Loading...
 Start Page
Με εντολή του … επαναδιαπραγματευτή Σαμαρά η Κυβέρνηση ‘’πέτυχε’’ μείωση ρυθμού ανάπτυξης των ΑΠΕ» «Φορολόγηση της «έκτακτης εισφοράς  Α.Π.Ε.

Ο τ. Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος, με μια ακόμα Κοινοβουλευτική του παρέμβαση επανακατέθεσε μία  σειρά ερωτημάτων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα την αδυναμία των επενδύσεων για φωτοβολταϊκές μονάδες και την γενικότερη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Ο Αχαιός ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ Βουλευτής υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα ευρισκόμενη σε τραγική οικονομική κατάσταση, έχει άμεση ανάγκη επενδύσεων και κύριος άξονας της πολιτικής αυτής απεδείχθη, ότι θα μπορούσε να είναι η πράσινη ανάπτυξη.

Παρ’ όλα αυτά ‘’η Κυβέρνηση της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου’’ επέτυχε το ακατόρθωτο ‘’ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ να μειωθεί σημαντικά’’

Ο συντονιστής του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος επικαλείται δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου μέσω των οποίων καταγγέλλεται «η αδυναμία επενδύσεων για φωτοβολταϊκές μονάδες» εξαιτίας της  δυστοκίας χρηματοδότησης των τραπεζών αλλά και του προσχηματικού κορεσμού ηλεκτρικού δικτύου για τις νέες εγκαταστάσεις καθώς και του βραδυκίνητου γραφειοκρατικού συστήματος στην παροχή όρων σύνδεσης, μα προπαντός εξαιτίας του ΕΙΔΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ (νέο χαράτσι στις λειτουργούσες) που μαζί με την ήδη υψηλή φορολογία κάνει τις επενδύσεις ασύμφορες. Ας σημειωθεί μάλιστα πως αυτό το νέο χαράτσι αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία, που απαγορεύει «δια ροπάλου» την αλλαγή όρων της όποιας υφιστάμενης σύμβασης μεταξύ επενδυτή και Κράτους».

Ο Νίκος Νικολόπουλος επικαλείται επίσης την νομοθεσία κατά την οποία η συγκεκριμένη πράξη περί αναστολής της διαδικασίας αδειοδότησης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς τυγχάνει ακυρωτέα, διότι, μεταξύ άλλων, εκδόθηκε κατά παράβαση των συνταγματικών ορισμών του άρθρου 43 παρ. 2 Συντάγματος. Τυγχάνει επίσης ακυρωτέα διότι ενώ σε λίγους μήνες επέκειτο (με βάση τα χρονοδιαγράμματα του ν.3851/2010) η εξέταση της αναθεώρησης της αναλογίας εγκατεστημένης ισχύος κάθε τεχνολογίας, τον Αύγουστο του 2012 εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη περί αναστολής.

Τέλος, όπως τόνισε η προσβαλλόμενη πράξη αναστολής (που καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις) αντίκειται σε σειρά συνταγματικών διατάξεων και αρχών, όπως της οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5 παρ. 1 Συντάγματος), της προστασίας του περιβάλλοντος (άρθρο 24 Συντάγματος), της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 Συντάγματος) και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κινήματος ακόμη υπενθυμίζει την εξώδικη πρόσκληση προς την ΡΑΕ τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ που απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) δια των μελών του και παραγωγών ενέργειας, ζητώντας τη σύγκληση της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών, η οποία προβλέπεται στη σύμβαση πώλησης που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί με το Διαχειριστή.

Αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι η επίλυση των διαφορών που έχουν προκύψει ως προς την καθυστέρηση πληρωμών από ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, όπως επίσης ως προς τη μη καταβολή τόκων υπερημερίας για τις καθυστερήσεις αυτές.

Ο Νίκος Νικολόπουλος έκανε γνωστό πως με ερώτηση του στην Βουλή ζητά να γίνει  διαχειριστικός έλεγχος για τη διαχείριση που υπήρξε, τα παρελθόντα έτη, στα έσοδα του «τέλους ΑΠΕ» και του «ΕΤΜΕΑΡ» από τους διαχειριστές

Και τέλος τονίζει με νόημα, ο Νίκος Νικολόπουλος : «Η οικονομία χάνει πολλές άμεσες επενδύσεις, οι δε επενδυτές με την ευθύνη του κράτους έρχονται προ τετελεσμένων γεγονότων και είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν όλο και χειρότερους όρους για την πωλούμενη kWh, γεγονός που ανατρέπει τα επιχειρηματικά σχέδια και τις δυνατότητες χρηματοδότησης» και καταλήγει θέτοντας τα εξής νέα ερωτήματα στον Υπουργό:

Τι σχεδιάζει  η Κυβέρνηση για να σταματήσει η υπάρχουσα αβεβαιότητα για την εξέλιξη των εγγυημένων τιμών, η οποία έχει καταστήσει αδύνατο τον προγραμματισμό των επενδυτών, αλλά και τη νέα χρηματοδότηση;

 Θα σεβαστεί η Κυβέρνηση τα νομικά δεδομένα, όσων υφίστανται αναιτίως τα νέα χαράτσια;

 Τέλος, ο Συντονιστής του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος, ερωτά αν θα ληφθούν μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών των ΡΑΕ-ΛΑΓΗΕ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ και των λοιπών πολύπλοκων χρονοβόρων αδειοδοτικών διαδικασιών (Πολεοδομία, Περιβαλλοντικές εγκρίσεις κλπ), ώστε να υλοποιηθούν άμεσα επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που περιμένουν από το 2010 όρους σύνδεσης προκειμένου να υλοποιηθεί τουλάχιστον ένα τμήμα της πράσινης ανάπτυξης,  η οποία κατά τα άλλα παραμένει απροσδιόριστη και άρα κενή υπόσχεση.

Εξάλλου ο Νίκος Νικολόπουλος στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία συμμετέχει θα μ9ιλήσει για το θέμα της φορολόγησης της «έκτακτης εισφοράς  Α.Π.Ε.».  Στην ομιλία του ο τ. Υφυπουργός θα πει στον Υπουργό κ. Γ. Στουρνάρα ότι όπως προτείνεται με το νομοσχέδιο το συγκεκριμένο θέμα, ουσιαστικά φορολογεί  τους παραγωγούς Α.Π.Ε. για εισόδημα που ουδέποτε πραγματοποίησαν και  είναι  ακόμα  ένα  χτύπημα προς  τους  μικροεπενδυτές που παροτρύνθηκαν να επενδύσουν στις Α.Π.Ε. και  μόλις χρεώθηκαν στις τράπεζες και υλοποίησαν τις επενδύσεις τους, τους οδηγεί  κατ’ ευθείαν στη χρεοκοπία».
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος