Loading...
 Start Page
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΝΤΙ-ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ (Ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ Πάτρα Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011)  Εισήγηση ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Βουλευτή Αχαίας

Φίλες και φίλοι,

Μέσα στην γενικευμένη παραζάλη και τη σύγχυση που βιώνουμε τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, μέσα στη θολή ατμόσφαιρα της παραπληροφόρησης, των άναρθρων κραυγών και του βομβαρδισμού με μισές αλήθειες, οι καθαρές κρυστάλλινες φωνές των ανθρώπων που μπορούν να διακρίνουν την ουσία και να ξεχωρίσουν το πραγματικό από το απατηλό, είναι μια ζωογόνος αύρα.

Όταν σωρεία «ειδικών» και «συμβούλων», ντόπιων και ξένων, όταν επιφανείς πολιτικοί και πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, μαζί με τα φερέφωνά τους,
αναγορεύουν το έλασσον σε μείζον, οι ξεκάθαρες και ουσιαστικές προτάσεις είναι η όαση λογικής μέσα σε ένα περιβάλλον που προσπαθεί να μας πείσει πως αυτό που τα μάτια μας και ο κοινός νους αντιλαμβάνεται δεν υπάρχει και πως αντίθετα η αλήθεια βρίσκεται σε ότι μας «σερβίρεται» από τους λογής - λογής τιτλούχους.

Φίλες και Φίλοι,
Το ξέρω ότι δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να σχολιάζεις ένα βιβλίο καθαρά οικονομικού περιεχομένου, μία επιστημονική θεώρηση της πιο πεζής πραγματικότητας, με ένα ξέσπασμα ψυχής. Πιθανώς σε μια πρώτη ματιά να φαίνεται εκκεντρικό και αταίριαστο. Όμως πιστέψτε με έτσι ένιωσα όταν διάβασα το βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη.

Το κυρίαρχο συναίσθημά μου ήταν μια αίσθηση ανακούφισης και διαύγειας. Υπάρχουν ορισμένες απόψεις της συγγραφέως με τις οποίες, ιδεολογικά τουλάχιστον,
δεν συμφωνώ. Αυτό όμως δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο το ότι οι θέσεις που αναπτύσσονται μέσα στο βιβλίο αποτελούν ένα δείγμα ολοκληρωμένης λογικής, απλότητας και πνευματικής διαύγειας.

Ο αναγνώστης, τόσο στα σημεία που συμφωνεί, όσο και σε αυτά που μπορεί να διαφωνεί, αντιλαμβάνεται πως όσα το βιβλίο πρεσβεύει τα στηρίζει πάνω σε στοιχεία που εκτίθενται και αξιολογούνται στο σύνολό τους και όχι επιλεκτικά, με οξυδέρκεια και διεισδυτικότητα. Αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για το αφιέρωμα ενός καταξιωμένου επιστήμονα στην κοινή λογική. Ταυτόχρονα όμως παραμένει ένα επιστημονικό δοκίμιο, έγκυρο και εμπεριστατωμένο. Και είναι πραγματικά θαυμαστό πως μέσα σε μόλις ογδόντα περίπου σελίδες καταρρίπτονται οι στρεβλές εικόνες, η επιχειρηματολογία και η λυσσώδης προσπάθεια που καταβάλουν διάφορα κέντρα τα τελευταία δύο χρόνια, ώστε να μας πείσουν ότι αφού «μαζί τα φάγαμε» η οικονομική και εθνική υποδούλωση και η κοινωνική εξαθλίωση είναι ο μοναδικός δρόμος που μας απόμεινε.

Φαίνεται ότι η αλήθεια δεν χρειάζεται πολλά για να αποκαλυφθεί. Αντίθετα το ψέμα για να καλυφτεί χρειάζεται πολύ προσπάθεια... Η συγγραφέας από το τίτλο κιόλας, μας εκφράζει τα πιστεύω της. Άλλωστε δεν έχει ανάγκη να κρυφτεί. Οι απόψεις της έχουν εκτεθεί στην δημόσια κριτική και προφανώς έγιναν αποδεκτές. Τούτο προκύπτει από το τεράστιο ιδεολογικό και πολιτικό εύρος που καλύπτουν έντυπα, οργανισμοί και φορείς που φιλοξένησαν και παρουσίασαν τα κείμενά της.

Δεν γνωρίζω αν όλοι αυτοί συμφωνούν με αυτά που εκφράζει, το σίγουρο όμως είναι ότι όλοι τα σέβονται και τα θεωρούν άξια προσοχής παρουσίασης και μελέτης. Ανάμεσά τους είναι οικονομικές εφημερίδες, Πανεπιστήμια εσωτερικού και εξωτερικού, πολιτικά έντυπα, χριστιανικές εκδόσεις, ή ακόμα και ο Ριζοσπάστης.

Η συγγραφέας, είναι προφανές ξέρει για τι μιλάει και είναι σίγουρη για αυτό που πιστεύει. Και αυτό, όπως αρμόζει σε έναν Ακαδημαϊκό δάσκαλο το εκφράζει με σαφήνεια, απλότητα και κυρίως χωρίς εκπτώσεις ή στρογγυλέματα.
Με απλούς στέρεους συλλογισμούς, βήμα προς βήμα καταρρίπτει έναν προς έναν τους μύθους που συντονισμένα και με κόπο προσπαθούν να κτίσουν όσοι δηλώνουν αφοσιωμένοι σωτήρες της πατρίδος.
Στο βιβλίο της περιλαμβάνονται κείμενα που αναφέρονται το καθένα σε επιμέρους, αλλά μείζονα θέματα της πρόσφατης επικαιρότητας ή όπως η συγγραφέας το διατυπώνει, «απεικονίζουν τις διάφορες φάσεις του προβλήματος». Στα κείμενα αυτά συντελείται μεθοδικά η αποδόμηση του οργανωμένου ψεύδους. Η συγγραφέας όμως δεν περιορίζει τον εαυτό της στην άρνηση. Αποκαλύπτοντας το ψευδές αναδεικνύει το αληθές το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τη βάση για την λύση του προβλήματος. Και η λύση αναφέρεται και αναλύεται σε αυτά τα κείμενα.

Στον πρόλογο του βιβλίου της η συγγραφέας χαρακτηρίζει το παρόν πόνημά της ως εισαγωγή σε πιο αναλυτικό εγχειρίδιο που θα ακολουθήσει με τίτλο «Όλη η αλήθεια για το Χρέος και τα Ελλείμματα». Αυτό για μας αποτελεί υπόσχεση, για την κατά το δυνατό αποκάλυψη της αλήθειας. Και βέβαια, το περιμένουμε με ανυπομονησία.
Σας ευχαριστώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος