Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αρ Πρ:4252/26/11/13

Αρχές της δεκαετίας του 90’ ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας, Τουρκούτ Οζάλ, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δε θα χρειαστεί να κάνει πόλεμο για να καταλάβει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, αφού αυτά θα πέσουν σαν ώριμα φρούτα στην αγκαλιά της ισχυρής οικονομικά Τουρκίας. Είκοσι τρία χρόνια μετά ο Οζάλ, δυστυχώς, επιτρέπει το δίδυμο της συμφοράς με την υποτελή συμπεριφορά του προς την ξένη Τρόικα να επισυμβούν γεγονότα που θα επιβεβαιώσουν τον Οζάλ!

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Aksam», ο πασίγνωστος στην Τουρκία μεγιστάνας Ferit Sahenk της οικογένειας Sahenk, που κατέχει τον μεγάλο οικονομικό όμιλο επιχειρήσεων με την ονομασία Dogus Grubu, προτίθεται ‘’να αρπάξει τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζει η οικονομική κρίση της Ελλάδας’’ και να επενδύσει αγοράζοντας τουλάχιστον τρία ξενοδοχεία της γνωστής αλυσίδας Xenia (χτίστηκαν τη δεκαετία του 60).

Μεταξύ των Xenia είναι και αυτό της Μυκόνου(Mykonos Theoxenia, που ανακαινίστηκε το 2004) , ξενοδοχείο με μεγάλη ιστορία στην τουριστική ανάπτυξη και την προβολή που γνωρίζει το παγκοσμίως γνωστό ελληνικό θέρετρο.

Είναι αυτό το ξενοδοχείο που λάτρευαν ο Ωνάσης και η Τζάκι Κένεντι.

Ο Τούρκος μεγιστάνας όπως αναφέρεται στα τουρκικά δημοσιεύματα, φέρεται αποφασισμένος να «εισβάλλει» στη Μύκονο, με απώτερο σκοπό να αποκτήσει τα Xenia στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων που έχει απαιτήσει η Τρόικα των δανειστών και υλοποιεί αγόγγυστα η κυβέρνηση των προθύμων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος προωθείται και η μεγαλύτερη αγορά γης στην Ελλάδα από το ΤΑΙΠΕΔ και περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Arion και Westin Athens, τα μπανγκαλόους και τη μαρίνα Βουλιαγμένης, όπως και το ξενοδοχείο Αφροδίτη που βρίσκεται σε όμορο ακίνητο του ΕΟΤ και παραμένει κλειστό, καθώς και παράλια με ακτογραμμή 2.100 μέτρων και την παραλία του Αστέρα (με 1.600 μέτρα ακτογραμμή).

Εκ των επενδυτών που ήδη συμμετέχουν μαθαίνουμε ότι είναι πάλι ο τουρκικός κολοσσός Dogus που έχει ήδη εισχωρήσει και στο 50% της μαρίνας Φλοίσβου σε συνεργασία με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Επειδη η ανικανότητα της κυβέρνησης να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη, έχει οδηγήσει στο να ονειρεύονται ορισμένοι ότι θα αποκτήσουν την Ελλάδα ή έστω ένα κομμάτι της για ένα ξεροκόμματο!

Επειδη ούτε στα πιο τρελλά τους όνειρα Τούρκοι δεν είχαν δει την οικονομική διείσδυση στην Ευρώπη, που τους προσφέρει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και μάλιστα σε τιμές ευκαιρίας… λογω κρίσης.

Επειδη το "οικονομικό μοντέλο" της Τουρκίας ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΥΣΚΑ, που βασίστηκε στους μισθούς πείνας (150 ευρώ μέσος όρος) και στην πληθώρα προσωπικού, που σε συνδυασμό με τις φορολογικές απαλλαγές στις ξένες πολυεθνικές έφερε ανάπτυξη όχι στον λαό, αλλά σε μερικούς μεγαλονταβατζήδες που θέλουν κάνουν τα ίδια και στην Ελλάδα! 

Επειδη η ισχυρή ανάπτυξη της Τουρκίας κατά την τελευταία δεκαετία τροφοδοτείται από μια φούσκα δανεισμού, καθώς ο τραπεζικός τομέας, στο πλαίσιο του νέου, σε μεγάλο βαθμό ξένου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, στράφηκε μακριά από το παλιό μοντέλο σταθερών αποδόσεων, προς τη χρηματοδότησης του ελλείμματος της κυβέρνησης μέσα από τον πιο κερδοφόρο δανεισμό για πιστωτικές κάρτες και δάνεια κατοικίας, με ότι συνεπάγεται τούτο.

Επειδή  τα επίσημα δάνεια της Τουρκίας προς το ΔΝΤ έχουν αποπληρωθεί, το χρέος όμως του ιδιωτικού τομέα από τουρκικές εταιρείες προς ξένους δανειστές - και, το πιο ανησυχητικό, συχνά σε ξένα νομίσματα - έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, αναδεικνύοντας την Τουρκία ως μία από τις χώρες ιδιαίτερα ευάλωτες στα σχέδια της Federal Reserve για περικοπή της ροής φθηνού χρήματος που έχει διοχετευθεί προς τις αναδυόμενες αγορές.

Επειδη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αυτό θα καταλήξει σε μια οικονομική και ενδεχομένως ακόμη και πολιτική κρίση, καθώς το αδύναμο νόμισμα θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια – συχνά σε ξένα νομίσματα. 

Επειδή  προκαλεί αίσθηση η τοποθέτηση του Sezai Εnis Tulça, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Galatasaray.

 “Αν και οι διαφωνίες για την Κύπρο και το Αιγαίο συνεχίζονται, η Ελλάδα έχει χαλαρώσει τη σταθερή θέση της κατά της Τουρκίας σε πολιτικά θέματα από τότε που η οικονομική κρίση έπληξε τη χώρα”.

Επειδή η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή και συνεχίζει ακάθεκτη στα εναέρια σύνορα μας με καθημερινές παραβιάσεις του FIR καθώς και στα θαλάσσια σύνορα μας με πιο πρόσφατο το περιστατικό με μια δεύτερη διέλευση φρεγάτας από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, μέσα σε διάστημα μικρότερο του μηνός.

Επειδή όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, η τουρκική φρεγάτα «Oruc Reis» κινούμενη σε πορεία νοτιοδυτική εισήλθε την Τρίτη το βράδυ στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ της Εύβοιας και της Σκύρου, όπου παρέμεινε περίπου μισή ώρα και ύστερα βγήκε σε πορεία νοτιοανατολική και κατεύθυνση προς τη Χίο.

Επειδή τα σχέδια του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή της Θράκης μας, με όχημα την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ένωση Ξάνθης, συνεχίζουν να προκαλούν και να μένουν ανεξέλεγκτα και αναπάντητα  με συνέπειες που θα τις βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

Επειδη με τις απίστευτες δηλώσεις του αντιπρόεδρου Μπουλέντ Αριντς για μετατροπή της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας ότι «η Τουρκία δεν έχει τίποτα να μάθει από την Ελλάδα, στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών» και ότι «στο παρελθόν ήταν δυνατόν να αποδεχόμαστε πρώην τεμένη να λειτουργούν ως μουσεία, τώρα όμως υπάρχει μια διαφορετική Τουρκία».

Καλείστε να απαντήσετε:

  • Όταν σας δείχνουν τα σημάδια για την επερχομένη οικονομική κατάρρευση πως πιστεύετε ότι θα έχουν προοπτική τα όποια σχέδια συνεργασίας στον οικονομικό τομέα;
  • Αφού η προκλητικότητα των Τούρκων είναι έκδηλη σε όλα τα μέτωπα, εθνικά, στρατηγικά, γεωπολιτικά τι σας αναγκάζει να κρατείτε την ίδια γραμμή που ακολούθησε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια χωρίς απολύτως κανένα απτό οικονομικό και γεωπολιτικό όφελος ;
  • Αν ένα τουρκικό F-16 προχωρήσει σε κάποια “ανάρμοστη” συμπεριφορά, αν τοποθετηθεί μια βόμβα στην Κωνσταντινούπολη, αν σημειωθούν εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα ή στη σχέση της Τουρκίας με την Κύπρο, ή μια υποτίμηση της τουρκικής λίρας, δεν θα υποχωρήσει η μετοχή της Εθνικής και συνολικά η Σοφοκλέους, υπογραμμίζοντας την αύξηση της εξάρτησης του ελληνικού χρηματιστηρίου από πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές παραμέτρους;
  • Τέλος αφού είσαστε αναφανδόν υπέρ της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων δίχως όρια, άρα πουλάτε και σε Τούρκους χωρίς κανένα δισταγμό και ενδοιασμό, τότε γιατί δεν πουλήσατε και στους Ρώσους που έκαναν μακράν την καλύτερη προσφορά για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ;

Ο ερωτών Βουλευτής,

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος