Loading...
 Start Page
Να παραδώσουμε άθικτη την παρακαταθήκη του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή

του Νίκου Ι. Νικολόπουλου (*)

Σαν σήμερα, πριν 44 χρόνια, μέσα από το βαθύ σκοτάδι έλαμψε ένα μεγάλο φως δημοκρατίας, ελπίδας και προκοπής. Εκείνο το φως το κρατούσε ένας πολιτικός γίγαντας της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο ηγέτης που δήλωσε πως «στέγνωσε την ψυχή του για να κυβερνήσει αυτό τον τόπο». Σήμερα, εμείς, πολύ πιο αδύναμοι και μικροί από το πολιτικό μέγεθος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καλούμαστε τουλάχιστον να στεγνώσουμε τα… χείλη μας από την υπερπροσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα και πάλι στον τόπο μας. Να βρούμε και να ανάψουμε το νέο φως στο βαθύ σκοτάδι.

Σαν σήμερα μία ταραχώδης και ανώμαλη περίοδος της σύγχρονης ιστορίας μας, που στιγματίστηκε από την Τουρκική κατοχή στην Κύπρο, τερματίστηκε με την πτώση της δικτατορίας και την εγκαθίδρυση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε την μετάβαση από τον εφιάλτη στην ελπίδα και εδραίωσε την Δημοκρατία, στον τόπο. Οραματιζόμενος και επιτυγχάνοντας την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, έθεσε τις βάσεις και σήμερα, 44 χρόνια μετά, καυχώμεθα ότι έχουμε ζήσει την μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο πολιτικής δημοκρατικής ομαλότητας σταθερότητας και ειρήνης στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Κράτους.

Σε αυτή την μακρά πορεία της μεταπολίτευσης, δυστυχώς, εμφανίστηκαν παθογένειες και διέπραξε ο πολιτικός κόσμος τραγικά λάθη, που πλήγωσαν την κοινωνική συνοχή. Ακολουθήθηκαν πολιτικές ανευθυνότητας, επιπολαιότητας και κομματικού τυχοδιωκτισμού, που υπομόνευσαν αυτόν τον ίδιο κοινοβουλευτισμό.

Γιγαντώθηκε η διαπλοκή και η διαφθορά έγινε συνώνυμη, δυστυχώς, της λειτουργίας, του πολιτικού συστήματος ακόμα και αυτού του ίδιου του κράτους. Ταυτισμένες οι πιο πολλές πολιτικές ηγεσίες με κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, μετατράπηκαν σε ανδρείκελα των αδηφάγων ορέξεων τους. Ο τόπος βίωσε την επίπλαστη ευημερία και πριν 10 χρόνια σπρώχθηκε βίαια στην άνυδρη μνημονιακή εποχή, που έφερε δεινά, φτώχια και απελπισία.

Μοιραία, σήμερα η πολιτική τάξη έχει εισπράξει τα επίχειρα της αναξιοπιστίας. Παλέψαμε και παλεύουμε να πάρει ο τόπος τον «άλλο» δρόμο. Τον δρόμο, που οδηγεί στην αληθινή Δημοκρατία την προκοπή της δόλιας πατρίδας, την οικονομική πρόοδο, την κοινωνική δικαιοσύνη και την στήριξη των αδυνάτων. Η συμμετοχική κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι το ιδανικότερο πολίτευμα, αλλά στις μέρες μας δεν συναρπάζει και δεν έλκει, γιατί εμείς είμαστε εκείνοι που την παγιδεύσαμε και ζούμε πλέον την αυταπάτη του κοινοβουλευτισμού.

Όσο η ολιγαρχία των βολεμένων θα χαίρεται και το Κράτος θα «ξεζουμίζει» τον λαό, άλλο τόσο δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη και αυτονόητη την διεύρυνση και ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας, στον τόπο που την γέννησε.

Ο «άλλος» δρόμος της επόμενης και της κάθε μέρας είναι μακρύς και δύσβατος. Το εξαιρετικά δύσκολο, αλλά συνάμα το ευτυχέστερο, είναι να παραδώσουμε στις νέες γενιές και στην μεταμνημονιακή Ελλάδα μία Δημοκρατία που να διακρίνεται για την διαφάνεια ,τον κοινωνικό έλεγχο και την αξιοπιστία των θεσμών της.

Είναι ιερό και δημοκρατικό καθήκον μας να παραδώσουμε άθικτη και αναλλοίωτη την παρακαταθήκη του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είναι χρέος μας να αγωνισθούμε και να ορθώσουμε αναχώματα περιφρούρησης του πολιτεύματος για να μπορέσουμε να ανασχεδιάσουμε την πορεία του τόπου από τα μνημονιακά «κάτεργα», προς την ελπίδα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την πλήρη εθνική κυριαρχία.

(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος