Loading...
 Start Page
ΕΚΠΟΜΠΗ «KONTRA ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ME TO N. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ  «Η τρόικα και οι εντολοδόχοι της να αφήσουν κάτω τα χέρια  από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας»

Στις δραματικές περικοπές που έχουν υπάρξει στα χρόνια των μνημονίων στους εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς αφιερώθηκε η εκπομπή «Κontra Διαδρομές», με παρουσιαστή το Νίκο Νικολόπουλο, το βράδυ της Κυριακής 20 Οκτωβρίου.

 

Ο κ. Νικολόπουλος έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και οδήγησαν σε σημαντικές περικοπές των μισθών και των συντάξεων, με την κυβέρνηση του Α. Σαμαρά να διαψεύδει τις υποσχέσεις της προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας πως όσοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να μειωθούν οι μισθοί των στρατιωτικών, όπως και άλλων επαγγελματικών κλάδων, μάλλον δεν κατανοούν - ή δεν θέλουν να κατανοήσουν – ότι οι στρατιωτικοί οφείλουν να είναι διαθέσιμοι, 24 ώρες το 24ωρο, προκειμένου να προστατεύσουν την Ελλάδα, ακόμα και με «δαπάνη»… της ίδιας της ζωής τους!

 

«Η αξιοπρεπής διαβίωση των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, που είναι απαραίτητη συνιστώσα για τη νηφάλια και αποτελεσματική λειτουργία τους, απέχει μακρά από τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν. Κανένας δανειστής και καμία τρόικα δεν έχει το δικαίωμα να «χτυπά» το ηθικό του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος.

 

Στην εκπομπή μετείχαν, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ) Ταξίαρχος εα κ. Βασίλειος Νικολόπουλος, o επιχειρησιακός αναλυτής κ. Ανδρέας Καλογερόπουλος και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΑΑΥΣ) Ανθυπολοχαγός εα κ. Γεώργιος Σουλιώτης.

 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣ αναφέρθηκε στις υπερβάλλουσες συνολικές μειώσεις (μέχρι τέλους 2013 πάνω από 200 εκατ. ευρώ) που επιβλήθηκαν στις συντάξεις έναντι των στόχων (66 εκατ. ευρώ για το 2013), τους οποίους είχε θέσει το Υπουργείο Οικονομικών. Το… «λάθος» που διαπίστωσε και ανέδειξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣ, ήταν και η κύρια αιτία των υπερβολικών περικοπών που έχουν υποστεί οι απόστρατοι. Υπέρβαση που τελικά αναγνωρίστηκε από τον κ. Σταϊκούρα στις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν και αποτέλεσε προφανώς διαπραγματευτικό χαρτί του Υπ. Οικονομικών απέναντι στην τρόικα. Η Ομοσπονδία τονίζει την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης του «λάθους» με τη ψήφιση της αντίστοιχης διάταξης που περιλήφθηκε στο σχέδιο του νέου Π/Υ και αφορά στη μη μείωση μισθών και συντάξεων των στρατιωτικών για το 2014 (και εκείθεν).

 

Όπως αναφέρθηκε, το ύψος των μειώσεων από την έναρξη της κρίσης έφθασε για τους αποστράτους αξιωματικούς το 68%, για τους προερχόμενους εξ υπαξιωματικών το 54%, ενώ ανάλογες είναι οι περικοπές  για τους εν ενεργεία ανάλογα του βαθμού και των ετών  υπηρεσίας τους (από 42% και πάνω).

 

Σημείο ιδιαίτερης προσοχής είναι δε το θέμα του ηθικού του προσωπικού. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣ μπορεί η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία να είναι δίπλα στα στελέχη αλλά δεν αρκεί αυτό, όταν το μυαλό όλων είναι στα ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που τους κυνηγούν όταν είναι στην υπηρεσία τους.

 

Ο εκπρόσωπος του ΣΑΑΑΥΣ επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει από ορισμένους μια προσπάθεια απαξίωσης των στελεχών και του έργου των ΕΔ. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες άσκησης εξωτερικής πολιτικής αλλά και εξασφάλισης της ειρήνης για μια υγιή οικονομία,  με επακόλουθο την ανάπτυξη και την ευημερία. Όταν οι δύο παράγοντες Άμυνα και Οικονομία είναι ισχυροί έχεις επιρροή... Η οικονομία μας είναι στη κατάσταση που γνωρίζουμε.. Αν έρθουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις στην ίδια κατάσταση οι συνέπειες θα είναι ολέθριες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Κλείνοντας την εκπομπή, ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε ότι ως κοινοβουλευτικός, έχει φέρει πολλές φορές ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλή και θα συνεχίσει να πράττει κάθε τι, προκειμένου να αναδεικνύει τα προβλήματα και να συμβάλλει στην ενίσχυση της θέσης των στελεχών τους, αλλά και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. «Οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και τα άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι απλά κομμάτι του λαού μας. Είναι αυτοί που θωρακίζουν την πατρίδα και όσα αγαπάμε σε αυτό τον τόπο. Είναι, ακόμα, οι θώρακες της ίδιας της δημοκρατίας μας. Είναι, δηλαδή, οι άνθρωποι, οι πατριώτες, που πρέπει να εμπιστευόμαστε περισσότερο από κάθε άλλο. Και γι’ αυτό, κανένας Έλληνας δεν πρέπει να επιτρέπει στην τρόικα και τους εντολοδόχους της να… τσαλακώνουν και να ποδοπατάνε την περηφάνια τους και την δική μας περηφάνια. Στεκόμαστε στο πλευρό τους…» κατέληξε.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος