Loading...
 Start Page
Ν. Νικολόπουλος “Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να γίνει με σχέδιο και στόχο την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Ο στόχος όμως αυτός δεν υπηρετείται στην περίπτωση της Πάτρας, της  Αιγιαλείας, της Αχαΐας”.

Με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» η Πάτρα πλήττεται, ο Δήμος Αιγιαλείας παύει να υπάρχει στο χάρτη των ΑΕΙ και η Αχαϊα συνολικά υποβαθμίζεται απαξιώνεται, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη καμία από τις μέχρι τώρα επιλογές μας όπως είναι για παράδειγμα τα δρομολογημένα έργα και δράσεις των προγραμματικών περιόδων, οι επενδύσεις που έγιναν, αλλά και τα γνωρίσματα της περιοχής μας.

Από τώρα θα πληρώνουμε και για εκείνα που δεν θα αποκτήσουμε, καλούμαστε να συνεισφέρουμε αυτά που κάποιο άλλοι έχουν την υποχρέωση να δρομολογούν.

Με την πρόταση ένα μικρό αλλά καλή ποιότητας και άριστων προοπτικών περιφερειακό AΤΕΙ διαλύεται και στοχευμένα πλέον πλήττονται οι προοπτικές της Αιγιαλείας.

Αυτόνομη συνιστώσα της ανάπτυξης σε επίπεδο περιφέρειας , είναι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με σύγχρονα ιδρύματα, πρωτότυπα και βιώσιμα οικονομικά που να συνδέουν την παιδεία με την απασχόληση και τις δράσεις για την ανάπτυξη των επί μέρους γεωγραφικών ενοτήτων. Όσοι συμφωνούμε σε ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης τότε προφανώς στο Αίγιο θα πρέπει να υπάρχει ένα πλήρες AΤΕΙ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές χώρες όπως για παράδειγμα η Φινλανδία, έχουν ως στόχο το 2020 κάθε μεγάλη πόλη της περιφέρειας να έχει το δικό της Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Το Αίγιο κατέχει κεντροβαρή θέση στη Δυτική Ελλάδα γειτνιάζει με τη μητροπολιτική Πάτρα και διασχίζεται από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της χώρας (ΠΑΘΕ-ΟΣΕ).

Κατέχει ιδιαίτερη θέση και ρόλο στην περιφερειακή οικονομία.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι αδύνατο να στερείται του ΑΤΕΙ της.

Από την αρχή οφείλουμε να δηλώσουμε ότι εμείς οι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ είμαστε ήμαστε αντίθετοι γιατί δεν αντιμετώπιζε τα προβλήματα με ίσους όρους προς όλες τις κατευθύνσεις .

Η νέα “Αρχιτεκτονική” θέλει βήματα που πείθουν και απαιτεί κριτήρια τα οποία δεν αμφισβητούνται.

Είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να γίνει με σχέδιο και στόχο την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Ο στόχος όμως αυτός δεν υπηρετείται στην περίπτωση της Πάτρας, της  Αιγιαλείας, της Αχαΐας.

Ειδικότερα την Αιγιάλεια το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» την ταξινομεί στο περιθώριο του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την αποδυναμώνει και της στερεί για τα επόμενα χρόνια ένα δυνητικό συντελεστή ως της την ανάπτυξή της. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι το ΤΕΙ Αιγίου σχεδιάσθηκε για να «ζήσει μια ημέρα».

Παραμένουν άγνωστα άρα και αμφισβητήσιμα  τα κριτήρια Ακαδημαϊκά, Οικονομικά Κοινωνικά  βάσει των οποίων αποφασίστηκε η διαγραφή του Αιγίου από τον χάρτη της Εκπαίδευσης και στερείται η Πάτρα μια Σχολή των ΑΤΕΙ που θεωρείται σαν μία από τις καλύτερες στον τομέα της.

Προφανώς δεν σταθμίσθηκε η μέχρι τώρα προσφορά του υψηλής στάθμης επιστημονικού δυναμικού μας ούτε αξιολογήθηκε η επιστημονική κατάρτιση και οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων.

Η Πάτρα και το Αίγιο επένδυσαν στη λειτουργία των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι αδύνατο να καταδικάζονται άλλο με τις παραπάνω έωλες προσεγγίσεις και ελλειμματικές καταστάσεις.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όλα τα στοιχεία και δεδομένα που τεκμηριώνουν τη βιωσιμότητά του AΤΕΙ. Η πολιτεία δεν πρόκειται να αποκομίσει κανένα οικονομικό όφελος.

Ταυτόχρονα ακυρώνουν όλες τις μέχρι σήμερα προοπτικές εξέλιξης, που με δεδομένη τη λειτουργία του ιδρύματος σχεδιάσθηκαν, προγραμματίσθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις δρομολογήθηκαν προς υλοποίηση.

Ο συντονιστής του ΧΡΙ.ΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Νίκος Νικολόπουλος αν και ο ίδιος δεν είναι μέλος της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων, συμμετείχε ενεργά στην συνεδρίαση και γράφτηκε στον κατάλογο για ομιλητής. Κατά την διάρκεια των εργασιών  της επιτροπής είχε την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει για το συγκεκριμένο θέμα σε διάλογο τόσο με τον υπουργό όσο και με τον υφυπουργό και να ασκήσει κάθε μορφής πίεση, παρόλο που μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα είχε η συνεδρίαση της επιτροπής και η διαδικασία που ακολουθήθηκε γιατί δεν πρόκειται το θέμα να έρθει σε ψηφοφορία και θα περάσει με Προεδρικό Διάταγμα.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος