Loading...
 Start Page
«Μάθε τα εργασιακά σου δικαιώματα.»


Είναι μεγάλη μου χαρά που παραβρίσκομαι στην ημερίδα της Γραμματείας Γυναικών του κόμματος μας. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι οι γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας έχουν προσφέρει τα μέγιστα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Και εξακολουθούν να αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Αγαπητές φίλες,

Τα τελευταία σαράντα χρόνια παρατηρείται η γενικευμένη ενασχόληση των γυναικών στους περισσότερους εργασιακούς χώρους. Αυτό οφείλεται, τόσο στην γυναικεία χειραφέτηση, που βοήθησε τις γυναίκες να αποκτήσουν πλήρη επιστημονική ή επαγγελματική εξειδίκευση, όσο και στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής οικογένειας, που επέβαλε την είσοδο της γυναίκας στην αγορά εργασίας. Είναι βέβαιο ότι οι γυναίκες στην αρχή αντιμετώπισαν ένα έντονο κλίμα αμφισβήτησης, τόσο για την επαγγελματική τους επάρκεια, όσο για τη δυνατότητα τους να ανταποκριθούν στις εργασιακές συνθήκες. Οι γυναίκες διέψευσαν τις «Κασάνδρες». Σήμερα οι γυναίκες εργάζονται σε τομείς που απαιτούν αυξημένη επιστημονική εξειδίκευση, αλλά ασκούν και επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα και ανθυγιεινά.
Δυστυχώς, όμως, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα μια δυσμενή μεταχείριση από τους εργοδότες τους. Πολλοί εργοδότες αποφεύγουν να προσλαμβάνουν γυναίκες, γιατί δε θέλουν να εφαρμόσουν όλα όσα η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη προστασία των γυναικών και ιδιαίτερα για τη προστασία της μητρότητας (άδεια κύησης, άδεια λοχείας). Άλλοι πάλι εργοδότες προβαίνουν στην απόλυση της εγκυμονούσης υπαλλήλου τους, προκειμένου να μην υποστούν όλα όσα η νομοθεσία προβλέπει. Είναι τραγικό το γεγονός ότι πολλές γυναίκες υπάλληλοι αποκρύβουν την εγκυμοσύνη τους τους πρώτους μήνες της κύησης, προκειμένου να αποφύγουν την απόλυση. Η πρακτική αυτή των συγκεκριμένων εργοδοτών είναι καταφανέστατα παράνομη, αφού αντίκειται στο Σύνταγμα του Ελληνικού κράτους (άρθρο 21, παρ 1 περί προστασίας της μητρότητας) και στην εργατική νομοθεσία.
Οι γυναίκες, επίσης, πέφτουν συχνότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους θύματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Είναι συνήθης η πρακτική οι γυναίκες υπάλληλοι να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους ή να υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό άλλης μορφής εργοδοτική αυθαιρεσία, όπως είναι η απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση και η ανασφάλιστη εργασία. Δυστυχώς η διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, η διαφθορά που επικρατεί στους μηχανισμούς αυτούς, η βαθειά οικονομική ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία και η συνακόλουθη αύξηση της ανεργίας, αλλά και η πεποίθηση ότι οι γυναίκες υπάλληλοι δεν θα αντιδράσουν στην αδικία που υφίστανται, οδηγεί μερίδα των εργοδοτών στην απαράδεκτη αυτή πρακτική.
Η απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση και η ανασφάλιστη εργασία αποτελούν ένα σημαντικότατο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Εξ αιτίας της ακολουθούμενης αυτής πρακτικής, το Δημόσιο, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Είναι αλήθεια ότι ο πολίτης δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Κράτος, ότι θα τον προστατεύσει αποτελεσματικά. Πολλές καταγγελίες που έγιναν στο παρελθόν για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, δεν είχαν την κατάληξη που έπρεπε. Είναι επίσης αλήθεια ότι η δεδομένη αδυναμία του κράτους να εισπράξει τις βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές, απέτρεπε τους πολίτες και ιδιαίτερα τις γυναίκες από το να καταγγείλουν τους εργοδότες τους για τις παρανομίες που διέπρατταν σε βάρος τους. Η ανασφάλιστη εργασία και η απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση δεν εφαρμόζονται μόνο από μεγάλες εταιρείες, όπως ψευδώς ισχυρίζονται τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και από μικρομεσαίους εργοδότες. Και φυσικά υφίσταται το μέγιστο πρόβλημα της διαφθοράς των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, που ενθαρρύνει αυθαιρεσίες αυτού του τύπου.
Αυτός ήταν ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία το 2004 επικαλέστηκε την ανάγκη για την επανίδρυση του Κράτους. Πραγματικά έγιναν κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα μπορούσε κάποιος να μας κατηγορήσει ότι τα βήματα αυτά ήταν άτολμα, ή ότι δεν δράσαμε με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα. Όμως είναι αλήθεια ότι η καθεστηκυία νοοτροπία του κρατικού μηχανισμού επέδειξε ισχυρότατες αντιστάσεις.
Σήμερα, στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, η πολιτική που οραματιστήκαμε το 2004, αποτελεί μονόδρομο. Η Νέα Δημοκρατία, και ο Πρόεδρος της, ο Αντώνης Σαμαράς, έχουμε τη πολιτική βούληση να εξαφανίσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις επιχειρηματικότητα, ώστε να επιτύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγουμε από τη βαθειά ύφεση, που μας οδήγησε η κυβέρνηση με τη πολιτική της.
Όμως θα είμαστε αμείλικτοι στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Είναι βαθύτατη πεποίθηση μας ότι η εισφοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί. Επίσης επιβάλλεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη πολίτη-κράτους. Ο κάθε πολίτης πρέπει να ενθαρρύνεται να μαθαίνει τα εργασιακά του δικαιώματα και να τα διεκδικεί. Και όταν απευθύνεται στο κράτος να έχει την βεβαιότητα ότι η περίπτωση του θα εξεταστεί και θα αποδοθεί δικαιοσύνη.
Αυτά που είναι αυτονόητα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εφαρμοστούν και στη χώρα μας. Είναι η μόνη μας ελπίδα, για να ξεφύγουμε από το σημερινό αδιέξοδο. Εμείς έχουμε τη βούληση να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο. Μέριμνα μας τώρα είναι να πείσουμε τον ελληνικό λαό για την ειλικρίνεια των προθέσεων μας, ώστε να μας εμπιστευτεί εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας. Και αυτή η ώρα πιστεύουμε ότι θα έρθει σύντομα.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος