Loading...
 Start Page

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Αρ Πρ:4255/503/26/11/13

Η αποκάλυψη ότι ο εθνικός μας ύμνος έπεσε θύμα… πνευματικών δικαιωμάτων από το Youtube, καθώς η εταιρεία έβαζε διαφημίσεις σε βίντεο που τον περιείχαν, πυροδότησε άμεσες εξελίξεις. Η εταιρεία, έστω και σιωπηρά, απέσυρε της διαφημίσεις. Όμως, κάποια ερωτήματα μένουν αναπάντητα.

Συγκεκριμένα την υπόθεση ανακίνησε το site Press Project. Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, όταν οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας προσπάθησαν να αναρτήσουν το πρώτο ιστορικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, που μεταδόθηκε με φόντο τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο, βρέθηκαν προ εκπλήξεως: «Μετά την ανάρτηση του αρχείου είδαμε μια ειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε είτε να αφαιρέσουμε τα ηχητικά τμήματα που έχουν πνευματικά δικαιώματα είτε να επιτρέψουμε στο Youtube να παίζει διαφημίσεις προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσον που του αναλογει. Το επίμαχο ηχητικό κομμάτι δεν ήταν άλλο από τον εθνικό ύμνο», γράφει χαρακτηριστικά ο ενημερωτικός ιστότοπος.

Η Jaclyn Ranere, αντιπρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ και εταιρικών ανακοινώσεων της εταιρείας The Orchard, μίας πολυεθνικής που διαχειρίζεται δικαιώματα χρήσης ανέφερε ότι «στην περίπτωση κομματιών των οποίων η σύνθεση δεν υπόκειται πλέον σε πνευματικά δικαιώματα (public domain/κοινό κτήμα) και προφανώς κυκλοφορούν πλέον σε χιλιάδες εκτελέσεις (όπως είναι ο Εθνικός Ύμνος μιας χώρας, τα δημοτικά τραγούδια, οι κλασικές συνθέσεις κ.λπ.), προβλέπεται εξαίρεση από αυτή τη διαδικασία, για τον απλό λόγο ότι είναι δύσκολο έως αδύνατον το λογισμικό αναγνώρισης να εντοπίσει τις μικρές διαφορές ανάμεσα σε χιλιάδες παρόμοιες εκτελέσεις».

Επειδη ωστόσο το ελληνικό τμήμα της Google (ιδιοκτήτριας του Youtube από το 2006) απέφυγε να δώσει διευκρινήσεις στο εάν υπάρχουν και ελληνικές εταιρείες ή ιδιώτες που διεκδικούν ή έχουν εισπράξει συγγενικά δικαιώματα από εκτελέσεις του εθνικού μας ύμνου και επειδή η αισχροκέρδεια δεν έχει όρια.

«Επειδή αυτή η διαδικασία έχει αναπτυχθεί τεχνολογικά και εμπορικά πρόσφατα, υπάρχουν κάποια ηχογραφήματα -για τα οποία οι πελάτες μας βέβαια έχουν πλήρη δικαιώματα χρήσεως των ηχογραφημάτων (master rights)- τα οποία παρ' ότι ανήκουν στην κατηγορία "κοινού κτήματος", έχουν παραμείνει ενεργά στη διαδικασία ταυτοποίησης του YouTube. Γι' αυτό όταν λαμβάνουμε ειδοποίηση από το YouTube, δεν εγείρουμε πλέον αξιώσεις για τα συγκεκριμένα ηχογραφήματα.

Συνεπώς και τώρα έχουμε αφαιρέσει από τον κατάλογό μας όλες τις αξιώσεις για τυχόν εκτελέσεις του ελληνικού Εθνικού Ύμνου».

Επειδη  δεν παίρνει κανένας δικαιώματα από τον Εθνικό Ύμνο σαν στίχους και μουσική διότι αυτά ανήκουν στην ανθρωπότητα και είναι ελεύθερα δικαιωμάτων.

Επειδη αυτό που ζήτησαν ήταν δικαιώματα από τη συγκεκριμένη εκτέλεση από κάποια ορχήστρα που έχει εγγραφεί σε δίσκο CD που περιέχει εθνικούς ύμνους κρατών και χρησιμοποιείται σε τελετές π. χ. αθλητικούς αγώνες, ραδιόφωνο, τηλεόραση κλπ.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

  • Ο νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία και τα πολιτιστικά θέματα αδυνατεί να προστατέψει τον Εθνικό ύμνο;
  • Γιατί δεν προχωρά το υπουργείο στη ρύθμιση για την προστασία του εθνικού μας σύμβολου;
  • Ποιος φορέας συναίνεσε στην παραχώρηση πνευματικών και συγγενών δικαιωμάτων του Εθνικού ύμνου;
  • Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες ή ιδιώτες που διεκδικούν ή έχουν εισπράξει συγγενικά δικαιώματα από εκτελέσεις του εθνικού μας ύμνου;
  • Έχουν παραχωρηθεί και σε άλλες εταιρείες για το συγκεκριμένο απόκομμα ή άλλο εκτελεσθέν απόκομμα;
  • Ποια τα ποσά που έχουν αποδοθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία από το 2006 μέχρι σήμερα που έχει αναλάβει η The Orchard αλλά και η εταιρεία που διαχειριζόταν μέχρι τούδε τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα;
  • Να κατατεθούν αν υπάρχουν τα σχετικά τιμολόγια και παραστατικά.
  • Θα αποδεχτείτε τη λύση που προτείνει το Χριστιανοδημοκρατικο Κόμμα έτσι ώστε να τελειώνουμε μια και καλή από μελλοντικές ενοχλήσεις; Συγκεκριμένα,  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να διατάξει να παίξουν οι μπάντες του Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας τον Εθνικό Ύμνο και να εγγραφεί η εκτέλεση ώστε να τον κυκλοφορήσει σε δίσκο CD, κασέτα κλπ. χωρίς κανένα δικαίωμα, ελεύθερα να το αναμεταδίδει το YouTube και όποιος άλλος θέλει να τιμήσει την Ελλάδα. Όταν για παράδειγμα πάει μια αθλητική ομάδα στο εξωτερικό να έχει μαζί το δίσκο CD ή φλασάκι και να το δίνει να το παίζουν, έτσι δεν θα απαιτεί η εμπορική εταιρεία που κυκλοφορεί τη συγκεκριμένη εκτέλεση δικαιώματα.

Ο ερωτών Βουλευτής,

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος