Loading...
 Start Page
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΡΛΑ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ : ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» Τοποθέτηση ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Βουλευτή Αχαίας

Κυρίες και κύριοι, συμπολίτισσες και συμπολίτες

Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που φιλοξενούμε σήμερα στην πόλη μας τον φίλο και συνάδελφο πρώην υπουργό Γιώργο Σούρλα, με τον οποίο μας συνδέουν αγώνες.
Η χαρά είναι διπλή όμως γιατί με αφορμή την δική του παρουσία και την σημερινή μας εκδήλωση, έχουμε κοντά μας πνευματικούς ανθρώπους που τίμησαν με την ζωή τους, την κοινωνική τους δράση, την επιστημονική τους γνώση και το έργο τους, τον εαυτό τους πρώτα αλλά και την χώρα μας.
Πιστεύω ότι είμαστε τυχεροί όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί από τους ανθρώπους αυτούς μόνο να ωφεληθούμε μπορούμε.

Φίλες και φίλοι,
O Γιώργος Σούρλας έχει αγωνιστεί στη ζωή του για τη διαφάνεια ως προϋπόθεση για τη Δημοκρατία.
Και θέλω να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την που μου έκανε να με συμπεριλάβει στο πάνελ μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα μας φωτίσουν με τις απόψεις τους.
Γιατί δεν είναι απλά επαΐοντες, ειδήμονες στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά τον έχουν υπηρετήσει με πολύ μεγάλη αίσθηση καθήκοντος..

Σταματώ όμως εδώ την αναφορά στους συνομιλητές αυτής της εκδήλωσης γιατί ξέρω ότι η σεμνότητά και η μετριοφροσύνη τους κάνει να νιώθουν αμηχανία.

«Η διαφάνεια Προϋπόθεση Δημοκρατίας» μας λέει ο κ. Σούρλας.
Έχει δίκιο πραγματικά ή είναι άλλη μια ωραία «πιασάρικη ατάκα», αν μου επιτρέπετε την αγοραία εκφραση, ενός πολιτικού την εποχή της απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών ;
Έχει ουσία ο τίτλος ή είναι μια εύηχη σειρά ελληναράδικων αρχαιοπρεπών λέξεων που σήμερα δεν σημαίνουν τίποτα ;
Αν σήμερα, εδώ μαζί μας, ήταν οι αγανακτισμένοι που σαράντα τόσες μέρες δίνουν το παρόν τις πλατείες της χώρας, θα άκουγαν αυτά που ειπώθηκαν και θα ειπωθούν ή θα μας γιουχάριζαν ;
Η Διαφάνεια είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας
Μόνο που η διαφάνεια σήμερα είναι "ανοικτή πληγή".
Δυστυχώς η Μεταπολίτευση έχασε στο μέτωπο της διαφάνειας.
Και η αποκατάσταση της δεν είναι εύκολη υπόθεση για την νέα μεταπολίτευση.

Φίλες και φίλοι σας μιλάω από καρδιάς και ας με συγχωρέσει φίλος και σύντροφός μου ο Γιώργος Σούρλας, αυτές ήταν οι πρώτες μου σκέψεις όταν προέκυψε το θέμα να μιλήσω στην σημερινή εκδήλωση.

Η παρουσία μου εδώ πιστεύω ότι δίνει και την απάντηση.
Είμαι σίγουρος δε ότι αν διαβάσετε το βιβλίο θα καταλήξετε και σεις εκεί που κατέληξα και γω.
Στο βιβλίο υπάρχει ουσία.
Ο ίδιος ο συγγραφέας μετριόφρονα μας λέει ότι η φιλοδοξία του είναι το παρόν πόνημα του να αποτελέσει την βάση ενός διαλόγου.
Δεν ισχυρίζεται ότι εξαντλεί το θέμα προσπαθεί όμως να αναπτύξει την μεθοδολογία και το εννοιολογικό περιεχόμενο της διαφάνειας και να την προσδιορίσει.
Επιστήμονας ο ίδιος προσεγγίζει το θέμα με επιστημονικό τρόπο.
Αναλύει τους όρους, προσδιορίζει τις έννοιες, δίνοντας έναν ας πούμε τεχνικό χαρακτήρα στην προσέγγιση κι ανάλυση του θέματος που διαπραγματεύεται.
Είναι όμως φανερή και η μακρόχρονη σχέση του δημιουργού με την πολιτική.
Ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο έχει την αίσθηση ότι μεταπηδά συνεχώς από ένα τεχνοκρατικό κείμενο σε μία πολιτική ανάλυση, από την θεωρητική προσέγγιση σε εγχειρίδιο διαδικασιών λειτουργίας και λίστα θεσμικών οργάνων.

Προσωπικά θεωρώ ότι αυτός ακριβώς ο χαρακτήρας του βιβλίου, ο οποίος ευθέως υποδηλώνεται από την εισαγωγή του συγγραφέα, το κάνει ενδιαφέρον και εύληπτο για τον μέσο αναγνώστη.
Δεν πρόκειται να χαθεί σε δαιδαλώδεις θεωρητικές αναλύσεις, διανθισμένες με περίτεχνο τρόπο περί των αρετών και της αναγκαιότητας της διαφάνειας και της σύνδεσής με την Δημοκρατία.
Εκείνο που θα συναντήσει είναι μια απλή πρακτική παρουσίαση του τι ακριβώς σημαίνει διαφάνεια, πως μπορεί να λειτουργήσει, τι είναι αναγκαίο για να λειτουργήσει και τι συνέπειες έχει η ύπαρξη ή η έλλειψή της.
Επιπλέον θα βρει κατά περίπτωση κατάλογους των συνεστημένων θεσμικών και μη οργάνων τα οποία παρακολουθούν σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και σε Διεθνές επίπεδο την ύπαρξη αλλά και την τήρηση των προϋποθέσεων εκείνων που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού.


Φυσικά όταν μιλάμε για διαφάνεια είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε και στην διαφθορά.
Στο βιβλίο ο συγγραφέας προχωρά και στην διάκριση μεταξύ διαφθοράς και διαπλοκής παραθέτοντας και τους αντίστοιχους ορισμούς, κάτι το οποίο τουλάχιστον εγώ δεν έχω συναντήσει σε σχετικά άρθρα ή βιβλιογραφία.
Κάνοντας μια μικρή παρένθεση θα ομολογήσω όμως ότι δεν περίμενα από τον φίλο μου τον Γιώργο τον Σούρλα να χρησιμοποιήσει την θεωρητική προσέγγιση του Μάο Τσε Τουνγκ.
Ίσως πρέπει στην Νέα Δημοκρατία να κάνουμε ιδεολογικά Σεμινάρια γιατί μερικοί ξεφύγαμε ( Αστείο- το λες γελώντας).

Φίλες και φίλοι σίγουρα η Διαφάνεια είναι καλή , η Διαπλοκή και η Διαφθορά σίγουρα είναι κακές και τις καταδικάζουμε.
Επειδή όμως από τους καρπούς αναγνωρίζουμε το δέντρο ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε μια συναλλαγή, σε ένα κλάδο, σε ένα τομέα υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή.
Πως θα ξεχωρίσω την αμέλεια, την ελλειπή και ανοργάνωτη λειτουργία, μιας υπηρεσίας ή ενός θεσμού από την διαφθορά;
Ποια είναι τα όρια τους ;
Και εν τέλει αν τα αναγνωρίσω ποια είναι η ουσία της επίδρασής τους στην κοινωνία, στην οικονομική δραστηριότητα, στην λειτουργία του Κράτους και των θεσμών της Δημοκρατίας.
Η όλη υπόθεση είναι θέμα διατάραξης της ηθικής τάξης και της δεοντολογίας ή πέραν αυτών υπάρχουν και άλλες πιο πρακτικές, πιο ουσιαστικές και πάρα πολύ σημαντικές συνέπειες ;
Διαφάνεια σημαίνει Δικαιοσύνη και αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου.
Διαφάνεια είναι ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, δηλαδή στον φορολογούμενο πολίτη.
Η Διαφάνεια είναι και η προυπόθεση της Δημοκρατίας.

Στα πρακτικά αυτά ερωτήματα ο συγγραφέας τοποθετείται, με εξίσου απλές κι πρακτικές απαντήσεις και παίρνει θέση τολμηρή και ξεκάθαρη.
Η πολιτική πρέπει να είναι θωρακισμένη από επιχειρηματικές επιρροές.
Και οι ίδιοι οι επι
χειρηματίες να θωρακίζονται από τις "πιέσεις" του Κράτους.

Το αν και το πόσο επιδρούν θετικά ή αρνητικά το καθιστά σαφές με πλήθος παραδειγμάτων, παραθέτοντας πραγματικά γεγονότα, που καλύπτουν όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Παραδείγματα και γεγονότα από την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και από την επιτελική και εκτελεστική λειτουργία του Κράτους, της Κυβέρνησης, της Νομοθετικής Εξουσίας, της Δικαστικής εξουσίας και των μέσων μαζικής Ενημέρωσης.
Παραθέτει εμπεριστατωμένα τις ολέθριες συνέπειες της διαφθοράς και της διαπλοκής στην ηθική συγκρότηση της κοινωνίας, στην διατήρηση του κοινωνικού ιστού, στην ατομική και δημόσια οικονομική δραστηριότητα στην Εθνική κυριαρχία.

Φίλες και φίλοι δεν θα σας κουράσω άλλο.
Το πόνημα του συγγραφέα ήρθε σε μία εποχή που όλη η κοινωνία προβληματισμένη, σε κατάσταση σοκ προσπαθεί να αξιολογήσει πρόσωπα και γεγονότα που πρωταγωνίστησαν τα τελευταία τριάντα επτά χρόνια.
Προσπαθεί να βρει διέξοδο από μία κατάσταση που μοιάζει αδιέξοδη.
Στην προσπάθειά της αυτή η κοινωνία έχει εγκαταλειφθεί μόνη της από την κυβερνητική και πολιτική εξουσία.
Δυστυχώς αυτοί που σήμερα διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας, παρά τα όσα ισχυρίζονται, δεν δείχνουν ούτε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ούτε τι πρέπει να αλλάξουν.
Αγοράζουν χρόνο εξουσίας με έξοδα του Ελληνικού λαού.
Η πολιτική πρέπει να είναι θωρακισμένη από επιχειρηματικές επιρροές.
Και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θα θωρακίζονται από τις "πιέσεις" του Κράτους.
Όμως, υπάρχει και μια άλλη σημαντική προϋπόθεση.
Το πολιτικό θάρρος και το πολιτικό ήθος.
Που το ένα είναι η άλλη πλευρά του άλλου.
Πολλές φορές υπάρχει ήθος, αλλά δεν υπάρχει θάρρος.
Το θάρρος χωρίς ήθος είναι θράσος.
Και το ήθος χωρίς θάρρος δεν υπάρχει στην Πολιτική.
Αν θέλει κανείς να είναι τίμιος και δεν έχει το θάρρος να αντέξει τις «πιέσεις», τότε σε λίγο ή θα βρίσκεται εκτός Πολιτικής ή θα έχει κάνει μεγάλους «συμβιβασμούς» με τη συνείδησή του.
Δεν μπορούν όλοι να εξομοιώνονται, να ισοπεδώνονται, με το γνωστό «όλοι ίδιοι είναι», «όλοι τα παίρνουν».
Αυτό δεν καταπολεμά την διαφάνεια.

Και όμως, αυτό το απλό βιβλίο προσφέρει μια λύση.
Χωρίς χρήματα, χωρίς περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη του Έλληνα πολίτη, χωρίς νέους φόρους, χωρίς νέες χρυσοφόρες συμβάσεις προτείνει να βγουν όλα στο φως. Στο άπλετο φως δεν επιβιώνουν οι σκοτεινές συμφωνίες και συναλλαγές.
Ακόμα και τα πρόσωπα δείχνουν αυτά που πραγματικά είναι.
Είναι μια συνταγή, αρχαία και δοκιμασμένη.
Όλοι μαζί να συζητήσουμε όλοι μαζί για την διαφάνεια.
Να θεσπίσουμε και να νομοθετήσουμε όλοι μαζί την διαφάνεια.
Η αποκατάσταση Διαφάνειας δεν είναι «ένα ακόμα αίτημα» για την ανάταξη της κοινωνίας μας. Δεν είναι «ένα ακόμα μέτωπο» πολιτικής αντιπαράθεσης, δίπλα σε τόσα άλλα.
Είναι προϋπόθεση για να κερδίσουμε ως χώρα, ως κοινωνία και ως σύγχρονη δημοκρατία, όλες τις άλλες μάχες.
Φίλες και φίλοι,

Αν έχετε επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο στο θέατρο της Επιδαύρου θα έχετε προσέξει κάποιες μαρμάρινες στήλες, σε περίοπτη θέση ανάμεσα στα άλλα εκθέματα.
Σε αυτές τις στήλες περιέχεται λεπτομερέστατα όλος ο οικονομικός και διαχειριστικός απολογισμός των έργων κατασκευής των αρχαίων αυτών κτισμάτων. Αναφέρονται αυτοί που εργάστηκαν με τα ονόματά τους, πόσα χρήματα έλαβε καθένας, τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν σε ποιες ποσότητες και ποιο ήταν το κόστος τους.
Οι στήλες αυτές παραμένουν εκεί αιώνια εκτεθειμένες στα μάτια κάθε επισκέπτη, προς δόξαν ενός πολιτικού συστήματος και των θεσμών του που σε αυτό τον τόπο, σε αυτή τη χώρα, ήκμασαν κι παρήκμασαν.
Σας ευχαριστώ

 

 

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος