Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος: «Σε ανασφάλεια 577.000 επαγγελματοβιοτέχνες»

Η παρατεταμένη ύφεση έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα του οποίου τα έσοδα μειώθηκαν ως αποτέλεσμα της μείωσης της απασχόλησης και της απότομης πτώσης των εισοδημάτων των μικρομεσαίων αστών που αποτελούν το βασικό κορμό του πελατολογίου των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς επίσης και λογω του αποκλεισμού της πρόσβασης σε κεφάλαια είτε κίνησης είτε για επενδύσεις από τις τράπεζες παρόλο που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και έχουν λάβει πάνω από 244 δις σε μετρητά και εγγυήσεις από εποχής υπουργίας Αλογοσκούφη ακόμη ,ενώ, ταυτόχρονα, οι ανάγκες χρηματοδότησης πολλαπλασιάστηκαν.

Συγκεκριμένα μάλιστα: «για τις εισφορές (τις οποίες δεν διαχωρίζει από τις εισφορές για σύνταξη) αυτές μάλιστα ο ΟΑΕΕ λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και επίσης ασκεί ποινική δίωξη (όταν το συνολικό ποσό της οφειλής ξεπεράσει τις 20.000€). Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα για τον ΟΑΕΕ να μην είναι απαιτητές οι εισφορές αυτές. Πώς γίνεται όμως να αρνείται να παράσχει τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες όταν τις χρεώνει και τις απαιτεί με κάθε μέσο;»

Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 1 του α.ν. 86/1967, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν την ποινικοποίηση της οφειλής τους στον ασφαλιστικό τους φορέα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για αυτασφάλιση και όχι για εργοδοτικές εισφορές.

Η δυνατότητα θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας τους ανακτάται μόνο αν κάποιος προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του και για όσο χρονικό διάστημα είναι συνεπής σε αυτή. Ταυτόχρονα τους καταλογίζονται οφειλές για παροχές υγείας που δεν μπορούν να λάβουν, αλλά που κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσουν. Εάν δηλαδή, π.χ., κάποιος οφείλει τρία χρόνια εισφορών στον ΟΑΕΕ και προσέλθει για ρύθμιση θα πληρώσει όλο το ποσό (εισφορές σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) παρότι ο ΟΑΕΕ ηρνείτο να του παράσχει τις υπηρεσίες αυτές. Και μάλιστα όλα θα πληρωθούν με τεράστιο επιτόκιο, τοκογλυφικό.

Παρόλα αυτά όμως ο ΟΑΕΕ ως Ασφαλιστικός Κρατικός Φορέας και ΝΠΔΔ ασκώντας κρατική εξουσία του οποίου είναι αρμόδιοι υπάλληλοι και τους έχει ανατεθεί άσκηση δημόσιας υπηρεσίας έστω και προσωρινά, παραβιάζουν εν γνώσει τους τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, που ορίζουν την υποχρέωσή τους και το νομικό καθήκον τους για παροχή στα μέλη των ανασφάλιστων οικογενειών υγειονομικής περίθαλψης και από την πράξη τους ως άρνηση, με την μη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, έχουν προκαλέσει ηθική και υλική ζημία και τους έχουν εκθέσει , τους αφήνουν αβοήθητους από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης, ενώ είναι πρόσωπα-πολίτες «χωρίς επαρκείς πόρους» και αδυνατούν ανυπαίτια, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας ευρισκόμενοι στα όρια της φτώχειας και κάτω του ορίου αυτού, να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του ΚΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, που τους ζητάνε με Έγγραφα σημειώματα Ενημέρωσης περί Αναγκαστικής Είσπραξης Οφειλομένων Ασφαλιστικών Εισφορών.

Με την μη θεώρηση σε κανέναν από τους κάτοχους των κρατικών βιβλιαρίων υγείας του ΝΠΔΔ Ο Α Ε Ε.. εάν δεν εξοφλήσουν ή ρυθμίσουν προηγουμένως οφειλές σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 4152/2013, οδηγούν σε εξαθλίωση και εξόντωση με πρόθεση εν γνώσει τους και επιβάλλουν επαχθείς συνθήκες ζωής, μεταξύ άλλων στέρηση πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φάρμακα, ικανών να επιφέρουν την ηθική και υλική κατάπτωση ως μέρους του πολύπαθου Ελληνικού πληθυσμού, παρόλο που ο κατ΄άρθρο 28 παρ 1 του Συντάγματος υπερνομοθετικής ισχύος νόμος 1136/1981 ΦΕΚ Α 61/13-3-1981), Περί κυρώσεως του Ευρωπαϊκού Κώδικος Κοινωνικής Ασφάλειας καθορίζει ευθέως υποχρεώσεις των κρατικών υπαλλήλων του Ελληνικού Κράτους, στα άρθρα 7, 8 , 9, 10.1.α, 10.1.β, 10.2, 10.3, και 10,4.

Το ΧΡΙ.Κ.Ε μπροστά σε αυτή την αναίτια, παράνομη και παράλογη τακτική των συναρμόδιων υπουργείων δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αδιάφορο. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ‘’Δεξιά’’ κυβέρνηση καταφέρει τέτοια πλήγματα στη ραχοκοκκαλιά της Ελληνικής οικονομίας και παράλληλα κομματικό υπογάστριο της ίδιας της παράταξης. Εμείς ως εκφραστές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της Χριστιανικής ηθικής καλούμε όλους τους Έλληνες να συνταθούν κοντά μας ώστε να ακουστεί η φωνή τους και να επιφέρουμε το θανάσιμο πλήγμα στις μνημονιακές πολιτικές που δεν προσφέρουν ούτε όραμα ούτε πυξίδα για την Πατρίδα.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος