Loading...
 Start Page
ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ημερίδα Τμήματος Γυναικών Β1 ΝΟΔΕ Αττικής

«Μάθε τα εργασιακά σου δικαιώματα»

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

 

Η σημερινή ημερίδα που με τόση επάρκεια οργάνωσε η Β1 Νομαρχιακή Επιτροπή μαζί με τη Γραμματέα Γυναικείων θεμάτων είναι επίκαιρη, είναι χρήσιμη και ελπίζω ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα την κάνουμε και ενδιαφέρουσα κι αυτό γιατί το περιεχόμενό της, αφορά την Εργασία και τα Εργασιακά δικαιώματα δηλαδή ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μας.

 

Αγαπητές φίλες,

Αγαπητές συναγωνίστριες,

Χρόνια τώρα ακούω συχνά-πυκνά την συναδέλφισσα μου, την “σημαιοφόρο” των γυναικών της ΝΔ την Κατερίνα Παπακώστα, να επαναλαμβάνει ότι:  Μέχρι και σήμερα διαιωνίζεται το χάσμα αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών καθώς, με βάση πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η Ευρώπη (των υψηλών στόχων και ανθρωπιστικών ιδεών) κατέχει πολύ υψηλό ποσοστό διαφοράς  στο ύψος μισθοδοσίας των δυο φύλων.

Και είναι αλήθεια ότι, το νομοθετικό πλαίσιο για να είναι αποτελεσματικό στην πράξη χρειάζεται υποστηρικτικές πολιτικές και μέτρα στα πλαίσια μια ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής για την ισότητα των φύλων, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν ισχύει. Για παράδειγμα, χωρίς επαρκή και στοχευμένη δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, η νομοθεσία από μόνη της δεν μπορεί να εξαλείψει τον επαγγελματικό διαχωρισμό γυναικών και ανδρών, αλλά ούτε και την ανισομισθία που απορρέει από τον επαγγελματικό διαχωρισμό.

Για τούτο πρέπει να κλείσουμε το χάσμα αμοιβής μεταξύ των δύο φύλων» στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε.. Αξίζει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι: το χάσμα αμοιβών στην Ελλάδα είναι μικρότερο από τον μέσο Ευρωπαικό  περίπου 90% έναντι 82,6%.  Για να καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε, το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλλων είναι η διαφορά μεταξύ του μέσου όρου των αποδοχών των ανδρών και του μέσου όρου των αποδοχών των γυναικών για το σύνολο της οικονομίας. Για παράδειγμα, όταν λέμε ότι το χάσμα αμοιβών των δύο φύλων στην Ε.Ε. είναι 17,4%  πάει να πει απλά ότι για κάθε €100 που λαμβάνει ο μέσος άνδρας, η μέση γυναίκα λαμβάνει €82,60.

Μελέτες και έρευνες που έχουν εκπονηθεί σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβεβαιώνουν ότι τα αίτια δημιουργίας του χάσματος αμοιβών είναι πανομοιότυπα. Κυριότερη αιτία γι’ αυτό το χάσμα είναι η άμεση διάκριση στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών που εκτελούν την ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας, λόγω ουσιαστικά της υποτίμησης της γυναικείας εργασίας, έστω κι αν οι γυναίκες παρουσιάζουν πλέον συγκριτικά υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από αυτό των ανδρών.

Και φυσικά, να μην ξεχνάμε πως τα στερεότυπα και οι αντιλήψεις όσον αφορά τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων, τα οποία επηρεάζουν τις επιλογές σπουδών και επαγγέλματος των μαθητών, είναι ακόμα και τον 21ο αιώνα αρκετά ισχυρά, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν οι γυναίκες από επαγγέλματα που σχετίζονται  με τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία, ενώ συντείνουν και στη διατήρηση του χάσματος αμοιβών.

Παράλληλα η συχνή διακοπή της επαγγελματικής καριέρας των γυναικών και η μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στην προσωρινή και μερική απασχόληση, κυρίως λόγω της ανάληψης του μεγαλύτερου βάρους των οικογενειακών ευθυνών, επηρεάζει αρνητικά τις ευκαιρίες ανέλιξής τους και κατ’ επέκταση τα επίπεδα αμοιβών τους.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Γνωρίζουμε όλοι ότι η εργασία δεν μας δίνει μόνο ικανοποίηση δεν μας εξασφαλίζει μόνον το αναγκαίο εισόδημα για την οικογένειά μας. Καθορίζει το επίπεδο της ζωής μας, και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για το μέλλον των παιδιών μας. Δυστυχώς σήμερα η Ελληνική Κοινωνία

δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση Ανεργίας. Το 16,2% Εθνικό ποσοστό Ανεργίας, είναι ρεκόρ για τη χώρα μας από το 1998 που μετριέται η ανεργία με την ίδια συγκεκριμένη μέθοδο. Οι Άνεργοι ξεπερνούν πια τις 850.000. Πρωταγωνιστές στον εφιάλτη αυτό της Ανεργίας είναι οι νέοι και οι νέες μας με το απίστευτο 42,5%!!! Δηλαδή ένας στους δυο νέους μας σχεδόν είναι άνεργος και ακολουθούν οι γυναίκες με 19,5%!!!

 

Η Ανεργία, δηλαδή είναι με άλλα λόγια γένους θηλυκού και πολύ νεαρής ηλικίας. Ποια είναι όμως τα αίτια της τόσο υψηλής ανεργίας; Τι συνετέλεσε ώστε μέσα σε 2 μόλις χρόνια η ανεργία να υπερδιπλασιαστεί;

Η πολιτική του Μνημονίου που παθητικά, χωρίς διαπραγμάτευση, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε, και βούλιαξε την οικονομία της χώρας μας. Η ανάπτυξη υποχώρησε στο -5% περίπου. Οι επενδύσεις εξαφανίστηκαν. Οι πολλές και οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων περιόρισαν δραματικά την εσωτερική ζήτηση, την κατανάλωση. Τα λουκέτα των επιχειρήσεων πολλαπλασιάστηκαν. Παραδοσιακοί τομείς που «έσπρωχναν» την ανάπτυξη όπως οι κατασκευές σχεδόν κατέρρευσαν.

Οι Ευρωπαϊκοί πόροι, τα χρήματα του ΕΣΠΑ αντί να τονώνουν την αγορά και να δημιουργούν ανάπτυξη, λιμνάζουν στην γραφειοκρατία των Υπουργείων. Η Ελλάδα που έχει πιο πολύ ανάγκη απ΄ όλους τους εταίρους της, τους Ευρωπαϊκούς  πόρους, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της απορροφητικότητας.

Με αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς απ΄ τα πρωτοφανή ποσοστά της Ανεργίας. Υπάρχουν μάλιστα φόβοι αλλά και εκτιμήσεις ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Μεγαλύτερη ύφεση, περισσότερα λουκέτα, υψηλότερη ανεργία. Αυτό είναι το περιεχόμενο της Μνημονιακής Πολιτικής. Και αναρωτιέται κανείς. Δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα αυτό; Δεν υπάρχει ελπίδα; Δεν υπάρχει προοπτική; Η χώρα μας θα πτωχεύσει θα καταστραφεί; Ευτυχώς για το Λαό μας και δυστυχώς για τους Διεθνείς Κερδοσκόπους η Ελλάδα έχει Δυνατότητες. Έχει πλεονεκτήματα. Έχει κουράγιο να αγωνιστεί  και να κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντός της. Έχει πολλούς πάρα πολλούς που είναι έτοιμοι να δουλέψουν, να δημιουργήσουν να ξαναφέρουν την ανάπτυξη.

 

Αρκεί να σταματήσουν να υπάρχουν τα εμπόδια μιας πολιτικής που πολεμά την Ανάπτυξη και φρενάρει κάθε Δημιουργική προσπάθεια. Μήπως όμως αυτά που λέμε είναι μόνο λόγια θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς;  Όχι, η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Αρκεί μόνο ένα παράδειγμα. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα σε ενάμισι χρόνο ψήφισε 10 φορολογικά Νομοσχέδια, έναν όγκο 1470 σελίδων με αλλαγές, τροποποιήσεις, ρυθμίσεις. Είναι δυνατόν να λειτουργήσει η Οικονομία και η Επιχειρηματικότητα σ΄ ένα τόσο αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον; 

Μπορούμε να ελπίζουμε σε Ανάπτυξη; Όταν με καθυστέρηση ενάμισι έτους ψηφίστηκε ένας αναπτυξιακός Νόμος τόσο γραφειοκρατικός και μη ελκυστικός που ελάχιστοι Έλληνες επιχειρηματίες κατέθεσαν επενδυτικές προτάσεις;

Αναφέρθηκα πριν στις δυνατότητες, στις πολλές δυνατότητες που έχουμε σαν λαός. Σήμερα έχουμε και ένα ακόμη πλεονέκτημα. Έχουμε μια άλλη πρόταση πολιτικής. Έναν άλλο Πολιτικό και Οικονομικό Δρόμο. Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς με συνέπεια και υπευθυνότητα κατέθεσαν προ ολίγων εβδομάδων το επικαιροποιημένο Ζάππειο ΙΙ.

 

Μια συνεκτική, συγκεκριμένη, κοστολογημένη, ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση. Χωρίς παροχολογίες αλλά και χωρίς άδικες ρυθμίσεις. Καλέσαμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις μας. Το δικό της υπόδειγμα απέτυχε. Επί ένα χρόνο στέρησε πολλά από τους Έλληνες και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Γι΄ αυτό δεν έχει άλλο δρόμο από την αλλαγή πολιτικής και την αποδοχή των προτάσεών μας. Ειδικότερα τώρα για το ζήτημα της Ανεργίας και την αύξηση της Απασχόλησης  πρέπει να τονίσουμε ότι μόνον αν η Ανάπτυξη  στη χώρα μας αποκτήσει θετικό πρόσημο μόνο τότε θα έρθουν νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας.

 

Γι΄ αυτό και οι προτάσεις μας συνδέονται με το αναπτυξιακό υπόδειγμα που παρουσιάσαμε στο Ζάππειο ΙΙ. Πιο συγκεκριμένα, τι προτείνουμε; 

α) Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και δημιουργούμε σταθερό και φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις.

(π.χ. Σταθερό και Δίκαιο φορολογικό σύστημα με μείωση των συντελεστών).

β) Διαρθρωτικές Αλλαγές, Αποκρατικοποιήσεις,  Απελευθέρωση των αγορών που θα διευκολύνουν την Ανάπτυξη και θα φέρουν θέσεις εργασίας.

γ) Μειώνουμε τα Αντικίνητρα για τη Δημιουργία θέσεων εργασίας Μείωση της γραφειοκρατίας και μείωση κατά 25% των πολύ υψηλών σήμερα Ασφαλιστικών Εισφορών.

δ) Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που λιμνάζουν και η απορροφητικότητά τους είναι μόνο 17%.Άμεση προκήρυξη των έργων για τη στήριξη της Απασχόλησης.

ε) Ειδικές Στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της Απασχόλησης για τις πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως οι γυναίκες και οι νέοι.

Λέμε όχι στη μείωση των μισθών των βασικών και των κατώτατων.  Είναι αίωλο το κυβερνητικό επιχείρημα ότι θα βρίσκουν δήθεν πιο εύκολα δουλειά οι νέοι. Λέμε ναι στη θεσμική υποστήριξη της εργασίας των νέων με κίνητρα και σχεδιασμό. Μελετούμε και προετοιμάζουμε ειδικότερα προγράμματα για τη γυναικεία Απασχόληση. Αναγνωρίζουμε ότι είναι σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και ισχυρό αναπτυξιακό μειονέκτημα η μεγάλη ανεργία των γυναικών και των νέων. 37.000 νέοι επιστήμονες μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για ανεύρεση δουλειάς!

Αυτή την αιμορραγία η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει. Παράλληλα με τις προτάσεις μας που συνοπτικά σας ανέφερα για έξοδο από την κρίση και αντιμετώπιση της Ανεργίας, υψηλή προτεραιότητα στις πολιτικές μας

καταλαμβάνουν και οι προσπάθειές μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο χώρο της εργασίας.

 

Φίλες και φίλοι,

Αποτελεί πεποίθηση μας ότι η κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για συστηματικές παραβιάσεις της Εργατικής Νομοθεσίας  που αφορούν στο χρόνο εργασίας, στις νόμιμες αμοιβές, στη διάκριση στο χώρο της Εργασίας. Αντίθετα θεωρούμε, ότι η Κρίση επιβάλλει μεγαλύτερο σεβασμό σε αρχές και κανόνες, απαιτεί μεγαλύτερη κινητοποίηση από τη μεριά της Πολιτείας για ελέγχους και καταλογισμό ευθυνών αλλά και ποινών.

Η Νέα Δημοκρατία είναι περήφανη για το θεσμικό της έργο που διασφάλισε την εξάλειψη των διακρίσεων στο χώρο της Εργασίας και προώθησε τις ίσες ευκαιρίες για όλους, ιδιαίτερα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στο χώρο της Οικονομίας και της Εργασίας.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους νόμους 3304/2005 και 3488/2006 που πραγματικά άλλαξαν το περιβάλλον στο θεσμικό μας πλαίσιο.

 

Επί πλέον για τα θετικά πεπραγμένα της διακυβέρνησης  της ΝΔ πρέπει να τονίσω:

Τη μεγάλη στήριξη που δώσαμε στην εργαζόμενη μητέρα με τη θεσμοθέτηση της Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας. 6 μήνες επί πλέον άδεια στην εργαζόμενη μητέρα του Ιδιωτικού Τομέα με μισθό και ένσημα.

Και τέλος, τη στήριξη της τρίτεκνης οικογένειας  με πολλές ρυθμίσεις που εξομοιώνουν τους τρίτεκνους με τους πολύτεκνους. Σήμερα από τη θέση του Τομέα Εργασίας προτείνουμε για τις εργαζόμενες Γυναίκες και Μητέρες. Εξίσωση της Άδειας Μητρότητας σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

·       Ευέλικτα ωράρια Εργασίας για Μητέρες.

·       Δημιουργία στον ΟΑΕΔ Μητρώου Ανέργων Μονογονέων.

·       Ενίσχυση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.

·       Επέκταση Επαρκών Υπηρεσιών Φροντίδας Παίδων.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση να συμμετέχω σε μια εκδήλωση της οργανωμένης Βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Παίρνω και εγώ όπως όλοι μας, δύναμη από την παρουσία σας σήμερα εδώ. Τους τελευταίους 20 μήνες όλοι μαζί, αγωνιστήκαμε με πάθος και κρατήσαμε ζωντανή την παράταξή μας και μάλιστα τη φέραμε σήμερα σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε όλοι μαζί με μεγαλύτερη ένταση τις προσπάθειές μας. Στόχος μας να γίνουμε κυρίαρχο πλειοψηφικό ρεύμα και να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να ξεπεράσει τη μεγάλη κρίση. Το οφείλουμε στις Αρχές μας, στα στελέχη μας, στους πολίτες που μας εμπιστεύονται, το οφείλουμε στη Νέα Γενιά.

 

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας να με ακούσετε.

    

   

    

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος