Loading...
 Start Page
Προς «εξόντωση» χιλιάδες νοικοκυριά λόγω τιμών ρεύματος

Τα «ηλεκτροσόκ» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνεχίζονται με τη γνωστοποίηση των νέων τιμών ρεύματος από τον Σεπτέμβριο και η ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται να κοπάζει, με τον πληθωρισμό να ροκανίζει τα εισοδήματα.

Αυτό το καλοκαίρι ζούμε την εξόντωση 182.000 νοικοκυριών τα οποία έχουν αποκλειστεί από τις εταιρείες ρεύματος.

Μέσα σε έναν χρόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Η οικονομική πολιτική ισοπεδώνει σήμερα 2 στους 3 πολίτες αλλά κυβέρνηση και τα ΠΕΤΣΟΜΠΟΥΚΩΜΕΝΑ Μ.Μ.Ε., προβάλουν διαρκώς δήθεν νέες «παροχές».

Παραδείγματος χάριν προπαγανδίζουν ως μεγάλη «παροχή» την αύξηση των συντάξεων έως 6% το 2023, ενώ προηγουμένως έπεσαν κατά 15-20% λόγω πληθωρισμού.

«Παροχή» επίσης θεωρούν την επιδότηση στο λόμπι ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα συμβαίνει να έχουν ξεπεράσει το ένα δις εκ € οι απλήρωτοι λογαριασμοί και το κόστος ενέργειας να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Αυτά προκύπτουν από έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η Ένωση Καταναλωτών (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) στο πλαίσιο της οποίας το 92,3% των καταναλωτών δηλώνουν απογοητευμένοι από το ποσό της επιδότησης Power Pass.

Τα ευρήματα της έρευνας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα συγκυρία, καθώς οι προμηθευτές ανακοίνωσαν το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 νέα τιμολόγια, με μεγάλες αυξήσεις για τον μήνα Σεπτέμβριο.

 • Η συντριπτική πλειοψηφία ζητά την οριστική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών επιθυμεί την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 • Η πλειοψηφία των καταναλωτών νιώθει ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από τα ποσά που έλαβαν μέσω της επιδότησης.
 • Το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκε στην κατηγορία που δεν έλαβε καμία επιδότηση, ενώ η πλειοψηφία έλαβε από 18€ – 50€.
 • Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού του αποκλεισμού κρίνεται ιδιαίτερα υψηλός, λόγω της συρρίκνωσης του μηνιαίου εισοδήματος αλλά και της διακοπής ρεύματος που κινδυνεύουν να βιώσουν τα νοικοκυριά.
 • H επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας δεν θεωρείται από τους καταναλωτές ως αποτελεσματικό μέτρο προστασίας τους.

Οι λόγοι είναι ότι αφενός δεν λύνει το πρόβλημα των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και αφετέρου το ποσοστό εντέλει των αποδεκτών της επιδότησης είναι μικρό.

Εμείς οι ΓΑΛΑΖΙΟΙ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος προτείνουμε, το χρεοκοπημένο μας κράτος πριν διαλυθεί ενεργειακά τελείως και πριν διαλυθούν ενεργειακά τα πάντα, να σταματήσει άμεσα τις καταστροφικές ασπιρίνες κόστους πολλών δις για το θέμα, που κάνουν μεγιστάνες πλούτου τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και δολοφονούν την Ελληνική οικονομία.

Και είναι εκ των ουκ άνευ, να λειτουργήσουν στο σύνολο τους όλες οι λιγνιτικές μονάδες. και ει δυνατόν να ιδρυθούν και άλλες σε μέρη όπου έχει επισημανθεί μεγάλη ύπαρξη λιγνιτών.

Και κυρίως να εγκαταλειφθούν οι βλακείες ότι ήμαστε «γερμανοί» πράσινοι των ανεμογεννητριών και να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ οι ενέργειες για εκμετάλλευση των τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου δυτικά της Κρήτης.

Που εγκληματικά καθυστερεί για χρόνια. και που η εκμετάλλευσή του θα αποδώσει στην πατρίδα μας 1,36 τρις ευρώ (από το 1 συνημμένο του Καθηγητή Αντώνη Φώσκολου).

Γιατί κατ εκτίμηση €46 δις ετησίως για 30 χρόνια (πέραν και άλλων πολλών κοιτασμάτων (1ο συνημμένο) που διαθέτει η πατρίδα μας ή κατ έτος περίπου €46 δις (ως καθαρό έσοδο του Ελληνικού κράτος)

Και όπως γράφει ο Καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, με τα $ 1,36 τρις θα πάνε (νόμος Μανιάτη 4001/2011) στο ελληνικό δημόσιο:

 1.   Εξοφλούμε το δημόσιο χρέος,
 2.   Εξοπλίζουμε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις,
 3.   Βελτιώνουμε αφάνταστα την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη
 4.   Χρηματοδοτούμε με άφθονο χρήμα την παιδεία
 5.   Περισσεύουν χρήματα για έργα πολιτισμού.
 6.   Καθώς επίσης καταπολεμούμε την ανεργία δημιουργώντας 250.000 θέσεις)

Το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.

Απάντηση σε αυτό αποτελεί η κατάσταση που υπήρχε όταν η ΔΕΗ ως εταιρεία κοινής ωφέλειας είχε το μονοπώλιο για την παραγωγή και πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τότε η ΔΕΗ παρήγαγε  ηλεκτρική ενέργεια με διαφόρους τρόπους. Από φράγματα, από λιγνίτη (πέραν του 60% που εγκληματικά εγκαταλείφθηκε), από μονάδες πετρελαίου κτλ. Και η τιμή  του  κόστους παραγωγής τότε του ηλεκτρικού ρεύματος, καθοριζόταν, ως η μέση σταθμική του κόστους κάθε είδους παραγωγής.

Και μέση σταθμική σημαίνει ότι ελαμβάνοντο υπόψη και η ποσότητα ενέργειας που διδόταν στην κατανάλωση από κάθε είδος παραγωγής της.

Τα ανωτέρω βοούν για την απαιτούμενη άμεση λύση (που ήδη έχει καθυστερήσει). Πριν διαλυθούν ενεργειακά τα πάντα.

Τέλος εμείς οι ΓΑΛΑΖΙΟΙ Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουμε πως ήρθε η στιγμή, να αφήσουμε πίσω μας όλοι τις κομματικές ίντριγκες, αντιμετωπίζοντας από κοινού τράπεζες και κυβέρνηση αναγκάζοντας τον Μητσοτάκη να οδηγηθεί στα αυτονόητα, αυτά που θα 'πρεπε να έχουν κάνει όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις σώζοντας χιλιάδες ζωές και περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας!


 

Είναι το μόνο που μπορεί να τους αναγκάσει να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Είναι πλέον ανθρωπίνως αδύνατον σ’ αυτό το Αρμαγεδδωνικό οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον που βιώνει η χώρα μας, με τα χειρότερα να είναι μπροστά μας, να μη πληγούν τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων.

Τελικά όλα τα δάνεια δυστυχώς θα κοκκινίσουν, ας μην ζούμε με ψευδαισθήσεις.

Γι αυτό ας συνειδητοποιήσουμε ως Έλληνες ότι ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός βάζοντας πλάτη ο ένας στον άλλον και ως μια γροθιά όλοι μαζί να δώσουμε τον υπέρ πάντων αγώνα εναντίον αυτών που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι πάνω από οτιδήποτε άλλο προέχει ο λαός και η πατρίδα μας.

Πατριώτες και πατριώτισσες

ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΕΛΕΗΤΗ ΣΦΑΓΗ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ.


 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος