Loading...
 Start Page

Ο Τομέας Εργασίας και Ασφάλισης πραγματοποίησε τη Δευτέρα 1/8/2011 την προγραμματισμένη επίσκεψη στο νομό Καστοριάς, με επικεφαλής τον Τομεάρχη κ. Νικολόπουλο και τον αναπληρωτή Τομεάρχη κ. Καρυπίδη, συνοδευόμενους από τον βουλευτή Καστοριάς κ. Τζηκαλάγια και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Καστοριάς κ. Καραμανίδη. Το πρόγραμμα περιείχε μια σειρά συναντήσεων με τον Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σαββόπουλο, το Δήμαρχο κ. Χατζησυμεωνίδη, τους παραγωγικούς φορείς, καθώς επίσης επισκέφτηκε βιοτεχνίες γουναρικών και φάρμα γουνοφόρων ζώων. Το πρόγραμμα έκλεισε με συνάντηση στα γραφεία της ΝΟΔΕ με μέλη του κόμματος, νεολαίους, συνδικαλιστές και συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Το κλιμάκιο του κόμματος άκουσε με ενδιαφέρον όλους τους φορείς, οι οποίοι με τη σειρά τους εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του τόπου και των επιχειρήσεων τους και διατύπωσαν με σαφήνεια τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν:

1. Αυτοδιοίκηση: Αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης από τη στιγμή που υπάρχει 40% μείωση των τακτικών εσόδων μετά την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτη και τη μείωση των προβλεπόμενων ποσών από το πρόγραμμα Πίνδος. Στο νομό Καστοριάς υπάρχουν 13 αναδασμοί σε εξέλιξη(70000 στρέμματα) που περιμένουν τα παράλληλα έργα για να ολοκληρωθούν, καθώς επίσης έτοιμες μελέτες για 4 ακόμα (15000 στρέμματα), που περιμένουν ένταξη το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Στο ίδιο πρόγραμμα είναι ενταγμένο και το φράγμα Νεστορίου, που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για το νομό και παρουσιάζονται κωλύματα στη χρηματοδότησή, για αρχίσει η κατασκευή του. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και το φράγμα του Γέρμα που περιμένει την ολοκλήρωση των παράλληλων έργων, η οποία θα προσφέρει τα μέγιστα και στην παραγωγή των τοπικών προϊόντων όπως είναι τα φασόλια, τα μήλα, τα οποορωκηπευτικά και η επιτραπέζια ντομάτα.

Σημαντικό πρόβλημα για τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών δομών αποτελεί και η ασάφεια που υπάρχει στον τομέα των μετατάξεων μεταξύ πρώην Νομαρχιών-Δήμων-Περιφέρειας. Δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που να καθορίζει ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών.

Έχει γίνει πρόταση και ερώτηση από το Βουλευτή Καστοριάς για μετατροπή των κινητήρων των δημόσιων οχημάτων σε καύσης υγραερίου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εξόδων κίνησης. Η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν αρνητική, όπως επίσης και στην πρόταση της περιφερειακής ενότητας και του δήμου, για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες δημοσίων κτηρίων, αφού υπάρχουν ακόμα στο νομό δυνατότητες ένταξης συστημάτων στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Η λίμνη αποτελεί τον σημαντικότερο πόλο τουριστικού ενδιαφέροντος. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από μεριά Πολιτείας για την αξιοποίησή της. Υπάρχουν έτοιμες μελέτες που θα μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα όπως το ΕΣΠΑ. Η τουριστική εκμετάλλευση της λίμνης, σε συνδυασμό με την ανάπλαση των ορεινών όγκων του Γράμμου και του Βιτσίου, θα δημιουργούσε τεράστια τουριστική κίνηση και πολλές θέσεις εργασίας. Άλλο ένα τουριστικά αξιοποιήσιμο στοιχείο της Καστοριάς είναι οι 70 Βυζαντινές εκκλησιές της.  

2. Παραγωγικοί φορείς: Έκδηλη ήταν η αγωνία όλων των φορέων για το μέλλον των τοπικών επιχειρήσεων το οποίο διαγράφεται ζοφερό. Όπως μας τόνισαν χαρακτηριστικά, ο νομός Καστοριάς περνάει τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας του, με την ανεργία εκτιναγμένη στο 40% , τη μαύρη εργασία σε μεγάλη άνθιση, γιατί οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν, την ουσιαστική ανυπαρξία προγραμμάτων κατάρτισης και την τοπική κυβερνητική αδιαφορία χαρακτηριστική.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος των λεγόμενων λευκών και πράσινων θέσεων, όπου δόθηκαν στο νομό μόνο 420 και η διαχείρισή τους από ΜΚΟ, που δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του τόπου. Η αργοπορία χρηματοδότησης υλοποιηθέντων προγραμμάτων έχει αποτέλεσμα την καθυστέρηση της μισθοδοσίας εργαζομένων-καταρτιζομένων.

Επιτακτική ήταν η απαίτηση του Εργατικού Κέντρου για την περάτωση του Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος κατάρτισης, το οποίο θα μπορούσε να δώσει έστω μια μικρή ανάσα σε 500 άνεργους του νομού, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταθέσει το Κέντρο εδώ και πολύ καιρό. Ενώ μέχρι τώρα προφασίζονταν την μη ύπαρξη επιχειρησιακών σχεδίων, πλέον δεν προωθούνται αν και το ΙΝΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα!

Η Καστοριά είναι ένας εξωστρεφής νομός με έμφαση στη βιοτεχνία, κυρίως γουναρικών και τον τουρισμό. Το κόστος όμως είναι πολλαπλάσιο, αφού υπάρχει η μεταποίηση και η χειρονακτική εργασία. Η ουσιαστική ανυπαρξία επενδυτικού νόμου δυσχεραίνει την λειτουργία και ανάπτυξη των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και η ασάφεια των υπαρχόντων νόμων, όπου ο ένας αναιρεί τον άλλον, εμπλέκοντας τον επιχειρηματία σε ένα κυκεώνα διατάξεων και εξόδων χωρίς λόγο.

Η Ε.ΔΗ.ΚΑ. Α.Ε. έχει σοβαρότατο πρόβλημα με το Υπουργείο Παιδείας, αφού δεν της έχει καταβληθεί ούτε το 50% του αρχικού ποσού, το οποίο έχει επιδικαστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, σαν ενοίκια από την ενοικίαση χώρου της στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, για τη λειτουργία των τμημάτων στο νομό Καστοριάς. Επίσης δεν έχει έγκριση για την τοποθέτηση ενεργειακών σύγχρονων συστημάτων που θα ελαχιστοποιούσαν τα λειτουργικά της έξοδα.

3. Βιοτεχνίες: H οικονομική κρίση έχει πλήξει καθοριστικά τον κλάδο της βιοτεχνίας γουναρικών. Οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα. Το χειρότερο είναι ότι ο άμεσος ανταγωνιστής, που είναι η Κίνα επιδοτεί και το εργατικό δυναμικό αλλά και την προμήθεια πρώτης ύλης.

Κομβικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα των βιοτεχνικών επιχειρήσεων, θα μπορούσε να αποτελέσει η επίλυση του προβλήματος της άμεσης έκδοσης βίζας στους πολίτες των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που είναι το κύριο αγοραστικό κοινό. Είναι ένα θέμα που καίει τους καστοριανούς βιοτέχνες γούνας και έχει ασχοληθεί επιμόνως ο βουλευτής μας κ. Τζηκαλάγιας. Μια πρακτικότατη λύση θα μπορούσε να αποτελέσει η έκδοση της βίζας επί τόπου στα ελληνικά αεροδρόμια.

4. Συνάντηση μελών-Συνέντευξη:  Κατά τη συνάντηση με τα μέλη του κόμματος, έγινε εκτενής διάλογος πάνω στα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και την καθημερινότητα του τόπου. Αυτά δεν ήταν άλλα από αυτά που προαναφέρθηκαν. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των νεολαίων μας, που συμμετείχαν ενεργά στο διάλογο και εξέφρασαν τις αγωνίες τους, όπως και την απογοήτευση τους από την τοπική κυβερνητική αδιαφορία.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο τέλος του προγράμματος,  ο επικεφαλής κ. Νικολόπουλος, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του κλιμακίου τόνισαν τη συμπαράσταση-κατανόηση προς τους καστοριανούς πολίτες. Δόθηκε έμφαση στην απογοήτευση τους, που προέρχεται από την αδιαφορία αυτών που υφάρπαξαν την ψήφο τους με ψεύδη και ανακρίβειες. Που εστάλησαν στο ελληνικό κοινοβούλιο για να υπηρετήσουν όνειρα, σκοπούς, στόχους. Παρόλα αυτά αναλώνονται σε παραγοντισμό. Έχουν πάρει διαζύγιο με τις διεκδικήσεις και έχουν μεταβάλει το νομό σε πρωταθλητή ανεργίας. Όμως κατέστη σαφές ότι υπάρχει ελπίδα. Το κυβερνητικό πρόγραμμα εργασίας και ασφάλισης που θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος του κόμματος για το νομό Καστοριάς, αποτελεί ένα στοίχημα του ίδιου. Μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Θα είναι συνέχεια του προγράμματος ΖΑΠΠΕΙΟ Ι και ΙΙ, το οποίο χαίρει εκτιμήσεως παγκοσμίων φορέων. Δόθηκε η διαβεβαίωση ότι τα μηνύματα που συλλέχθηκαν θα αποκωδικοποιηθούν και θα μετατραπούν σε σκοπούς και στόχους.

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Αποδελτιώνοντας τις προτάσεις που κατατέθηκαν στις συζητήσεις μας, μπορούμε να καταλήξουμε στα εξής:

 1. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% ώστε, όπως τονίστηκε, το νόμιμο να γίνει φθηνότερο από το παράνομο.
 2. Εξίσωση της φορολογίας στο επίπεδο των ανταγωνιστικών γειτονικών χωρών.
 3. Καμιά φορολογία στα επαναεπενδυόμενα κεφάλαια.
 4. Επιδότηση εργασίας και προμήθειας υλικού.
 5. Έγκριση προγραμμάτων κατάρτισης.
 6. 12μηνη και όχι 14μηνη ασφαλιστική εισφορά και αυστηρά πρόστιμα για παράνομους αλλοδαπούς εργαζόμενους.
 7. Δημιουργία κόμβου σύνδεσης του βιομηχανικού πάρκου με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού.
 8. Επέκταση και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Εκθετηρίου Καστοριάς.
 9. Επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και εκσυγχρονισμό του Αερολιμένα.
 10. Εξυγίανση της λίμνης μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
 11. Εγκατάσταση και λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού στο φράγμα Νεστορίου.
 12. Ολοκλήρωση όλων των παράλληλων έργων των υλοποιηθέντων αναδασμών και χρηματοδότηση μέσα από το Αλέξανδρος Μπαλτατζής των υπολοίπων μελετών.
 13. Στήριξη και εκσυγχρονισμό των λατομείων Ιεροπηγής και Μαυροχωρίου.
 14. Κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου αγωνιστικών προδιαγραφών στο Γράμμο.
 15. Ενίσχυση προγραμμάτων ηλιακών εγκαταστάσεων πλήρους αυτονομίας σε ποσοστό 30%, για επιχειρήσεις, οικίες και δημόσια κτίρια.
 16. Μετά τη δεκαετή επιτυχημένη λειτουργία των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων, άμεση ανάγκη είναι η θέσπιση χρηματοδότησης του ζωικού κεφαλαίου (γουνοφόρα ζώα) μέσα από τον επενδυτικό νόμο. Θα εξασφαλίζονταν πολλές θέσεις εργασίας.
 17. Δημιουργία φορέα management για την προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων.
 18. Δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών με ανάλογες υποστηρικτικές δομές για οικονομία κλίμακας.
 19. Προβολή των διατηρητέων κτισμάτων και βυζαντινών εκκλησιών, ώστε να αποτελέσουν πρόσθετο πόλο έλξη και παράγοντα τουριστικής ανάπτυξης.  

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος