Loading...
 Start Page
Απλές λύσεις για τη μαύρη εργασία...

Η πλήρης επιβεβαίωση της ερώτησης υπ' αριθμ. 12575 της 4-7-2013, που είχε καταθέσει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, διαμέσου του Γενικού Γραμματέα κ. Νίκου Νικολόπουλου, για την κατάσταση που προδιαγράφεται στον ορίζοντα του ασφαλιστικού τομέα, τόσο μεσομακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα, ήρθε από την πρόσφατη έκθεση της ίδιας της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής!!

 

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική οικονομία, για την οποία η περίοδος έως το 2014 «είναι η τελευταία ευκαιρία» για να αποφύγει χειρότερη κρίση», σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Στην έκθεση τονίζεται χαρακτηριστικά ότι και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η κατάσταση της οικονομίας παρέμεινε κρίσιμη και πολλά προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί.

Μάλιστα, λόγω της αποχώρησης ενός εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, αναζωπυρώθηκε για κάποιο διάστημα η συζήτηση για την τύχη του προγράμματος προσαρμογής και τις μελλοντικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την ανασφάλιστη εργασία και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και ανατροφοδότηση της ύφεσης.

Στην έκθεση επίσης, αφού γίνεται αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη δόση των 4 δισ. του Ιουλίου, επισημαίνεται ότι: «η τρόικα έχει επιλέξει την πίεση μέσω των χρηματοδοτήσεων αντί της προκαταβολικής εμπιστοσύνης ότι η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί μαζί της».

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής η έκθεση βλέπει πρόοδο καθώς το έλλειμμα μειώθηκε και η χώρα βρίσκεται κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Ωστόσο, το τίμημα είναι μεγάλο καθώς:

*Οι δημόσιες επενδύσεις περικόπτονται συνεχώς παρασύροντας (μαζί με άλλους παράγοντες) και τις ιδιωτικές προς τα κάτω.

*Βασικά θεσμικά-διαρθρωτικά προβλήματα εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για το μέλλον (π.χ. η φοροδιαφυγή και τα ασφαλιστικά ταμεία).

*Το κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών, ενώ ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία συσσώρευαν ελλείμματα.

Στο σημείο αυτό η έκθεση κάνει λόγο για παθολογικά χαρακτηριστικά των κρατικών θεσμών και συγκεκριμένα για αδυναμία να προβλέπουν αξιόπιστα τις επιπτώσεις διαφόρων μέτρων (π.χ. τη διεύρυνση των παροχών υγείας) και αδυναμία να παρεμβαίνουν έγκαιρα και διορθωτικά.

Οι επικουρικές συντάξεις

Για τις επικουρικές συντάξεις τονίζεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει έναν χρόνο νωρίτερα, από τον Ιούνιο του 2014 αντί τον Ιούνιο του 2015, τον νέο μηχανισμό για τον υπολογισμό τους, ο οποίος επιδιώκει να εξισορροπήσει το ύψος των εισφορών με το ύψος των παροχών, και ουσιαστικά αναμένεται να οδηγήσει σε νέες περικοπές.

Ο νέος αυτός μηχανισμός προβλέπει τον καθορισμό των επικουρικών συντάξεων με βάση έναν μαθηματικό τύπο που θα διασφαλίζει ότι η καταβολή τους δεν θα προκαλεί ελλείμματα στα ταμεία.

Δεδομένου όμως ότι ο αριθμός των συνταξιούχων εκτιμάται ότι θα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, ενώ τα έσοδα από τις εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία διαρκώς θα μειώνονται, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην προκύψουν ελλείμματα. Συνεπώς, με τον νέο μαθηματικό τύπο θα μπορεί να γίνει αυτόματα μια σημαντική μείωση εξισορρόπησης, η οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάσει έως και το 25%.

Αποσπασματικές και με εισπρακτικό στόχο χαρακτηρίζονται οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, το οποίο «έπρεπε να είναι εξαρχής η πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής οικονομικής προσαρμογής».

«Η επιστροφή σε διατηρήσιμη ανάπτυξη θα αποδειχθεί απατηλό όραμα αν δεν εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνεται σε άλλο σημείο της έκθεσης, όπου υπογραμμίζονται και τα εξής:

«Όσο καιρό διαπιστώνεται από παντού εκτεταμένη διαφθορά στο Δημόσιο, η Δικαιοσύνη υπολειτουργεί και το φορολογικό σύστημα παραμένει ασταθές, δύσκολα θα επενδύονται παραγωγικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Η μεταρρυθμιστική υστέρηση μαζί με άλλες δημοσιονομικές αστοχίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε νέα κρίση στις σχέσεις με την Ε.Ε., με αποτέλεσμα ενδεχομένως να διακοπεί η στήριξη της χώρας που τώρα περιλαμβάνει όχι μόνο τον πρωτοφανή κρατικό δανεισμό, αλλά και τις διευκολύνσεις του συστήματος Target 2 (της ΕΚΤ), χρηματοδοτήσεις από την ΕΤΕπ, διμερή σχέδια δανεισμού κ.λπ. Επίσης, οι συνεχείς διαπραγματεύσεις, και μάλιστα της τελευταίας στιγμής, και οι σπασμωδικές κινήσεις απλώς τροφοδοτούν την αβεβαιότητα».

Στις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν στην κατεύθυνση βελτίωσης του οικονομικού κλίματος ξεχωρίζουν σύμφωνα με την έκθεση:

«Η δημιουργία επενδυτικού ταμείου για τις ΜμΕ, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από τον Αύγουστο του 2013, οι συμφωνίες και επενδύσεις της Cosco και ο αγωγός ΤΑΡ. Το ερώτημα είναι αν αρκούν για την επιστροφή στην ανάπτυξη».

Με αφορμή τις λίστες προσώπων (Λαγκάρντ κ.ά.), που φυγάδευσαν χρήματα στο εξωτερικό, αλλά και την «επιδημία» με τις off shore εταιρείες, η έκθεση υποστηρίζει ότι:« είναι διάχυτη η αίσθηση άνισης μεταχείρισης των πολιτών».

Στο μέτωπο της ύφεσης επισημαίνεται ότι «από το γ΄ τρίμηνο του 2008 η Ελλάδα συμπληρώνει 19 συνεχή τρίμηνα αρνητικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ, και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής».

Χαρακτηριστικά στο πόρισμα του Γραφείου Προϋπολογισμού αναφέρεται: «Η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ.). Η περιοριστική δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική εντείνει αναμφίβολα την ύφεση και per se, δηλαδή χωρίς την αντεπίδραση άλλων παραγόντων που θα την εξουδετερώσουν, τείνει να τροφοδοτεί ένα σπιράλ προς τα κάτω».

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος προχωρεί ένα βήμα παρακάτω και πέρα από τον διαπιστωτικό λόγο, προτείνει στην ερώτηση που κατέθεσε, λύσεις χειροπιαστές και αποδοτικές που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στον ασφαλιστικό τομέα εν ριπή οφθαλμού. Καλούμε την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να αφήσουν το όποιο πολιτικό κόστος μπορεί να έχουν αν υιοθετήσουν μια πρόταση άλλου κόμματος και εν ονόματι της διάσωσης των συντάξεων και των κόπων γενεών Ελλήνων ασφαλισμένων να προχωρήσουν σε μερική ή ολική ενσωμάτωση των προτάσεων μας.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος