Loading...
 Start Page
Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ταμείο Παρακαταθηκών αλλά όχι Δανείων

Το μέγα ζήτημα της «σταδιακής απομείωσης του εμπορικού κομματιού του ΤΠκΔ», που οδηγεί και στην «εξαφάνιση» απάλειψή του, φέρνει για μια ακόμα φορά στο δημόσιο διάλογο με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο ΓΓ του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος.

Ο παραιτηθείς από την κυβέρνηση,  ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Νίκος Νικολόπουλος με την νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση δίνει όλο το παρασκήνιο, από την εποχή της Πρωθυπουργίας του Παπανδρέου, όταν αποφασίσθηκε για πρώτη φορά η πώληση χάρισμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έως και την σημερινή του διδύμου της συμφοράς Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, επισημαίνοντας την μυστικότητα με την οποία η μνημονιακή κυβέρνηση έχει επιλέξει να κινείται σε ότι αφορά τις ενέργειες τις συμφωνίες και τις αποφάσεις που πραγματοποιούνται σε σχέση με το πέρασμα ενός ακόμη εργαλείου ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας σε χέρια γνωστών διαπλεκομένων οικονομικών συμφερόντων.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ κόμματος Ελλάδος κ. Νίκος Νικολόπουλος, ένας από τους  λόγους για τον οποίους συμβαίνουν όλα αυτά είναι πως η Τρόικα δεν αντιλήφθηκε στιγμή τις βασικές παραμέτρους της λειτουργίας του. 

Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος ζητά την πλήρη ενημέρωση επί του θέματος και την εφαρμογή διαφανών διαδικασιών, καθώς ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να το χειρίζεται η κυβέρνηση, «εν κρύπτω και παράβυστο» και ζητά την ενημέρωση της εθνικής Αντιπροσωπίας  για τους λόγους και για την μεθόδευση του «λουκέτου» στο ΤΠκΔ τρόπο που αποφασίστηκε τελικά η λύση της απομείωσης.

Ο Ν. Νικολόπουλος αναδεικνύει το μείζον ζήτημα που δημιουργείται και έχει να κάνει με την μη δυνατότητα του ταμείου να παρέχει δάνεια, αλλά και να δέχεται καταθέσεις. Τέλος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν έχει δοθεί εντολή στο ΔΣ να ανανεώνει τις καταθέσεις που έχει ήδη το ταμείο, και παράλληλα αν θα συνεχίζεται κανονικά η αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων που έχει χορηγήσει, ερωτήματα που ταλανίζουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αλλά και που μοιράζονται με αγωνία όλοι οι εργαζόμενοι στον ιστορικό και μεγάλο αυτό πιστωτικό ίδρυμα.

Τέλος, ο ΓΓ του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, ζητά να ενημερωθεί για το μέλλον των εργαζομένων στο ΤΠΔ, ζητώντας να δοθεί στη δημοσιότητα ο αριθμός των εργαζομένων που θα παραμείνει στη θέση του, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με όσους απομακρυνθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ αναλυτικά την ερώτηση του ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ανεξάρτητου Βουλευτή και Γ.Γ. του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος Ελλάδος

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ταμείο Παρακαταθηκών αλλά όχι Δανείων»

Προ τριετίας περίπου το εγχώριο χρηματοπιστωτικό λόμπι, θεωρούσε πως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ήταν ένας επικίνδυνος ανταγωνιστής του σε επίπεδο προσφερομένων επιτοκίων. Για την ακρίβεια, σε κρίσιμες συγκυρίες αποδεικνυόταν σοβαρός διεκδικητής μιας πίτας που ολοένα και λιγόστευε με το πέρασμα του χρόνου.

Από την Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου τέθηκε για πρώτη φορά προς συζήτηση η προοπτική της πώλησης του Ταμείου.

Μάλιστα, στον έτερο «Καπαδόκη» του διδύμου συμφοράς -Γ. Παπακωνσταντίνου-  είχαν εμφανιστεί δύο υποψήφιοι αγοραστές του, οι οποίοι στοχοποιούσαν κυρίως το κομμάτι των καταθέσεων. Οι προσφορές μελετήθηκαν, αλλά απορρίφθηκαν, κι αυτό γιατί η τρόικα άρχισε σχεδόν από τότε να σχεδιάζει την προοπτική του «λουκέτου» για το εμπορικό κομμάτι του ΤΠκΔ.

Απλώς, όπως λένε πηγές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, τότε κρίθηκε πρώιμο, ενώ μεσολάβησαν και μια σειρά από πολύ πιο κρίσιμες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα το ζήτημα «Ταμείο» να μείνει ανοιχτό, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε η τρόικα αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να το κλείσει μια και καλή.

Μας ανακοίνωσαν ότι αυτοί αποφάσισαν ότι επιλέχθηκε η λύση της σταδιακής απομείωσης του εμπορικού κομματιού του ΤΠκΔ, που θα οδηγήσει και στην οριστική απάλειψή του. Ξεκίνησαν, λοιπόν, οι διαδικασίες για την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου, κάτι το οποίο στην πορεία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και πολύ απλό.

Όπως μας πληροφορούν στελέχη που θήτευσαν στην Διοίκηση του ΤΠΔ  λένε οι πληροφορίες, απαιτήθηκε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες, μάλιστα, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Το σχέδιο υλοποιείται υπό καθεστώς απόλυτης... μυστικότητας, αν και στο παρελθόν, όταν ξεκινούσε η προετοιμασία του, είχε συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ο λόγος για τη μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), ήταν γιατί η τρόικα εξαρχής δεν μπορούσε να αντιληφθεί τις βασικές παραμέτρους της λειτουργίας του.

Επειδή κάπως έτσι, λοιπόν, αποφασίστηκε ήδη η διακοπή της εμπορικής δραστηριότητάς του, η οποία είχε μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτών σχεδόν από την πρώτη στιγμή.

Καλούνται να απαντήσουν οι κ.κ. υπουργοί:

 • Η απόφαση είναι ειλημμένη και έχει συμφωνηθεί από πλευράς Πρωθυπουργού, Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών;
 • Είναι αλήθεια ότι η συμφωνία που έχει γίνει με την Κυβέρνηση προβλέπει ότι το Ταμείο δεν θα μπορεί να χορηγεί νέα δάνεια και δεν θα μπορεί, παράλληλα, να δέχεται νέες καταθέσεις;
 • Η Τρόικα παρέδωσε έτοιμη σχετική ρύθμιση που θα έρθει στην Βουλή  μέσω email μόνο για να ψηφιστεί;
 • Υπάρχει Δ.Σ. στο Τ.Π.Δ.;
 • Έχετε δώσει εντολή στο ΔΣ να ανανεώνει τις καταθέσεις που έχει ήδη το ΤΠΔ, στο χαρτοφυλάκιο του και παράλληλα να συνεχίζεται κανονικά η αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων που έχει εκδώσει;
 • Τελικά συμφωνήσατε με τους ξένους δανειστές και τους ντόπιους τραπεζίτες νέα δάνεια και νέες καταθέσεις, να σταματήσει να εκδίδει και να δέχεται, αντίστοιχα;
 • Η διαδικασία αυτή του λουκέτου είναι συμφωνημένη και επιθυμητή;
 • Οι εργαζόμενοι τι θα απογίνουν, θα μεταταγούν ή θα απολυθούν;
 • Πόσοι θα παραμείνουν και οι άλλοι που θα απορροφηθούν;
 • Υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να πουληθούν κομμάτια από τα «διαμερισθέντα ιμάτια» του ΤΠΔ;
 • Τι άλλαξε την απόφαση για την πώληση του τραπεζικού βραχίονα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων όπως αρχικά, είχε ανακοινωθεί για να «ενταχθεί» στο ίδιο πακέτο με τις πωλήσεις της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;
 • Επιτέλους μπορεί να μάθει το Εθνικό Κοινοβούλιο τι μεσολάβησε και αποφασίστηκε από την Τρόικα εσωτερικού (Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα) η λύση της απομείωσης;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος