Loading...
 Start Page

ΑΡ. ΠΡΩΤ.12897/12-7-2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Βουλευτής - Γ.Γ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Μια νέα βόμβα έρχεται να προστεθεί στον πυρηνικό πόλεμο που εξελίσσεται γύρω από την πώληση του ΟΠΑΠ και κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την μεγαλύτερη και πιο πολυδιαφημισμένη αποκρατικοποίηση της χώρας μας. Η εταιρεία που τα συμφέροντα της στην Ελλάδα εκφράζει ο όμιλος Μελισσανίδη και έχει κερδίσει το διαγωνισμό για το 33% του ΟΠΑΠ εκφράζει έντονες νομικές ενστάσεις για την συμφωνία του οργανισμού με τον Κόκκαλη, γεγονός που οδηγεί στον ασφυκτικό έλεγχο για τα επόμενα χρόνια κάθε επενδυτική δραστηριότητα που θα θελήσει να κάνει ο νέος επενδυτής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, κλιμακώνεται με ταχύ ρυθμό η ένταση μεταξύ Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Emma Delta, ΟΠΑΠ και Intralot – Scientific Games. Μετά την οξύτατη κριτική της Emma Delta για τους χειρισμούς στην υπόθεση των λαχείων και με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot για την προμήθεια νέου πληροφοριακού συστήματος από την εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη.

Όλες οι τροποποιήσεις (της έκτης, όπως λένε, εκδοχής της σύμβασης…) ήταν εις βάρος του ΟΠΑΠ. Το νομικό τμήμα της Emma Delta έχει εντοπίσει δεκάδες παρατυπίες σε σχέση με την αρχική σύμβαση. Με την υπογραφή, ωστόσο, για τον τεχνολογικό πάροχο, υποστηρίζει η Emma Delta, ο ΟΠΑΠ αποδέχθηκε να πληρώνει 15 εκατ. ευρώ ετησίως για τερματικά που δεν χρησιμοποιεί.

Επίσης αιτία πολέμου είναι, η νέα συμφωνία για την OPAP TV, η οποία, όπως λέγεται, μπήκε από το παράθυρο μέσω του μνημονίου. Πρόκειται για το τηλεοπτικό κανάλι του ΟΠΑΠ, το πρόγραμμα του οποίου διατίθεται αποκλειστικά μέσω των πρακτορείων της εταιρείας. Βάσει παλαιότερης συμφωνίας μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot, η εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη ανέλαβε την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την εγκατάσταση του στα πρακτορεία του Οργανισμού, ήτοι 5.500 αποκωδικοποιητές και 20 χιλιάδες τηλεοράσεις στα πρακτορεία, κανάλι δορυφορικής σύνδεσης αλλά και δύο studio για τις ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές. Η Intralot για το σκοπό αυτό συνεργάστηκε με την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών και υπηρεσιών διαδραστικής τηλεόρασης Vermantia Media Group, συμφερόντων Φίλλιπου Αντωνόπουλου, γιού του CEO της Intralot Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου. Τους τελευταίους μήνες η λειτουργία της OPAP TV είχε ατονήσει και το προσωπικό που είχε προσληφθεί, είχε απολυθεί.

Τέλος υπάρχει, το ζήτημα του πηγαίου κώδικα επικοινωνίας μεταξύ του λειτουργικού συστήματος των παιγνίων (Lotos O/S) και του λογισμικού των παιγνίων (σ.σ πρόκειται για την καρδιά του πληροφοριακού συστήματος, αυτό που οι μηχανικοί ονομάζουν «transaction engine») και το ότι ο ΟΠΑΠ ακόμη δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει καταβάλει πάνω από 3 δις, ευρώ στην Intralot στο πλαίσιο της μέχρι σήμερα συνεργασίας τους.

Επειδή από την περασμένη Παρασκευή η Emma Delta απέστειλε εξώδικο (με κοινοποίηση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στη διοίκηση και τα μέλη του ΟΠΑΠ αλλά και στους δύο παρατηρητές που έχει τοποθετήσει η Τρόικα στο ΤΑΙΠΕΔ), με το οποίο βάλει ευθέως κατά του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για τους χειρισμούς του στο διαγωνισμό των Λαχείων. Υποστηρίζει, συγκεκριμένα, ότι η συμπεριφορά και οι ενέργειες που επιδιώκει το Ταμείο να επιβάλλει στον ΟΠΑΠ δεν είναι μόνον επιζήμιες για τα συμφέροντα του Οργανισμού αλλά επιπρόσθετα προσκρούουν στους όρους των διακηρύξεων για την παραχώρηση της άδειας για τα Λαχεία.

Επειδή η δημόσια καταγγελία υπερέβη τα εσκαμμένα.

Επειδή όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την ολοκλήρωση της παραχώρησης της άδειας των Λαχείων για 12 έτη και για την πώληση του 33 % της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Επειδή το Σάββατο που πέρασε, πάντως, υπήρξε συνάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΠΑΠ ΑΕ Κώστα Λουρόπουλου με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για τα δύο αυτά θέματα.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 Γνωρίζετε για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει, εάν ναι ποιες είναι οι αιτίες ;

 Οι αρμόδιοι υπουργοί μήπως – με εντολή σας - έστειλαν όργανα και αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τα καταγγελλόμενα ;

 Εάν ναι, να απαντήσουν ποια κρατικά όργανα ελέγχου ήδη ασχολούνται ;

 Μήπως έχουν κιόλας ευρήματα ή πορίσματα, η δίωξη οικονομικού εγκλήματος, το ΣΔΟΕ, οι οικονομικοί επιθεωρητές, οι οικονομικοί εισαγγελείς, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ;

 Έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε στην αντικατάσταση της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΠΑΠ ;

 Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σας καθώς και των διοικήσεων του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί ;

 Έχετε ζητήσει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της πρόκλησης - από δόλο ή όχι - μεγάλης ζημιάς του δημοσίου συμφέροντος, με βάση τις καταγγελλόμενες, προκλητικές ενέργειες και μεθοδεύσεις των εκλεκτών σας ;

 Εάν ναι να κατατεθούν οι εντολές, οι παραγγελίες που έχει δώσει ένας έκαστος τα μέλη της Κυβέρνησης που ερωτώνται και από όποιους άλλους συναρμόδιους Υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς, έχουν την υποχρέωση από την ώρα που όλα τα ανωτέρω σας έγιναν γνωστά είτε από τα έγγραφα των εμπλεκομένων είτε από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Γεν. Γραμματέας ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ

κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2025 Νίκος Ι. Νικολόπουλος