Loading...
 Start Page
Μιλώντας για ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Για ποιον δουλεύει το ΤΕΜΠΜΕ;

Ποιον δουλεύει η Κυβέρνηση του μηδέν πράττειν;


Κοινή γνώση πλέον αποτελεί ότι το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας είναι αυτό που διαχρονικά μαστίζει την Ελληνική αγορά. Είναι αυτό που «στραγγαλίζει» κάθε μικρό επιχειρηματία, έμπορο, βιοτέχνη, αυτοαπασχολούμενο που πασχίζει καθημερινά να κρατήσει την επιχείρηση του σε λειτουργία, καθώς επίσης και να διατηρήσει το προσωπικό που απασχολεί.


Η ανάπτυξη είναι η μόνη διέξοδος για τον τόπο. Το Κράτος διαθέτει δύο εργαλεία όπως: το ΕΣΠΑ και τον επενδυτικό νόμο. Ο επενδυτικός νόμος είναι σε αναστολή. Οι δημόσιες επενδύσεις, που θεωρητικά θα αυξάνονταν, έχουν ήδη περικοπεί από 10,3 δις ευρώ σε 9.3 δις ευρώ. Το ΕΣΠΑ, με συνεχείς εξαγγελίες επιτάχυνσης «μένει ακίνητο».
Πρέπει να τρέξουν, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, προγράμματα που ήταν ήδη έτοιμα (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας κ.α.), με το πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση».


Να προωθηθούν προγράμματα, στα οποία μπορεί να γίνει γρήγορη εκταμίευση, όπως το ΤΕΜΠΜΕ, με άμεσες θετικές επιπτώσεις στην αγορά, καθώς και το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ'οίκον».


Στην διακυβέρνηση Καραμανλή και ιδιαίτερα τους τελευταίους δεκαπέντε περίπου μήνες, κάθε υγιής μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση στην χώρα μας γνωρίζει ότι υπάρχει ένας φορέας που είναι δίπλα της. Είναι το ΤΕΜΠΜΕ με ένα πρόγραμμα εγγυήσεων κεφαλαίων κίνησης που σίγουρα δεν καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της αγοράς, ωστόσο σε αυτό το μικρό σχετικά διάστημα, παρείχε εγγυήσεις δανείων σε πάνω από 56.000 μικρές επιχειρήσεις.


Πέρυσι τέτοια εποχή, με Κυβέρνηση Ν.Δ., το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, ενέκρινε 1.800 περίπου δάνεια το μήνα, έχοντας φτάσει στο τέλος του 2009 τις 55.000 εγκρίσεις από τον Δεκέμβριο του 2008.
Το 2010, μόλις και μετά βίας ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 200 δάνεια τον μήνα.
Ήταν 8 του Μάρτη 2010 όταν η Υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κα Λ. Κατσέλη συνοδευόμενη από τον νυν Πρόεδρο της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ κ. Παπαρσένο και τον Γ.Γ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Γκόρτσο εξήγγειλε δύο νέα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ. Το πρώτο αφορά στην εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών με δάνεια από 5.000 έως 100.000 ευρώ και το δεύτερο στην κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων & υπηρεσιών με δάνεια από 5.000 έως 300.000 ευρώ.
Έκτοτε έχουν περάσει περισσότερο από δύο μήνες, η χώρα μπήκε στο μηχανισμό «στήριξης» ΔΝΤ-ΕΕ με πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ και στήριξη ΛΑ.Ο.Σ, μειώθηκαν μισθοί, συντάξεις, αναμένεται «τσουνάμι» απολύσεων συμβασιούχων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι επιχειρήσεις έχουν κυριολεκτικά στεγνώσει από ρευστό, οι σφραγισμένες επιταγές κατακλύζουν την αγορά και ο μικροεπιχειρηματίας αναρωτιέται: που είναι επιτέλους τα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ;


Σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στις 13 Απριλίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ κ. Παπαρσένος δήλωνε πως οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις στις Τράπεζες από την 23η Απριλίου. Φτάσαμε στα μέσα του Μάη και ακόμη δεν έχουν καν ενημερωθεί οι τραπεζικοί υπάλληλοι των καταστημάτων, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα δέχονται τα αιτήματα! Τι «τρέχει» στο ΤΕΜΠΜΕ λοιπόν;
Ανησυχητική απάντηση δίνουν οι πληροφορίες πως στο μηχανισμό αποφάσεων ΤΕΜΠΜΕ μετέχει πλέον ενεργά η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Παράλληλα εξυφαίνεται προσπάθεια επαναφοράς εκπροσώπου της Ε.Ε.Τ. ως πλήρες μέλους στο Δ..Σ. της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ. Δηλαδή οι Τραπεζίτες θα συναποφασίζουν και επισήμως για τους όρους και τα κριτήρια του ΤΕΜΠΜΕ, βλέπε για παράδειγμα υψηλά επιτόκια και επιπλέον εξασφαλίσεις!


Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι στο ΤΕΜΠΜΕ είναι ανάστατοι με τα όσα συμβαίνουν μέσα στο φορέα και έχουν ως συνέπεια τον εμπαιγμό χιλιάδων πολιτών. Αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε 4ωρη στάση εργασίας στις 23 Απριλίου με παράλληλη διαμαρτυρία στο Υπουργείο Οικονομίας καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο του Ταμείου, με επιστολή τους στην Υπουργό κα Κατσέλη, για πρωτοφανή έλλειμμα συντονισμού, καταστρατήγηση της ιεραρχίας, υποβάθμιση στελεχών και κυρίως πως τα δύο νέα προγράμματα του Ταμείου δεν σχεδιάστηκαν από τους αρμόδιους οικονομικούς αναλυτές! Μάλιστα υπογραμμίζουν στην Υπουργό για τους όρους των προγραμμάτων αυτών ενήμεροι για τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων είναι οι Τράπεζες και εξωτερικοί παράγοντες και όχι τα αρμόδια στελέχη της ΤΕΜΠΜΕ!
Πρέπει να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό πως ο νυν Πρόεδρος κ. Παπαρσένος διετέλεσε Γενικός Διευθυντής ΤΕΜΠΜΕ από το 2003-2008 και σύμφωνα με τους εργαζόμενους υποστήριζε τη σκληρή αξιολόγηση των μικρό-επιχειρήσεων, μέσω αξιολογητικών συστημάτων (credit scoring) και αφού βέβαια τα αιτήματα αυτά είχαν περάσει ήδη από την αξιολόγηση της Τράπεζας. Το αποτέλεσμα των προγραμμάτων αυτών ήταν πως η ΤΕΜΠΜΕ έως το τέλος του 2008 -όπου είχε την ευθύνη- είχε εγγυηθεί σε λιγότερα από 3.700 αιτήματα επιχειρήσεων και ήταν πανελληνίως άγνωστο... όχι στο ευρύ κοινό, αλλά ακόμη και στην «επιχειρηματική πιάτσα». Γι΄αυτό ο κ. Παπαρσένος είχε αποπεμφθεί στα τέλη του 2008... Το Φλεβάρη 2010 όμως επανήλθε και μάλιστα στη θέση του Προέδρου!


Δυστυχώς, κυβερνητικές επιλογές επηρεάζουν για μια ακόμη φορά αρνητικά τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον επαγγελματία, τον απλό βιοπαλαιστή, τον απλό πολίτη, τον άνθρωπο που αγωνίζεται καθημερινά για τη επιβίωση του. Δεν υπάρχουν όμως άλλα περιθώρια για παραγοντισμούς και μικροπολιτική. Η μικρή επιχείρηση είναι ο αιμοδότης και η κινητήρια δύναμη της Ελληνικής οικονομίας.
Και είναι να αναρωτιέται κανείς, εάν ενισχύσουν τα όσα μαγειρεύει η Κυβέρνηση, προς όφελος ποιου θα είναι οι όροι των δύο αυτών προγραμμάτων όταν τελικά λειτουργήσουν;


Από την κυβέρνηση του μηδέν πράττειν, πάντως άλλη καθυστέρηση ΔΕΝ δικαιολογείται ωστόσο!

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος