δώσει πιο συγκεκριμένους ρόλους για όλους μας στην προσπάθεια αυτή. Για να εξασφαλίσει τον αναγκαίο συντονισμό, τις επιδιωκόμενες συνέργειες.

Για να αποφύγει τις επικαλύψεις, και τις άσκοπες κινήσεις.

Αυτό το Σχέδιο κύριε πρόεδρε θα είναι ο οδηγός μας για την πολιτική μας δράση των επόμενων μηνών.

Το Σχέδιο αυτό θα εξασφαλίσει την εκλογική μας ετοιμότητα αν η Κυβέρνηση δεν αντέξει και προσφύγει στις κάλπες.

Το Σχέδιο αυτό θα εξασφαλίσει την αντοχή και τη δυναμική που θα απαιτήσει μια σύντομη ή μακρά προεκλογική περίοδο.

 

Και πριν κλείσω την τοποθέτηση σου θέλω να μοιραστώ μερικές σκέψεις σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου για ελεγχόμενη χρεωκοπία.

Το αδιέξοδο του Eurogroup, η μη πληρωμή και επιμήκυνση των ομολόγων του 12,13,14,15 δημιουργούν αναστάτωση και ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Οι πολίτες ανησυχούν.

Βλέπουν την Κυβέρνηση να απέχει απ΄  τις διεργασίες της Βιέννης και της Ρώμης.

Υποτίθεται ότι εκπροσωπείται από το Eurogroup.

Δεν θα ΄πρεπε να αγωνιά και να συμμετέχει η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου; Και όσον αφορά την επιλεκτική χρεωκοπία. Δεν υπάρχει τέτοια. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Η Κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί. Να βρίσκεται παντού. Παντού όπου συζητούνται θέματα της Χώρας.

Η Κυβέρνηση σήμερα πρέπει να έχει έτοιμη την αντίδρασή της για το ενδεχόμενο που διακινείται ότι τα ομόλογα που λήγουν το 12, 13, 14 ή 15 και δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν ή θα επιμηκυνθούν με ή χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις.

Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις για την ενδεχόμενη επίπτωση της επιμήκυνσης των ομολόγων γιατί κάποια Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ομόλογα που λήγουν την επίμαχη περίοδο:

Το σημαίνει για τα Ταμεία αυτά η επιμήκυνση;

Θα στερηθούν της δυνατότητας σε 2 ή 3 χρόνια να καταβάλλουν απρόσκοπτα συντάξεις και παροχές;

Θέλουμε και απαιτούμε μια απάντηση. Συγκεκριμένη.

Η Κυβέρνηση μας δίνει την εντύπωση ότι με την επιλογή της να κάψει τα ομόλογα δυο ετών μόνο, επιλογή του μικρότερου κακού -όπως λέει - βάζει την Οικονομία σε νέες περιπέτειες.

Καίει δηλαδή 2 ξερά δέντρα αγνοώντας ότι αυτά βρίσκονται σ΄ ένα περιβάλλον κατάξερο με κίνδυνο γενίκευσης της πυρκαγιάς και της καταστροφής.

 

Κλείνοντας νιώθω την ανάγκη να πω ότι οι πολίτες σήμερα απαιτούν δουλειά, ήθος, συνέπεια, αποτελέσματα.

Κι εμείς η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε.

Είναι βέβαιο πως όσο περισσότερο καίνε τα κάρβουνα, τόσο πλησιάζει η ώρα που θα κληθούμε να αναλάβουμε τη μεγάλη ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου.

Προσωπική μου πεποίθηση είναι πως το αδιέξοδο είναι πλέον προφανές, πως τα τεχνητά διλήμματα έχουν καταπέσει και πως κάθε κυβερνητική προπαγάνδα έχει βουλιάξει στον βούρκο της ανικανότητας και της απρονοησίας.

Δεν το ξέρουμε πλέον μόνο εμείς. Το ξέρουν όλοι εντός και εκτός. Το γνωρίζει πλέον όλος ο ελληνικός λαός και έχω την αίσθηση πως αρχίζουν να το καταλαβαίνουν και στην Ευρώπη: Οι θέσεις του προέδρου μας, Αντώνη Σαμαρά και της παράταξής μας, σε σχέση με την οικονομική κρίση, έχουν δικαιωθεί!

Έχουν δικαιωθεί όμως, με τραγικό τρόπο για τον ελληνικό λαό και με εξαιρετικά επίφοβο τρόπο για την Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας μην γελιέται κανένας: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πορεία πτώσης και αποσύνθεσης.

Γι’ αυτό και το μπαλάκι των ευθυνών έχει περάσει πλέον στη δική μας πλευρά.

Θα συμφωνήσω απολύτως λοιπόν με την χθεσινή τοποθέτησή του προέδρου μας, ως προς την αξιοποίηση του χρόνου όλων μας. Αυτό το καλοκαίρι δεν έχει διακοπές! Ιδίως όταν το 60% των Ελλήνων περίπου, δεν θα κάνει φέτος διακοπές.

Αυτό το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε… πανταχού παρόντες.

 

Θα κλείσω με τον Ίωνα Δραγούμη που ταιριάζει απόλυτα στο πρόσωπό σας, κύριε Πρόεδρε :

«Θέλω να είμαι ωραίο δείγμα ανθρώπου Έλληνος. Να, σκοπός μιας ζωής! Δουλεύοντας για τον ελληνισμό, δουλεύω για τον εαυτό μου. Θέλω να ξοδέψω την ψυχή μου, μέσα στο έθνος μου, σε μια αλληλεγγύη με όλους τους  Έλληνες».

Καλή συνέχεια και καλό αγώνα για όλους μας!

Σας ευχαριστώ!!!!

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος