Λίστα αντικειμένων
Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος γίνεται αντιληπτή κάθε μέρα από τον καθένα μας και κανένας , πλέον, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε , δεν άκουσε , δεν είδε το πρόβλημα.
Σήμερα σε μια εποχή όπου όλοι μιλούν για την ανάγκη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, έτσι ώστε η χώρα μας να ξεφύγει από τη ζοφερή προοπτική της οικονομικής υποτέλειας στην οποία έχει περιέλθει, η ανάπτυξη στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη, ακόμη πιο ουσιαστική και σαν ανάγκη, αλλά και σαν αίτημα των καιρών.
Για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, της οποίας η γεωγραφική και φυσική θέση της έχει χαρίσει απλόχερα τον ήλιο, τον άνεμο, τα γεωθερμικά πεδία, δηλαδή βασικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, τολμώ να πω εφάμιλλα του πετρελαίου για τις μελλοντικές οικονομίες όπου θα δομηθούν και θα οργανωθούν από εδώ και πέρα και πέρα αποτελεί εθνική επιδίωξη και γεωστρατηγικό στόχο. Είναι μάννα εξ ουρανού .
Έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η οποία δεν έχει ανοιχτό δίκτυο για να μπορεί να μεταφέρει ενέργεια λόγω του ότι δεν συνορεύει με άλλες χώρες της Ευρώπης πλην Βουλγαρίας .
Για ένα νέο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας προσανατολισμένο στην προστασία του περιβάλλοντος.
Με συγκεκριμένο σχεδιασμό έργων για να μπορέσει το δίκτυό της ηλεκτρικής ενέργειας να υποδειχθεί μεγάλη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Είναι πλέον τώρα η ώρα, να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας , την ηλιοφάνεια , τους ανέμους , τα ύδατα και να βάλουμε τη χώρα μας σε μια νέα εποχή . Με μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με ανάπτυξη της καινοτομίας. Με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και φυσικά με τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για νέες επενδύσεις.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα παίρνει την πολιτική πρωτοβουλία για να θέσει έναν ποσοτικό στόχο και μάλιστα στο 20% , 2% πέραν του κοινοτικού στόχου μέχρι το 2020, πέραν δηλαδή της οδηγίας 28/2009, δείχνει την ένταση της πολιτικής απόφασης.
Η επιλογή να τεθούν ποσοτικοί στόχοι στις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις ανανεώσιμες πηγές δεν ήταν εύκολη επιλογή. Ήταν αποτέλεσμα πολλών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .
Για να εκπληρώσουμε το στόχο αυτό πρέπει να προστίθενται ετησίως 1.000 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ .Πρέπει άμεσα να αλλάξουμε τις χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες καθυστερήσεις .
Μπορούμε με την ανάπτυξη των ΑΠΕ να πετύχουμε αποτελέσματα υπέρ των αγροτών και επενδυτών τα οποία άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πετύχει,.
Για παράδειγμα εκμετάλλευση της γης με αγροτικές καλλιέργειες και ταυτόχρονα την αξιοποίηση του πεδίου όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρέπει να συντονίσουμε όλοι τις προσπάθειές μας για να επιταχύνουμε την πράσινη ανάπτυξη, όχι με συνθήματα και λόγια αλλά με έργα ουσιαστικά.
Πιστεύω στην αξία ενός συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού. Ενός νέου ενεργειακού ισοζυγίου με στροφή στην προσπάθεια του περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι ακριβώς ο δρόμος που θα οδηγήσει γρήγορα την Ελλάδα στην ανάπτυξη.
Είναι αναγκαία η μετατροπή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας μας και τη μετάβαση της οικονομίας μας σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακος. Ένα νέο ενεργειακό μοντέλο προς αυτήν την κατεύθυνση θα επιφέρει σημαντικά οφέλη, μεταξύ των οποίων την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη διαφύλαξη των φυσικών μας πόρων, κυρίως των ορυκτών και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η πολιτική περιβάλλοντος είναι και στάση ζωής. Μπορούμε τώρα στα δύσκολα να θέσουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης με την πράσινη ενέργεια αλλά ταυτόχρονα ας αποφασίσουμε να προσφέρουμε στην Ελλάδα ένα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού αλλά και την αποκέντρωση των πηγών ενέργειας , με μείωση δηλαδή της εξάρτησης από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους και ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος με ατμομηχανή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο σχεδιασμός ενός βιώσιμου και επιτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης προαπαιτεί να γίνει στρατηγικός σχεδιασμός.
Αυτό έγινε με την κατασκευή του αγωγού Μπουρκάς - Αλεξανδρούπολη αλλά και με τις επενδύσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ κατά την προηγούμενη πενταετία του Κ. Καραμανλή ήταν τριακόσιες είκοσι εννέα και με αξία περίπου 1,2 δις ευρώ.
Στις διεθνείς νομοθετικές και εν ευρεία έννοια πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο συζητείται η υιοθέτηση δεσμευτικών στόχων μείωσης της κατανάλωσης της ενέργειας. Πρέπει να δοθεί άμεση έμφαση στις στρατηγικές μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, στην παραγωγή σημαντικού ποσοστού ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος. Στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας όπως την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο σκληρής προσπάθειας .
Πρέπει η χώρα να παρακολουθεί τις διεθνείς επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις και τάσεις, για το σχεδιασμό βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής για να αποφύγουμε τη στατικότητα, που είναι οι υπάρχουσες τεχνολογίες, οι οποίες σε λίγο καιρό θα είναι ξεπερασμένες .
Η βιωσιμότητα , στο σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής και τη χρήση δεικτών βιωσιμότητας, sustainability indicators , πρέπει να΄ναι η μέθοδος και η βάση σχεδιασμού αυτής της πολιτικής όπως και οι νέες τάσεις της ενεργειακής τεχνολογίας , οι νέοι μηχανισμοί αποθήκευσης ενέργειας. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα, μετά από την παραγωγή της ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές .Επίσης, οι νέες τεχνολογίες μπαταριών και η κατασκευή έξυπνων πλεγμάτων. Πρέπει και μπορούν να προωθούν τα συναφή πληροφορικά συστήματα κατανάλωσης και διαχείρισης ενέργειας και να συνδυαστούν με συστήματα παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές, έτσι ώστε και με τη βοήθεια της πληροφορικής να οδηγηθούμε στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη λεγόμενη ηλεκτρονική ενεργειακή διακυβέρνηση.
Η πολιτική μας πρέπει να προωθεί ιδιαιτέρως τις τεχνολογίες που δημιουργούν συνέργειες, με την επίλυση και των άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπου αυτό είναι δυνατόν, όπως στην περίπτωση των βιοκαυσίμων. Η παραγωγή βιοενέργειας από τα αστικά και γιατί όχι και τα γεωργικά λύματα, μπορεί να λύσει ταυτόχρονα και το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της χώρας μας , εκείνο της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Επίσης τα ζητήματα της ενέργειας για τη Μεσόγειο θα αποτελέσουν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει να αποτελέσουν και για τη χώρα μας , κατά τις επόμενες δεκαετίες , καταλύτες της οικονομικής ανάπτυξης. Θέλουμε χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική στις νέες ενεργειακές τεχνολογίες και αυτό για χάρη της προστασίας του περιβάλλοντος, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για την ενίσχυση της οικονομίας μας.
Χρειαζόμαστε νέους φιλόδοξους στόχους για να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή.
Πρέπει να γίνουμε όλοι κοινωνοί των νέων πράσινων τεχνολογιών , του πλούτου και της ποιότητας που αυτές επιφέρουν.
Στις κοινωνίες, στους αγρότες, στα νοικοκυριά, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν πρέπει να γίνει η πράσινη ανάπτυξη εργαλείο προνομιακό στα χέρια μόνο των μεγάλων εταιρειών ή των ελαχίστων πλουσίων.
Με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικές ενέργειες για την αποφυγή της κρίσης, με τις νέες πράσινες επιχειρήσεις, να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, να βελτιώνουμε το ισοζύγιο πληρωμών και να εξαρτιόμαστε σε μικρότερο βαθμό από την εισαγόμενη ενέργεια.
Ο χώρος της φτηνής ενέργειας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και όλοι μας πρέπει πλέον να αλλάξουμε τις ενεργειακές μας συνήθειες. Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται τώρα δεν είναι φθηνή ή ακριβή ενέργεια αλλά το αν θα επενδύσουμε τώρα στην αλλαγή του ενεργειακού μας συστήματος, πράγμα που συνεπάγεται προφανώς και αύξηση κόστους ή να αδρανήσουμε και σε λίγο χρόνο να αρχίσουμε τις αυξημένες πια πληρωμές για καταβολές ρίπων που εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν το 1δις ευρώ ετησίως.
Αποτελεί μια αναγκαιότητα ένα νέο ενεργειακό τοπίο με αυξημένες επενδύσεις σε ΑΠΕ το οποίο εφόσον επιτευχθεί θα συμβάλλει σημαντικά στο μεγάλο στόχο της εξόδου της χώρας μας από την κρίση.
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |