Loading...
 Start Page
Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ : Στην κρεατομηχανή των γραναζιών της γραφειοκρατίας  οι τρίτεκνοι

Η γραφειοκρατική ταλαιπωρία και η γενικότερη αδικία που υφίστανται οι πολύτεκνοι της χώρας μας, στην προσπάθεια τους να καταβληθεί το πολυτεχνικό επίδομα, βρέθηκε για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο του Ανεξάρτητου Βουλευτή και Γενικού Γραμματέα του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ κόμματος, Νίκου Νικολόπουλου, και το οποίο μετέφερε στην Βουλή.

Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος υπενθύμισε μάλιστα πως «την ίδια ώρα που οι πολύτεκνοι ταλαιπωρούνται με αυτόν τον άδικο τρόπο η κυβέρνηση έχει καταργήσει όλα των θεσμικά μέτρα που τους αφορούν, όπως οι μεταγραφές, οι προσλήψεις, η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας και η αντικατάσταση αυτών από ένα ενιαίο επίδομα στήριξης».

Ειδικότερα, ο πρώην Υφυπουργός Εργασίας κύριος Νίκος Νικολόπουλος έφερε στο φως υποθέσεις καθυστέρησης καταβολής του πολυτεχνικού επιδόματος, λόγω εσφαλμένης ερμηνείας του Νόμου από τον ΟΓΑ.

Ο Ν. Νικολόπουλος έφερε το θέμα στην πρώτη γραμμή, καταθέτοντας ερώτηση στην Βουλή ζητώντας επιτακτικά την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού. Με την κοινοβουλευτική αυτή παρέμβαση έκανε λόγο για εσφαλμένη ερμηνεία του Νόμου από τον ΟΓΑ, που είναι καταφανέστατη και προκλητικά ανάλγητη σε μια περίοδο μάλιστα δυσμενέστατων δημογραφικών και κοινωνικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε «Σύμφωνα με το νόμο το πολυτεκνικό επίδομα καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που ο γονέας θα αποκτήσει την ιδιότητα του πολυτέκνου ή εφόσον η αίτηση δεν υποβληθεί εγκαίρως το πολυτεκνικό επίδομα καταβάλλεται αναδρομικά έξι μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης».

Ωστόσο αρκετοί δικαιούχοι- όπως σημείωσε ο Ν. Νικολόπουλος στη - που είχαν τοκετό πριν την 1/11/2012 απέστειλαν τις αιτήσεις μέσω των ανταποκριτών του ΟΓΑ και έλαβαν αριθμούς πρωτοκόλλου μετά την 1/11/2012. Οι δικαιούχοι αυτοί δυστυχώς λαμβάνουν συνολικά απορριπτικές αποφάσεις από τα οικεία τμήματα οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ, με το αιτιολογικό ότι οι αιτήσεις του κατατέθηκαν εκπρόθεσμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νίκος Νικολόπουλος υπενθυμίζει τον νόμο σημειώνοντας πως «το σημαντικό στοιχείο είναι η ημερομηνία του τοκετού και όχι το πότε πρωτοκολλήθηκε η αίτηση του δικαιούχου από τον ΟΓΑ».

Τέλος, ζητά από την Κυβέρνηση και τον Αρμόδιο Υπουργό την άμεση έκδοση διορθωτικής εγκυκλίου για την αποκατάσταση της αδικίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ Γ.Γ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ:

Θέμα: Στην κρεατομηχανή των γραναζιών της γραφειοκρατίας οι τρίτεκνοι

Δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3454/2006 χορηγούνταν εφάπαξ επίδομα 2.000 ευρώ σε κάθε τρίτο τέκνο με εισοδηματικά κριτήρια.

Η ανωτέρω ρύθμιση καταργήθηκε με την υποεπρ. Ι2 της Παρ. ΙΑ του αρθ. 1 του Ν. 4093/2012 από 1/11/2012.

Την προσοχή είχε επισημάνει ο ΑΣΠΕ στα μέλη του για την έγκαιρη υποβολή των σχετικών αιτήσεων μέσω των κατά τόπους Ανταποκριτών του ΟΓΑ για την καταβολή των παραπάνω ποσών. Το πολυτεκνικό επίδομα καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που ο γονέας θα αποκτήσει την ιδιότητα του πολυτέκνου ή εφόσον η αίτηση δεν υποβληθεί εγκαίρως το πολυτεκνικό επίδομα καταβάλλεται αναδρομικά έξι μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Αρκετοί δικαιούχοι που είχαν τοκετό πριν την 1/11/2012 απέστειλαν τις αιτήσεις μέσω των ανταποκριτών του ΟΓΑ και έλαβαν αριθμούς πρωτοκόλλου μετά την 1/11/2012. Οι δικαιούχοι αυτοί λαμβάνουν συνολικά απορριπτικές αποφάσεις από τα οικεία τμήματα οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ, με το αιτιολογικό ότι οι αιτήσεις του κατατέθηκαν εκπρόθεσμα, δίχως ο ΟΓΑ να λάβει υπόψιν ότι σημαντικό στοιχείο είναι η ημερομηνία του τοκετού και όχι το πότε πρωτοκολλήθηκε η αίτηση του δικαιούχου από τον ΟΓΑ, το οποίο είναι τελείως αστάθμητος και αβέβαιος παράγοντας που εξαρτάται από τα γεγονότα, όπως η καθυστέρηση των υπαλλήλων, των ταχυδρομείων κλπ.

Έχοντας λάβει γνώση παρόμοιων περιπτώσεων ο τομέας Τεκμηρίωσης του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος και προκειμένου να αποφύγουν οι δικαιούχοι τη δαπανηρή και χρονοβόρα δικαστική οδό παρακαλούμε λοιπόν να έρθει το θέμα υπόψη του αρμόδιου υπουργού διότι η εσφαλμένη ερμηνεία του Νόμου από τον ΟΓΑ είναι καταφανέστατη και προκλητικά ανάλγητη σε περίοδο δυσμενέστατων δημογραφικών και κοινωνικών συνθηκών.

Επειδή μετά την ουσιαστική κατάργηση των θεσμικών μέτρων υπέρ των πολυτέκνων, όπως οι μετεγγραφές και οι προσλήψεις, καταργούνται με την ψήφιση στις 7/11/2012 του μνημονιακού νόμου 4093/9-11-2012 (ΦΕΚ222/12-11-2012) όλα τα πολυτεκνικά επιδόματα και η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας και στη θέση τους καθιερώνεται ένα γλίσχρο «ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων» που θα δικαιούνται ολίγες πλέον πολύτεκνες οικογένειες, κυρίως αυτές που ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

• Θα προχωρήσετε στην έκδοση διορθωτικής εγκυκλίου προς εξισορρόπηση της αδίκου καταστάσεως σε βάρος των τριτέκνων;

• Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε προς πραγμάτωση τούτου;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος