Loading...
 Start Page

ΑΡ.ΠΡΩΤ.:1330/4-9-13

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Απροειδοποίητα κόβει το υπουργείο Οικονομικών την καταβολή σύνταξης σε 32.000 άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες στρατιωτικών, που ζουν με αυτό το μικρό εισόδημα!

Το οικονομικό επιτελείο κρύβεται πίσω από το Μνημόνιο της τρόικας και προχωρεί σε σφαγή των συντάξεων, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά αξιολόγηση για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι περικοπές αυτές στις άγαμες θυγατέρες των στρατιωτικών.

Μαζεύτηκε μάλιστα μεγάλος αριθμός δικαιούχων έξω από το κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αντιδρώντας στην εφαρμογή του μέτρου αυτού, που στερεί από τις άγαμες θυγατέρες μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 500-700 ευρώ, μεσα σε μια περίοδο οικονομική καχεξίας και απόλυτης ένδειας.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2013 έχει επιβληθεί πλαφόν 720 ευρώ στις κύριες συντάξεις των περίπου 32.000 δικαιούχων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Μνημόνιο 3 και την κυβέρνηση των προθύμων, μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν για πρώτη φορά σε περαιτέρω μείωση έως και αναστολή καταβολής της σύνταξης, πράγμα απίστευτα βάρβαρο μεσα σε τέτοιο οικονομικό Αρμαγεδδώνα.

Στην περίπτωση που τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι μεγαλύτερα από το όριο των 8.640 ευρώ, η σύνταξη αναστέλλεται. Η παγίδα που υπάρχει στις συντάξεις των αγάμων θυγατέρων αφορά τον υπολογισμό και τον έλεγχο των εισοδημάτων από άλλες πηγές.

Επειδη αυτά είναι λεφτά του πολύπαθου Μετοχικού Ταμείου Στρατού και αντιστοιχούν σε κρατήσεις που γίνονταν εν ζωή των ασφαλισμένων από την πρώτη μέρα που εισήχθησαν   στη Σχολή και όχι εις βάρος του προϋπολογισμού του Κράτους, χωρίζοντας στη μέση το τελικό ποσό που θα έπαιρνε η σύζυγος ώστε να προστατεύεται και η ανύπαντρη θυγατέρα.

Επειδη για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις του εισοδήματος του έτους 2012 , δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτηθήκαν το 2011 που σίγουρα ήταν σε διαφορετικό επίπεδο από του ’12 και του ’13.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

  • Είναι νόμιμο και ηθικό να κόβουν τη σύνταξη ενός εργαζόμενου που με τη δική του σύμφωνη γνώμη έδινε κάποιο ποσό την μισθοδοσία του για να εξασφαλίσει σύνταξη στην κόρη του, ενώ οι άλλοι συνάδελφοί του που δεν είχαν την ίδια πρόνοια έπαιρναν τον μισθό τους ολόκληρο; 
  • Τα χρήματα αυτά που οδηγούνταν σε έναν ειδικό λογαριασμό δεν θα έπρεπε να επενδύονται ξεχωριστά;
  • Ποιες άγαμες θυγατέρες -χωρίς άλλους πόρους- στην ηλικία των 70 και 80 ετών θα διεκδικήσουν θέση στην αγορά εργασίας?
  • Για ποια κοινωνική δικαιοσύνη μάχεστε αλήθεια εσείς που θέλετε την διακοπή των συντάξεων των άγαμων θυγατέρων?
  • Πιστεύετε πως ότι θα κοπεί από τις άγαμες θυγατέρες θα χρησιμοποιηθεί για να αντισταθμίσει τις υφιστάμενες απώλειες των οικονομικών στοιχείων του Προϋπολογισμού μακροπρόθεσμα?
  • Με ποια λογική επειδή η ανεργία πλήττει άνω του 35% του ενεργού πληθυσμού της χώρας, πρέπει με τέτοιου είδους κανιβαλικές κινήσεις να οδηγήσουμε σε περαιτέρω αύξηση τα ποσοστά της φτώχειας στην χώρα?
  • Τέλος πως υπάρχουν (και ποιού ύψους) θα είναι οι συντάξεις αυτών που δουλεύουν και πληρώνουν εισφορές σήμερα για την κάλυψη της όποιας σύνταξής, με την υφιστάμενη μείωση εργαζομένων σε απόλυτους αριθμούς (λόγω ανεργίας και υπογεννητικότητας και μετανάστευσης), τη μείωση ημερομισθίων/μισθών λόγω ύφεσης και τη συρρίκνωση των αποθεματικών των ταμείων με το κούρεμα των ομολόγων των, αν δεν αλλάξει η δομή και η φιλοσοφία του ασφαλιστικού μας συστήματος ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Γ.Γ. Χριστιανοδημοκρατικού

Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος