Loading...
 Start Page
Ν.Νικολόπουλος: Άοπλη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι Εισαγγελείς της χώρας μπροστά στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα

Έχουν περάσει 12 έτη από την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και από τη χώρα μας για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο, γνωστή και ως Σύμβαση της Βουδαπέστης. Μέχρι σήμερα, καμία ελληνική Κυβέρνηση δεν τόλμησε να τη φέρει στην Βουλή των Ελλήνων προς επικύρωση! Αλλά κι απ’ ότι φαίνεται, οι αστυνομικοί, οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα περιμένουν για πολύ καιρό ακόμα για να αποκτήσουν το επιδιωκόμενο σύγχρονο και ολοκληρωμένο νομικό εργαλείο που θα τους διευκολύνει στο έργο τους.

Η «ολιγωρία» τόσων Υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι, το 2003 – 2 έτη μετά την υπογραφή της Σύμβασης – το αρχικό κείμενο εμπλουτίσθηκε και με ένα πρόσθετο πρωτόκολλο με στόχο την ποινικοποίηση και των πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, που τελούνται μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών!!

Το Πρωτόκολλο αυτό, ενώ εμφανίζεται ως «ουρά» της βασικής συμφωνίας, αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου, διότι διάφορες ιδεοληψίες και πολιτικές σκοπιμότητες στάθηκαν αφορμή και αιτία στο να αποτραπεί η προώθηση στην Βουλή των Ελλήνων του απαραίτητου για την κύρωσή τους Νομοσχεδίου. Πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε τόση φασαρία για το πολυδιαφημισμένο Αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο και καμία απολύτως αναφορά δεν έγινε για αυτό το Πρωτόκολλο!!!!

Συγκεκριμένα, το πρόσθετο αυτό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση προβλέπει τη δέσμευση των συμβαλλόμενων μερών για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς καμία διάκριση, τονίζοντας ότι, ως «ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό» νοείτε «κάθε γραπτό υλικό, οποιαδήποτε εικόνα ή οποιαδήποτε άλλη εκπροσώπηση των ιδεών και θεωριών, η οποία υποστηρίζει, προωθεί ή υποδαυλίζει το μίσος, τις διακρίσεις ή τη βία εναντίον κάθε ατόμου ή ομάδας ατόμων, με βάση τυ φυλή, το χρώμα, την καταγωγή, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, καθώς και τη θρησκεία, αν χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για οποιοδήποτε απ’ αυτούς τους παράγοντες».

Επίσης, η Σύμβαση της Βουδαπέστης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατηγοριοποίηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε αδικήματα:

Α)        Κατά της εμπιστευτικότητας, ακεραιότητας και διαθεσιμότητας συστημάτων και δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών,

Β)        Της πρόσβασης σε ολόκληρο ή μέρος συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών χωρίς δικαίωμα,

Γ)         Της παγίδευσης – υποκλοπής διακινούμενων ηλεκτρονικών δεδομένων,

Δ)        Της επέμβασης σε δεδομένα ηλεκτρονικών υπολογιστών χωρίς δικαίωμα,

Ε)         Της επέμβασης σε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών,

Στ)       Της κακής χρήσης συσκευών,

Ζ)         Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπως της πλαστογραφίας και της απάτης,

Η)        Σχετικά με την παιδική πορνογραφία, την πνευματική ιδιοκτησία και συναφή δικαιώματα.

Ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη φέρουν ακέραια την ευθύνη της μη υλοποίησης των υπογεγραμμένων και επιπλέον, έχουν νομική και ηθική ευθύνη, διότι αφήνουν την Ελληνίδα και τον Έλληνα Πολίτη ανοχύρωτους μπροστά στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Η δήλωση στην οποία προέβει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, αμέσως μετά τη μη ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ότι, «δεν είναι στις προτεραιότητές του η θεσμοθέτηση νέων αντιρατσιστικών διατάξεων» και η αποσιώπηση από τον αρμόδιο Υπουργό αυτού του Πρωτοκόλλου, καταδεικνύει ότι, δικαίως ανησυχούν τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας ότι, θα συνεχίσουν τη μάχη κατά της εγκληματικότητας με ελλιπή νομικά εργαλεία!!!

Το ΧΡΙ.Κ.Ε καταγγέλλει τους συναρμόδιους Υπουργούς για εμφανή «Πολιτικά Παιχνίδια», και για περισσή υποκρισία των κυβερνώντων, όταν αναφέρονται στην ενίσχυση των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Είναι προφανές ότι, η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είναι έρμαιο της Ακροδεξιάς και εν προκειμένω της Χρυσής Αυγής, αφού το «καυτό θέμα» για την ποινικοποίηση της ρατσιστικής προπαγάνδας και τη δίωξη των φορέων της, ήταν εκείνο που βραχυκύκλωσε στη συνέχεια, κάθε περαιτέρω ενέργεια για την ψήφιση του Νομοσχεδίου, ανα και δημοσίως ουδέποτε έγινε σχετική αναφορά!

Ο γγ. του ΧΡΙ.Κ.Ε έχει πολλές φορές τονίσει σε παρεμβάσεις του στη Βουλή των Ελλήνων ότι, η σύγχρονη τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαίως, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το γεγονός ότι, η εξέλιξη αυτή οδηγεί στη διαμόρφωση νέων μορφών αστικών συμπεριφορών, ποινικών αδικημάτων και εγκληματικότητας γενικότερα. Οι νέες μορφές εγκληματικότητας, είτε είναι δύσκολο να διαπιστωθούν αμέσως, είτε δεν μπορούν να διερευνηθούν ανακριτικώς. Κι αυτό, όχι μόνο λόγω των τεχνικών προβλημάτων, αλλά κυρίως λόγω νομικών κωλυμάτων, για τα οποία φέρει ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου!!!

Είναι μια από τις βασικές θέσεις του ΧΡΙ.Κ.Ε ότι, ο «Παραδοσιακός Εισαγγελέας» και ο «Παραδοσιακός Αστυνομικός» δεν επαρκούν πλέον για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο, όπου η έννοια των γεωγραφικών συνόρων είναι πλέον άγνωστη.

Όταν οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους, ολόκληρη η υφήλιος αποτελεί «μία χώρα», ή αλλιώς «ένα μικρό χωριό». Η Παγκοσμιοποίηση είναι γεγονός και πρέπει οι Ελληνικές Αρχές να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι, σ’ αυτό το παγκόσμιο χωρίο, θα πρέπει να υπάρχει «μια ενιαία νομοθεσία»! Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ψήφιση σχετικής διεθνούς συμβάσεως στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως συμβαίνει εξάλλου με άλλα σοβαρά κοινωνικά αδικήματα, που είναι το εμπόριο ναρκωτικών και το διεθνές οργανωμένο έγκλημα.

Ο γγ. του ΧΡΙ.Κ.Ε Νίκος Νικολόπουλος πιστός πάντα στη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, αποκρούοντας με νόμιμες διαδικασίες ρατσιστικά και ξενοφοβικά σύνδρομα, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύοντας τα μοναδικά στον κόσμο χαρακτηριστικά του ελληνικού Έθνους, καλεί τους συναρμόδιους Υπουργούς να εναρμονισθούν πλήρως με τα υπογραφέντα στη Σύμβαση της Βουδαπέστης και στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο.

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος