Loading...
 Start Page
Δευτέρα 09 Μάρ 2009

 

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός αυθεντικά φιλελεύθερος και συστασιακά δημοκρατικός. Ουσιαστικοποιεί τη δημοκρατική αρχή της λήψης των αποφάσεων που αφορούν τους πολίτες, στο εγγύτερο προς αυτούς επίπεδο εξουσίας. Και κάνει πράξη το αίτημα της πολύπλευρης ανάπτυξης μέσα από την ιεράρχηση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Αυτά της τα χαρακτηριστικά, καθιστούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έναν θεσμό σύγχρονο, καθώς ανταποκρίνεται πλήρως στη φύση των προβλημάτων της εποχής μας. Που η πολύπλευρη υφή τους, που απορρέει από εξελίξεις όπως η παγκοσμιοποίηση των αγορών και η υψηλή αλληλεξάρτητη μεταξύ των διαφόρων κρατών, υπαγορεύει το συνδυασμό της παγκόσμιας θεώρησης με την τοπική δράση.

 

Δεν είναι γι' αυτό τυχαίο, το γεγονός, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέχει δεσπόζουσα θέση στη θεσμική αρχιτεκτονική όλων των σύγχρονων αναπτυγμένων κοινωνιών. Ούτε είναι συμπτωματική εξέλιξη, η τάση ενοποιητικών συσσωματώσεων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, να ενισχύουν ολοένα και περισσότερο, στο πλαίσιο των διαδικασιών ολοκλήρωσής τους, τις αρμοδιότητες και το πεδίο δραστηριοποίησης των αυτοδιοικητικών φορέων των διαφόρων βαθμίδων.

Γιατί όλα αυτά, επιβεβαιώνουν ακριβώς τη διαπίστωση, πως η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα δημιουργικής ανταπόκρισης στις προκλήσεις του αύριο. Επειδή αποτελεί εγγύηση της διασφάλισης της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών και εχέγγυο πως η αναπτυξιακή διαδικασία θα υπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, και όχι άλλα απόμακρα, και πολλές φορές ξένα, προς αυτές συμφέροντα.

 

Στην Ελλάδα, δυστυχώς για λόγους που σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες της νεότερης ιστορικο-θεσμικής εξέλιξης της χώρας μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει ακόμη φτάσει στο βαθμό θεσμικής ανάπτυξης και χειραφέτησης, όπως συμβαίνει και έχει κατακτηθεί στις προηγμένες κοινωνίες. Και παρά τα θετικά βήματα των τελευταίων χρόνων, που οφείλονται σε σημαντικό μέρος τους στην ώσμωση της πατρίδας μας με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ένωσης, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Το πιστοποιούν τα διάφορα στοιχεία και συγκριτικά μεγέθη. Το επιβεβαιώνει όμως με το δικό της τρόπο και η ιδεοπενία και η έλλειψη ξεκάθαρων και ολοκληρωμένων προτάσεων για το μέλλον του θεσμού, που διέκρινε τον αυτοδιοικητικό λόγο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοτικών και Νομαρχιακών συνδυασμών κατά τις πρόσφατες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

 

Ο υπογράφων πιστεύει πως η ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, αποτελεί θεμελιώδους σημασίας ανάγκη προαπαιτούμενη για την ευρύτερη πολιτικό και κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη. Πιστεύω ότι πρέπει τώρα αμέσως να ξεκινήσει γόνιμος διάλογος για την ουσιαστική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και στην Ελλάδα που σήμερα τη χρειάζεται περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε στη νεότερη ιστορία της.

 

Ένας διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα και ιδεοληψίες, που θα συνθέτει απόψεις και θα καταλήξει σε συμπεράσματα που θα εκφράζουν τις προσδοκίες των πολιτών και θα οδηγήσουν με σταθερά και γερά βήματα την πόλη και τον νομό μας στην πρόοδο

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος