Loading...
 Start Page
«Στέγνωσαν» τα δημόσια ταμεία

Στα τάρταρα βούτηξαν τα κρατικά έσοδα σε όλο το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, εκτοξεύοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού στα 11 δισ. ευρώ. Ο απόλυτος εκτροχιασμός των δημοσιονομικών της χώρας, έφερε την υπέρβαση κατά 4,6 δισ. ευρώ των δαπανών έναντι του στόχου, λόγω των μέτρων στήριξης των πληγέντων από τον κορονοϊό.

Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 3.621 εκατ. ευρώ ή 13,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, με τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ να υστερούν κατά 1,736 δισ. ευρώ. Επίσης, κατά 958 εκατ. ευρώ, υστέρησαν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, που αφορά στις ρυθμίσεις των χρεών.

Η κάθετη πτώση του τζίρου στην αγορά, καθώς και η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, το «πάγωμα» των επενδύσεων, οι απώλειες εισοδημάτων για χιλιάδες οικογένειες εξ αιτίας της αύξησης της ανεργίας, η πτώση του τουρισμού και οι επερχόμενες αναστολές πληρωμών φόρων, μαζί με εκείνες που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως πληγέντες από την πανδημία, θα πληρωθούν υποτίθεται το 2021 και 2022, με βάση τη νέα ρύθμιση που θα φέρει στη βουλή η κυβέρνηση.

Από την άλλη ταυτόχρονα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020 ανήλθαν στα 34.757 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 4.599 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.158 εκατ. ευρώ).

Βάσει των παραπάνω εξελίξεων, το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στο επτάμηνο σε 10.915 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.086 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 1.868 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Πέραν όλων των ανωτέρω και οι προβλέψεις του οίκου Moody's «ψαλιδίζουν» τις ελπίδες για ισχυρή τουριστική ανάκαμψη το 2021 και εντείνουν την ανησυχία και για τον επόμενο χρόνο.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προβλέπει ότι η πτώση του τουρισμού στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) είναι πιθανόν να διαρκέσει και πέραν του 2020. Συνακόλουθα η πρόβλεψη του Moody's θέτει σε αμφισβήτηση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ραγδαία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021, εφόσον ο βασικός της παράγοντας θα χωλαίνει.

Ο οίκος Moody's επιπλέον προσθέτει αλλά και ιδιαιτέρως τονίζει ότι το πλήγμα στον τουρισμό έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στην απασχόληση, το δημόσιο χρέος και την οικονομική ανάπτυξη .

Ενδεικτικό της οικτρής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί καθώς και της πεποίθησης ότι τα πολύ - πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας, είναι το γεγονός που καταγράφει το πληροφοριακό δελτίο της Τραπέζης Ελλάδος: Τον τελευταίο καιρό μαζικά βγαίνουν από τα «σεντούκια οι λίρες»... που έχουν οι βιοπαλαιστές Ελληνίδες και Ελληνες ως «κομπόδεμα» για την «κακιά ώρα κάτω από στρώματα»...

Εφθασαν στην ρευστοποίησή τους σε μία περίοδο, όπου ο κορονοϊός επιτίθεται στα εισοδήματά τους για να τα βγάλουν πέρα. Τέτοιο ύψος συναλλαγών είχαμε να δούμε από τότε που ξέσπασε στη χώρα η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ οικονομική κρίση. Και τότε όπως και τώρα, η πώληση των χρυσών λιρών γινόταν για λόγους επιβίωσης.

Για τούτο δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε και να κραυγάζουμε στο ΜΑΞΙΜΟΥ που δεν ΑΚΟΥΕΙ... Απαιτείται διαρκής παρακολούθηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, τόσο βραχυχρόνιων όσο και μεσομακροπρόθεσμων.

Πρέπει να υπάρξει άμεσα ένας προγραμματισμός για την στήριξη και ενίσχυση των κλάδων που έχουν πληγεί. Είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του αναπτυξιακού μείγματος της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική ανάδειξη νέων δυναμικών κι εξωστρεφών κλάδων, ανασυγκρότηση του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας και στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Η κυβέρνηση έφαγε ήδη το 1/4 της θητείας της και δεν κατάφερε το παραμικρό στη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος... Απαιτείται η αναμόρφωση της αναπτυξιακής τράπεζας και μετατροπή της σε βασικό όχημα για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανασυγκρότησης στον ιδιωτικό τομέα για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

 

* Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος