Loading...
 Start Page

ΑΡ.ΠΡΩΤ.:1356/5-9-13

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Την πολιτική «πονάει χέρι, κόβει χέρι» ή την πιο επικαιροποιημένη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ»  ακολουθεί το υπουργείο ΠΕΚΑ για τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Αντί να αντιμετωπίσει υπαρκτά προβλήματα, προωθεί την υποβάθμιση της ειδικής γραμματείας σε απλή υπηρεσία! Η αλλαγή αυτή περιλαμβάνεται στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, στο όνομα της πάταξης της… γραφειοκρατίας.

Η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων (ΕΥΚ) του υπουργείου Περιβάλλοντος ιδρύθηκε το 2010 αρχικά για να αποτρέψει την ανέγερση νέων αυθαιρέτων στις καμένες δασικές εκτάσεις της Πάρνηθας από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2009. Πράγμα που επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην εφαρμογή συστήματος τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης του νομού Αττικής από την «Κτηματολόγιο Α.Ε».

Η υπηρεσία υπονομεύθηκε από τα πρώτα βήματα της και άρχισε να λειτουργεί με 5 άτομα για τον έλεγχο των καμένων της Αττικής, ενώ ο νόμος ίδρυσης της προέβλεπε να αρχίσει η λειτουργία της με 12 άτομα.

Εν συνεχεία οι «ράμπο του Περιβάλλοντος» ενώ ανέλαβαν ευρύτερες αρμοδιότητες για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης σε όλη τη χώρα, τον καταλογισμό προστίμων και την κινητοποίηση των μηχανισμών κατεδάφισης αυθαιρέτων, όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν με το αναγκαίο προσωπικό αλλά, αντίθετα, συρρικνώθηκαν. Αποτέλεσμα ήταν, ύστερα από αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, να μείνει μόνο μια υπάλληλος!!!

Ταυτόχρονος η ΕΥΚ είναι ακέφαλη μετά την παραίτηση του αρμοδίου ειδικού γραμματέα Σ. Κουρουτζιδη,  θέση  πολιτικού προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που εποπτεύει τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Μάλιστα στο νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΚΑ η ειδική γραμματεία καταργείται και τόσο η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων όσο και οι υπηρεσίες των επιθεωρητών περιβάλλοντος ενοποιούνται σε μια νέα γενική διεύθυνση, η οποία θα περιλαμβάνει επιθεωρητές δόμησης, ενέργειας, μεταλλείων και περιβάλλοντος.

Το κλίμα κινητικότητας και διαθεσιμότητας που επικρατεί όμως στη δημόσια διοίκηση οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση την νευραλγική υπηρεσία του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Η ειδική υπηρεσία των επιθεωρητών περιβάλλοντος έχει συσταθεί με βάση τη νομοθεσία και τις επιταγές της Ε.Ε και κάθε χρόνο αντιμετωπίζει εκατοντάδες υποθέσεις περιβαλλοντικών παραβιάσεων, ενώ σύμφωνα με το επίσημο οργανόγραμμα, έπρεπε να ασχολούνται τουλάχιστον 75 άτομα στο νότιο τομέα και 70 στο βόρειο.

Η ειδική γραμματεία επιθεωρητών περιβάλλοντος είχε τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2004 και έως τώρα έχει καλυφθεί λιγότερο από το 15% των οργανικών θέσεων!

Να σημειωθεί ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα σε έναν τομέα όπου είμαστε «πρωταθλητές» σε καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Επειδη η δραματική μείωση  του προσωπικού της υπηρεσίας των επιθεωρητών περιβάλλοντος  και της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες της Ε.Ε

Επειδη η συρρίκνωση της υπηρεσίας διεύρυνε τις αρμοδιότητες των επιθεωρητών μετατρέποντας τους  και σε προανακριτικούς υπάλληλους, δυσχεραίνοντας την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα τους.

Επειδη για να γίνουν κάθε είδους περιβαλλοντικοί έλεγχοι έχουν απομείνει 17 επιθεωρητές στη νότια Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική με ότι αυτό συνεπάγεται για το φόρτο εργασίας και μόλις 7 επιθεωρητές στη βόρεια.

 Επειδη στην πραγματικότητα, οι μόνοι που θα επωφεληθούν από αυτή την αλλαγή είναι επιχειρήσεις και δραστηριότητες που προκαλούν περιβαλλοντική υποβάθμιση που αποκαλύπτει όμως την πραγματική βαρύτητα των διαβεβαιώσεων των αρμόδιων υπουργών ότι είναι οι τελευταίες τακτοποιήσεις παρανομιών σε κτίρια και δεν θα επιτρέψουν «νέα γενιά αυθαιρέτων»…

Επειδή το περιβάλλον, που εξακολουθεί να είναι ο «ασθενέστερος» κρίκος από τους συντελεστές ανάπτυξης, αποτελεί τον πρώτο και πλέον εύκολο από τα θύματα της κρίσης. Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι η προστασία του περιβάλλοντος επηρεάζει θετικά τους υπόλοιπους συντελεστές της ανάπτυξης, δηλαδή την οικονομία και την κοινωνία, που προϋποθέτει ιεράρχηση αναγκών και προτεραιοτήτων.

 

Κατόπιν τούτων ρωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Μέχρι που προτίθεται να φτάσει το υπουργείο την κατάσταση αποσύνθεσης των υπηρεσιών;

 

 

  • Έχει ενημερωθεί η Ε.Ε για τη μη τήρηση των οδηγιών ή θα βρεθούμε πάλι προ οδυνηρών προστίμων;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Γ.Γ. Χριστιανοδημοκρατικού

Κόμματος Ελλάδος
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος