Loading...
 Start Page
Ο Πατρο-Κοσμάς Αιτωλός είχε πει ότι για κάθε σχολείο που ανοίγει, κλείνει μια φυλακή. Και το μνημόνιο δεν θα μας κάνει να αλλάξουμε άποψη

Με αφορμή την δημοσιοποίηση του σχεδίου «Αθηνά» από το Υπουργείο Παιδείας, το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα επισημαίνει:

«Οι αλλαγές του σχεδίου “Αθηνά”, δεν περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα κανενός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Αποτελούν μνημονιακή επιταγή συρρίκνωσης της Παιδείας και κατά συνέπεια, αποτελούν ένα ακόμα συστατικό της λανθασμένης συνταγής, όπως ανοικτά πλέον παραδέχεται και το ΔΝΤ, και μόνο η κ. Μέρκελ και η συγκυβέρνηση του “γιαβόλ” δεν έχουν παραδεχτεί. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το όνομα της θεάς της σοφίας των αρχαίων Ελλήνων σε ένα μνημονιακό σχέδιο που απλά “σβήνει” ορισμένα τμήματα από τον χάρτη και μεταφέρει κάποια άλλα, χωρίς όμως να δικαιολογεί τις αλλαγές, οι οποίες καταφανώς, εξακολουθούν να εξυπηρετούν πολιτικάντικες ισορροπίες, τις ίδιες που επί χρόνια δημιούργησαν μία τόσο μεγάλη διασπορά σχολών και τμημάτων και μάλιστα, χωρίς κανέναν στρατηγικό σχεδιασμό  για το επιστημονικό προσωπικό που έχει ανάγκη η χώρα. Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί την κοινωνία και να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο σχέδιο, παρουσιάζοντας ένα νέο, το οποίο θα κάνει πράξη την ουσιαστική αναδιάταξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ένα τέτοιο σχέδιο, οφείλει μόνο να αναδεικνύει τους μεγάλους πόλους εκπαίδευσης στην χώρα ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και να προτάσσει τους άξονες των επιστημονικών πεδίων της νέας εποχής, αφήνοντας στην ευχέρεια των αυτοδιοικούμενων ΑΕΙ και ΤΕΙ την χωροταξική ανάπτυξη των τμημάτων τους, στις διάφορες περιοχές της ακτίνας δράσης του κάθε ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Επί παραδείγματι, δεν είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης να αποφασίζει για το αν θα υπάρχει ή όχι, στο Μεσολόγγι, τμήμα ιχθυοκαλλιέργειας.  Αρμοδιότητά της είναι να αποφασίσει εάν θα υπάρχουν ένα ή περισσότερα ΤΕΙ στην Δυτική Ελλάδα και αν σε αυτή την γεωγραφική ενότητα θα υπάρχουν σχολές και τμήματα που θα παράγουν επιστημονικό προσωπικό για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Η κατανομή των τμημάτων στις διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις, μαζί με την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την υλικοτεχνική υποδομή θα πρέπει να είναι αρμοδιότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Μετά και  από τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο ανακοινωθέν σχέδιο, ο συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος, βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας τις προφανείς αδυναμίες του και ζητώντας την αναθεώρησή του.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο Νίκος. Νικολόπουλος δήλωσε:

«Χιλιάδες φοιτητές από την Πάτρα ζητείται να μεταφερθούν στο Μεσολόγγι  και χιλιάδες φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη να μετακινηθούν στη Κοζάνη, χωρίς κανένας να δικαιολογεί αυτές τις τόσο μαζικές μετακινήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν σε κανένα επίπεδο, ενώ παράλληλα δημιουργούν μεγάλα οικονομικά προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Καλώ τους πάντες και κυρίως, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας να ανατρέξουν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. για να… πληροφορηθούν τις δεσμεύσεις τους προς τον λαό για τα θέματα της εκπαίδευσης.

 Καλώ, επίσης, τους νεόκοπους φωστήρες που κάποτε έκοβαν σωρηδόν τις κορδέλες των εγκαινίων σε διάφορα τμήματα και σχολές να μην παριστάνουν σήμερα τους όψιμους υπερασπιστές του «συμμαζέματος», καθώς η διασπορά της τριτοβάθμιας παιδείας στην Ελλάδα μπορεί να μην υπήρξε ορθολογική, αλλά έστω και στρεβλά, έδωσε στην περιφερειακή Ελλάδα ένα κομμάτι παιδείας, από αυτό που κάποτε καρπωνόταν μόνο το αθηνοκεντρικό κράτος. Ας  καταλάβουν όλοι, ότι άλλο είναι ο εξορθολογισμός με κριτήρια και συγκεκριμένη στόχευση και άλλο, να… τριγυρνούν τμήματα ανά την Ελλάδα σαν το φούρνο του Χότζα! Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να μαζέψει αυτή την “Αθηνά” και να παρουσιάσει μία νέα και πιο.. σοφή.  Μια “Αθηνά” που θα δίνει πραγματικά τη δυνατότητα σε κάθε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα να αποφασίζει για τις σχολές και τα τμήματα που θα δημιουργεί, μαζί με την κατανομή τους. Από το αποτέλεσμα, θα κρίνονται τα Ιδρύματα, όπως και όλοι μας. Και από το αποτέλεσμα κρίνεται σήμερα και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο απέτυχε να κάνει πράξη μια σημαντική μεταρρύθμιση. Ο Πατρο-Κοσμάς Αιτωλός είχε πει ότι για κάθε σχολείο που ανοίγει, κλείνει μια φυλακή. Και το μνημόνιο δεν θα μας κάνει να αλλάξουμε άποψη…».

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος