Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος: Καταρρέουν οι Εντατικές με λίστες αναμονής 40 ασθενών την ημέρα!!!!»

Στο βωμό της κρίσης και της εξοικονόμησης χρημάτων φαίνεται πως ούτε το πολύτιμο αγαθό της υγείας μπορεί τελικά να προστατευθεί, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μέρα με την ημέρα καταρρέουν χωρίς προσωπικό και στήριξη.

Πάνω από 40 άνθρωποι την ημέρα, μόνο στην Αττική, ψάχνουν απεγνωσμένα για ένα κρεβάτι στην εντατική, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους. Η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο, καθώς πλέον σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) 200 κρεβάτια εντατική που είναι έτοιμα προς λειτουργία, παραμένουν κλειστά επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό!!! Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ που καταγράφεται για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν να λειτουργούν οι ΜΕΘ στη χώρα μας.

 

Σήμερα σε 70 δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν αναπτυχθεί συνολικά 634 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

 

Όπως σημειώνουν οι γιατροί, για να καλυφθούν με επάρκεια και ασφάλεια οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας στη δύσκολη ώρα της επιβίωσης θα έπρεπε - με βάση τα διεθνή στάνταρ - οι κλίνες των ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝ να αποτελούν το 9 - 11% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων. Θα έπρεπε, δηλαδή, να έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ. Γι’ αυτό και καθημερινά και μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής κοντά στους 40 ασθενείς μένουν σε μια άτυπη λίστα αναμονής για το πολύτιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ.

 

Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει μάλιστα ότι, με δεδομένο πως, ότι σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ νοσηλεύονται περίπου 28 ασθενείς το χρόνο, τα 200 «κλειστά» κρεβάτια στερούν πολύτιμες υπηρεσίες για τη διατήρηση στη ζωή σε 5.600 ασθενείς (28Χ200). Και το ζήτημα είναι ότι, οι γιατροί περιμένουν ακόμα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα ανοίξει τα 200 «κλειστά» με την πρόσληψη 240 συμβασιούχων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν οι διεθνείς προδιαγραφές είναι 4 νοσηλευτές ανά 1 κλίνη ΜΕΘ.

 

Βέβαια στις μέρες του μνημονίου, οι όποιες προσλήψεις γίνονται πια με ημερομηνία λήξεως, καθώς όσοι προσλαμβάνονται είναι συμβασιούχοι για μικρό χρονικό διάστημα. Πρόσφατα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό (ΣΕΝΕ) απέδειξε ότι για να λειτουργήσουν 100 ειδικές κλίνες χρειάζονται 450 νοσηλευτές (ΤΕ ή ΠΕ + ΔΕ). Η Διοίκηση, λόγω κρίσης, όρισε ως ελάχιστο όριο τους 220 νοσηλευτές, αλλά τελικά υπηρετούν μόνο 155!

 

Το κίνημα των υγειονομικών και οι επιστημονικοί φορείς ζητούν άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τις ΜΕΘ, καθώς «οι προσλήψεις συμβασιούχων και με το σταγονόμετρο, δεν αποτελούν λύση». Άλλωστε οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ έχουν το σύνδρομο εξουθένωσης (Burn Out) σε ποσοστό 40%, αφού θα πρέπει να εργάζονται 6 ώρες, 5 μέρες και 30 ώρες τη βδομάδα, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Επειδή, ένας ακόμα από τους πυλώνες της Ελληνικής Κοινωνίας και Δημοκρατίας, η ΥΓΕΙΑ κακοποιείται βάναυσα από τον Υπουργό Υγείας!!!

Επειδή οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πολίτες που έχουν ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ υγειονομικής φροντίδας σε κλίνη ΜΕΘ παραμένουν στο δρόμο και πολλοί δυστυχώς απ’ αυτούς φεύγουν από τη ζωή, γιατί ο Υπουργός Υγείας ασχολείται μόνο με την κινητικότητα!

Εωτάται λοιπόν ο Υπουργός Υγείας Για πόσο ακόμα θα ασχολείται κ. Άδ. Γεωργιάδη με τις μετακινήσεις, όταν την ίδια στιγμή Έλληνες πολίτες – που έχουν επιπλέον πληρώσει τις εισφορές τους για υγειονομική περίθαλψη – θα πεθαίνουν στο δρόμο;

Μήπως ασχολείστε μόνο με τα «χαράτσια» εισόδου στα νοσοκομεία και αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη από αυξημένη υγειονομική φροντίδα τους αφήνει στο έλεος του Θεού, αφού αυτό του ζητούν οι ξένοι δανειστές και οι εκπρόσωποι τους της Τρόικας;

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος