Loading...
 Start Page
Όχι στο διαζύγιο Κράτους- Εκκλησίας  και οι δύο υπηρετούν την πατρίδα και το λαό.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Γράφει ο αείμνηστος φιλόσοφος, πρώην Πρωθυπουργός Παν. Κανελλόπουλος:

«Χωρίς το πνεύμα της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο κόσμος όπως τον ξέρουμε, ας πούμε ο δυτικός κόσμος. Αλλά και χωρίς τον Χριστιανισμό το ελληνικό πνεύμα θα είχε ταφεί κάτω από τα ερείπια του Ρωμαϊκού κόσμου».

Δυστυχώς, όμως, όσοι υποστηρίζουν τον χωρισμό Κράτους- Εκκλησίας έχουν θητεία στη μεγάλη «Σχολή των εθνομηδενιστών» της ποικιλώνυμης μειοψηφούσας σοσιαλμαρξιστικής σκέψης, καθώς και οι υπόλοιποι νεοφιλελεύθεροι νεοταξίτες τρόφιμοι των σούπερ μάρκετ, των τυποποιημένων ιδεολογημάτων της παγκοσμιοποίησης, που αγνοούν τον καθοριστικό ρόλο της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Έτσι, υιοθετούν άκριτα επείσακτες ιδεολογίες. Μαϊμουδίζουν αναφομοίωτες δήθεν κοσμοπολίτικες αντιλήψεις. Βάλλουν ανιστόρητα απέναντι σε κάθε τι παραδοσιακό, διαχρονικά καταξιωμένο και αυθεντικά ελληνικό.

Οι νεοέλληνες ευτυχώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν επιθυμούνε, την αποκοπή από τις ρίζες μας.

Υπήρξαν ασφαλώς και περίοδοι που οι σχέσεις μεταξύ των δύο οργανισμών δημιουργούσαν κοινωνικές και ιδεολογικές αντιθέσεις. Από τότε όμως και κυρίως τα τελευταία 50 χρόνια πλείστες ήταν οι προσεγγίσεις πάνω σ’ αυτό το ζήτημα και από την μεριά της Εκκλησίας και από τη μεριά της Πολιτείας, για μια ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων Εκκλησίας- Πολιτείας. Και ήδη εδώ και χρονιά έχει αναδομηθεί συστηματικά κάθε σχέση με την Εκκλησία, με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και το πλαίσιο της συλλειτουργίας είναι ικανοποιητικό και αποδεκτό από το λαό.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως πρόκειται για δυο οργανισμούς, οι οποίοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο, απευθυνόμενοι στον ίδιο λαό, με κοινές πολλές φορές αρμοδιότητες και προεκτάσεις όμως πάντα με τον ίδιο στόχο…

Την διακονία, την υπηρέτηση της Ελλάδος και του λαού.

Για να κατορθώσει κανείς, να αποτιμήσει το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, είναι ανάγκη να υπερβεί ψευδεπίγραφα διλήμματα και να αποφύγει την παγίδα των μονοδιάστατων αξιολογικών φορτίσεων και των μανιχαιστικών αφορισμών. Κρίσιμο σύμμαχο σε μια τέτοια προσπάθεια μπορούν να αποτελέσουν τα σύγχρονα πορίσματα μιας σειράς επιστημών. Ξεκινώντας από τα πορίσματα της σύγχρονης Ανθρωπολογίας και της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, διαπιστώνει κανείς ότι αποτελεί κοινό τόπο γι’ αυτές πως πριν από το Κράτος στην ανθρώπινη ιστορία υπήρξε η Θρησκεία.

Είναι μέσα στον άνθρωπο απαρχής και αποτελεί συστατικό στοιχείο της ίδιας ύπαρξης του. Η Αρχαιολογική έρευνα με τα ευρήματά της έχει καταδείξει ότι τα σπουδαιότερα και ανθεκτικότερα μνημεία όλων των πολιτισμών, είναι τα θρησκευτικά.

Εξ’ άλλου, σύμφωνα με τα πορίσματα της Πολιτικής Επιστήμης, προκύπτει πως στη διαδρομή των ανθρώπινων κοινωνιών, η σχέση ανάμεσα στο θρησκευτικό και το πολιτικό φαινόμενο, ανάμεσα στη θρησκεία και στο Νόμο, ανάμεσα στον Θεό και στον Καίσαρα- «τα του Καίσαρα τω Καίσαρι» λέει ο κόσμος- εν τέλει ανάμεσα στα «εδώ» και στα «εκεί», υπήρξε πολυκύμαντη.

Πάντα, όμως, υπήρχε μια σχέση συμπόρευσης και σύμπραξης διατήρησης τη συνοχής των ανθρώπινων κοινωνιών, που επέτρεπαν την ανάπτυξη και την πρόοδό τους.

Αυτοί και άλλοι πολλοί είναι οι λόγοι που δεν επιθυμούμε την αποκοπή.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παρούσα σχέση Κράτους-Εκκλησίας είναι αναγκαία για το Κράτος και όχι για την Εκκλησία, γιατί με τον διαχωρισμό θ’ ανοίξουν κερκόπορτες και υπό το καθεστώς θρησκευτικής ουδετερότητας θ’ αλλοιωθεί ο Εθνικός χαρακτήρας μας.

Το ζήτημα είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να το προσεγγίζει κανείς, είτε με όρους τρέχουσας επιαιρότητας, είτε με όρους εφήμερης σκοπιμότητας. Ενέχει σύνθετες ιστορικές, πνευματικές, πολιτιστικές, θεσμικές, αλλά και πολιτικές παραμέτρους.

Δεν κινείται με όρους βολικής αποσπασματικότητας και πολιτικής ιδιοτέλειας. Για τούτο απαιτείται εγρήγορση. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος θεωρεί αδιανόητη την διαφαινόμενη εργαλειοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης για μικροκομματικούς σκοπούς και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η Εκκλησία ενώνει και δεν διχάζει

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος