Loading...
 Start Page
Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος (ΧΡΙ.Κ.Ε.) στον τηλεοπτικό σταθμό Flash Δυτικής Μακεδονίας και στον δημοσιογράφο κ. Θ. Καρυπίδη

«Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει αποτύχει και οι θυσίες των πολιτών κινδυνεύουν να πάνε όλες χαμένες»

Τους λόγους ίδρυσης, τους σκοπούς, τις ιδεολογικές αρχές και τους στόχους του νέου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος (ΧΡΙ.Κ.Ε.) παρουσίασε κατά τη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου στο σταθμό «Flash Δυτικής Μακεδονίας» ο γενικός γραμματέας του κ. Νίκος Νικολόπουλος.

Στα θέματα της οικονομίας ο κ. Ν. Νικολόπουλος αφού παρουσίασε την «εναλλακτική πρόταση» για την έξοδο από την μέγγενη των μνημονίων και την απάντηση στο πρόβλημα της ύφεσης, αποκάλυψε ότι η τρικομματική κυβέρνηση έχει επιστρέψει ξανά στη δοκιμασμένη «συνταγή» της δημιουργικής λογιστικής διατηρώντας «διπλά λογιστικά βιβλία» και παραποιώντας την πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΧΡΙ.Κ.Ε. ανέφερε ότι «προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής, όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος, με ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα έχει επιστρέψει στη χρήση “διπλών βιβλίων” για να αποκρύψει το γεγονός ότι οι παρενέργειες του προγράμματος οδηγούν σε διόγκωση του ελλείμματος, την οποία παραβλέπει η Τρόικα, αλλά όχι και η Eurostat».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το έλλειμμα του 2012 βρέθηκε στο 6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Τρόικα, και στο 10% σύμφωνα με τη Eurostat (καθώς εξαιρέθηκε το ποσό των ενισχύσεων προς τις τράπεζες). Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Νίκος Νικολόπουλος αποκάλυψε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013, «θα εμφανιστούν «κάτω από την γραμμή» τα 8 δις ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΧΡΙ.Κ.Ε. φανέρωσε πως η Τρόικα εξετάζει την εξαίρεση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος και συνέχισε: «Η διαφορά στο έλλειμμα “με πληρωμές χρεών” και “χωρίς πληρωμές χρεών” είναι εμφανής από το πρώτο τετράμηνο του 2013, που φτάνει στο 2,1 δις ευρώ, και σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν πως η πραγματική δημοσιονομική εξυγίανση θα καθυστερήσει και θα επηρεάσει και τη στάση των αγορών».

Το έλλειμμα έχει ξεφύγει…

Ο κ. Νικολόπουλος πρόσθεσε ότι η Τρόικα, εξαιρώντας τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και τις ενισχύσεις των τραπεζών, που έχουν και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στο έλλειμμα στοχεύει να εμφανίσει ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, που λόγω της βαθύτερης της προβλεπόμενης (από Τρόικα και ΥΠ.ΟΙΚ.) ύφεσης έχει ξεφύγει από τους στόχους. Παράλληλα η Τρόικα, με το τελευταίο μνημόνιο, δίνει την ευχέρεια στην κυβέρνηση να συνυπολογίζει στη μείωση του ελλείμματος, το τίμημα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως κτίρια, εκτάσεις, δικαιωμάτων και αδειών, αλλά μόνο εφόσον οι κινήσεις αυτές περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Ακόμη, στον προϋπολογισμό του 2013 μπορούν να εγγράφονται και τα έσοδα από ΕΕΤΑ (τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ) καθώς και το τμήμα του που θα εισπραχθεί το Μάρτιο του 2014.

Κρύβουν κάτω από το «χαλί» 8 δις ευρώ έλλειμμα

Σε ότι αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους ιδιώτες (προμηθευτές και επιστροφές φόρων), παρότι επηρεάζει το έλλειμμα η Τρόικα δίνει την ευχέρεια στο υπουργείο Οικονομικών να το εγγράφει «κάτω από τη γραμμή» του πίνακα του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα του 2013 θα μετρηθεί στο τέλος του έτους χωρίς το ποσό των 8 δις ευρώ, που είναι οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, οι πληρωμές αυτές δεν είναι έκτακτες, καθώς τόσο οι ενισχύσεις των τραπεζών όσο και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπονται ως πληρωμή.

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν βγαίνει

«Η Ελλάδα θα πρέπει να εξέλθει τυπικά από το μνημόνιο (δηλαδή να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2015. Η ευκολία αυτή της διπλής αναγραφής του ελλείμματος θα δώσει τη δυνατότητα η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει ταχύτερα. Όλοι όμως γνωρίζουν την τραγική αλήθεια. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος. Η ύφεση της οικονομίας θα συνεχιστεί και μετά το 2013 (όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ) με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, να πέφτει στο κενό.

Ο γενικός γραμματέας του ΧΡΙ.Κ.Ε. υπενθύμισε ότι, μετά την εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΟΟΣΑ για ύφεση και το 2014, απογοητευτικά στοιχεία παρουσίασε και η εταιρεία οικονομικών ερευνών ICAP, σημειώνοντας ότι «το 87,1% των βιομηχανικών επιχειρήσεων βρίσκονται στη ζώνη του πιστωτικού κινδύνου και απειλούνται με χρεοκοπία και μάλιστα διπλασιάστηκε αυτό το ποσοστό μέσα σε δύο χρόνια(το 2011 ήταν 46,5% και πέρυσι 64,7%)».

Ο κ. Νικολόπουλος εκτίμησε πως αυτό το νέο αδιαμφισβήτητο γεγονός μαζί με τις προβλεπόμενες εκτιμήσεις, «σφίγγουν» την θηλιά και στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, καθώς τις απομακρύνουν ακόμα περισσότερο από πιστώσεις και χρηματοδοτήσεις. Οι οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγών μοιραία θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις, οδηγώντας αυτές στο αδιέξοδο, όταν μάλιστα δανείζονται με ακριβό χρήμα επιτόκιο με 9% και βάλε… (όταν στην Ιταλία δεν υπερβαίνει το 1,5%). Ακόμα τo υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο είναι κατά 25% υψηλότερο από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, μαζί με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας, δημιουργούν το μουντό κλίμα και σκορπίζουν τον πανικό, απέναντι στην χαζοχαρούμενη κυβερνητική αισιοδοξία.

«Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος τονίζει ότι εδώ και τώρα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Δανεικά με δανεικά δεν σβήνουν. Μετά από επτά χρόνια ύφεσης κινδυνεύουν όλοι και όλα…» κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΧΡΙ.Κ.Ε. εκτιμώντας ότι απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της τρόικας και της τρικομματικής κυβέρνησης, οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες αναζητούν λύσεις πέραν των μνημονίων, οφείλουν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση εναλλακτικών και ωφέλιμων για την κοινωνία και την οικονομία προτάσεων.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος