
Λίστα αντικειμένων
Άρθρο Νίκου Νικολόπουλου
(Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος)
(Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος)
“Ημέρα του ΟΧΙ: Μνήμη θάρρους και η Θεία Σκέπη της Παναγίας στον Αγώνα για την Ελευθερία”
Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940: Το ΟΧΙ της Ελλάδας και το Έπος του Ελληνοϊταλικού Πολέμου
Η 28η Οκτωβρίου 1940, μια από τις πιο ηρωικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, παραμένει φωτεινός φάρος θάρρους και αφοσίωσης στην ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Κάθε χρόνο, θυμόμαστε και τιμούμε αυτήν την ημέρα που η Ελλάδα όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στη φασιστική απειλή, λέγοντας το ιστορικό “ΟΧΙ” στον Ιταλό εισβολέα.
Η Ελλάδα γνώριζε ότι οι προκλήσεις στα σύνορά της από τη φασιστική Ιταλία θα οδηγούσαν σε σύγκρουση. Όταν, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, ο Ιωάννης Μεταξάς απάντησε με το «Alors, c’est la guerre» στο τελεσίγραφο του Ιταλού πρέσβη Γκράτσι, ήταν σαν να μιλούσε εξ ονόματος όλου του ελληνικού λαού. Με το “ΟΧΙ” αυτό, η Ελλάδα επέλεξε τον πόλεμο αντί για την υποδούλωση, γνωρίζοντας καλά ότι ο αγώνας για την ελευθερία απαιτεί θυσίες. Χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν γενναία ενάντια στους εισβολείς στην ελληνική γη, στη Βόρεια Ήπειρο, ακόμα και στη Βόρεια Αφρική. Την ίδια ώρα, μέσα από την Εθνική Αντίσταση, πολλοί άλλοι αγωνίζονταν ενάντια στους κατακτητές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν την 28η Οκτωβρίου, πολλά ευρωπαϊκά κράτη είχαν συνθηκολογήσει, υποκύπτοντας στην επιθετική πολιτική των φασιστικών δυνάμεων. Η Ελλάδα, όμως, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αντιστάθηκε. Το ηρωικό ΟΧΙ των Ελλήνων δεν υπήρξε απλά μια απόφαση για την υπεράσπιση των συνόρων· ήταν ένα σύμβολο ελευθερίας και ανυπακοής απέναντι σε έναν κατακτητή. Σε μια Ευρώπη υποταγμένη, οι Έλληνες διακήρυξαν ότι η ιστορία δεν γράφεται με αριθμούς και υλικούς όρους αλλά με την ανδρεία και τη μεγαλοσύνη της ψυχής.
Ο πόλεμος που πολλοί στην Ιταλία πίστευαν ότι θα τελείωνε γρήγορα, εξελίχθηκε σε έναν θρίαμβο για την Ελλάδα. Οι Έλληνες στρατιώτες όχι μόνο ανέκοψαν την εισβολή, αλλά προέλασαν στην Αλβανία, σημειώνοντας σημαντικές νίκες που άφησαν έκπληκτο τον κόσμο. Οι πόλεις της Βορείου Ηπείρου, όπως η Κορυτσά, ο Άγιος Σαράντας και το Αργυρόκαστρο, απελευθερώθηκαν, ενώ ο ιταλικός στρατός αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση. Οι νίκες αυτές έστρεψαν τα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης προς την Ελλάδα, η οποία θριάμβευε εναντίον ενός κατά πολύ ισχυρότερου αντιπάλου.
Αν και οι συνθήκες του πολέμου μεταβλήθηκαν με την εισβολή του Χίτλερ στα Βαλκάνια τον Απρίλιο του 1941, η Ελλάδα είχε ήδη γράψει σελίδες δόξας, καθυστερώντας σημαντικά τον Άξονα και συμβάλλοντας στην τελική νίκη των Συμμάχων. Η τελευταία πράξη της αντίστασης παίχτηκε στην Κρήτη, όπου οι Κρήτες, άοπλοι και αποφασισμένοι, έδωσαν τον αγώνα τους εναντίον των γερμανικών δυνάμεων, χαρίζοντας στην εθνική αντίσταση ακόμη μία σελίδα ηρωισμού.
Η θυσία των Ελλήνων, αντιμέτωποι με τις επιθέσεις των δυνάμεων του Άξονα, ενέπνευσε τον θαυμασμό ολόκληρου του κόσμου. Ο διεθνής Τύπος, από την Αγγλία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξύμνησε την αντίσταση των Ελλήνων, συγκρίνοντάς την με τις αρχαίες μάχες του Μαραθώνα και των Θερμοπυλών. Οι Έλληνες πολεμιστές της εποχής απέδειξαν ότι η ηρωική άμυνα της πατρίδας μπορεί να γίνει πρότυπο θάρρους και αποφασιστικότητας για όλους τους ελεύθερους ανθρώπους. Όπως έγραψαν οι New York Times, «σε έναν μόλις μήνα, το μικρό ελληνικό κράτος διέλυσε τον κακό εφιάλτη που σκίαζε το πνεύμα του δημοκρατικού κόσμου», ενώ η ιστορική φράση του Τσώρτσιλ ότι «οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες» πέρασε στην αιωνιότητα.
Σήμερα, η 28η Οκτωβρίου παραμένει σημαντική και επίκαιρη. Τιμούμε τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, ενώ ο συμβολισμός της ενότητας και του θάρρους συνεχίζει να εμπνέει και να καθοδηγεί τους Έλληνες. Μαζί με την εθνική αυτή επέτειο, η Εκκλησία γιορτάζει την Αγία Σκέπη της Παναγίας, μια γιορτή αφιερωμένη στη θεία προστασία που πίστευαν ότι σκέπαζε τους Έλληνες κατά τη διάρκεια της κατοχής. Οι μαχητές, στηριγμένοι στην πίστη τους, αντιστάθηκαν στις φασιστικές στρατιές με ηρωισμό που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία.
Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι απλώς μια ημέρα μνήμης, αλλά ένα σύμβολο της εθνικής μας ταυτότητας. Είναι μια υπενθύμιση ότι, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα υπήρξε ο προμαχώνας της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας στην Ευρώπη. Όπως τότε, έτσι και τώρα, παραμένουμε άγρυπνοι, έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και την ιστορία μας από κάθε απειλή. Το μήνυμα του ηρωικού ΟΧΙ εμπνέει και σήμερα τον ελληνικό λαό, υπενθυμίζοντας πως «οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι» μόνο μέσα από τη θυσία και τον αγώνα για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας.



Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |