Loading...
 Start Page

Ερώτηση

Προς τον Πρωθυπουργό

και τους Υπουργούς

Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού

Οικονομικών 

«Ο αθλητισμός δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά κοινωνικό αγαθό»

Ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας του, με αφορμή τις επικείμενες δραματικές περικοπές που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός.

Ο αθλητισμός δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά κοινωνικό αγαθό, διότι έχει να κάνει με τα παιδιά μας.

Τα κρατάει μακριά από την αλητεία, μακριά από την εγκληματικότητα αλλά και τα ναρκωτικά. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό, καθώς υπάρχει το τεράστιο αγαθό της υγείας που συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο.

Είναι παγκοσμίως γνωστό και στατιστικά αποδεδειγμένο ότι με ένα εκατομμύριο ευρώ στον αθλητισμό γλυτώνεις επτά εκατομμύρια για δαπάνες υγείας!

Εμείς γιατί θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτούς τους δείκτες, σπαταλώντας επτά εκατομμύρια ευρώ για την υγεία, για το κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ που κόβουμε από τον αθλητισμό τις τραγικές συνέπειες που θα έχει η περαιτέρω συρρίκνωση του κονδυλίου για τον αθλητισμό, που είναι το πιο ζωντανό και υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας;

 Όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.500.000 ενεργοί αθλητές οι οποίοι οδηγούνται  σε πλήρες αδιέξοδο καθώς, με τις περικοπές που έχουν εξαγγελθεί, ο αθλητισμός θα έχει απολέσει μέσα σε μια τριετία, το 75% των χρημάτων που εισέπραττε (περίπου 150.000.000 ευρώ).

Πλέον τα χρήματα θα αρκούν απλώς και μόνο για την κάλυψη των πάγιων λειτουργικών δαπανών των Ομοσπονδιών, δηλαδή τους μισθούς των διοικητικών υπαλλήλων, το ΙΚΑ και την εφορία και δεν θα μένει τίποτα για τον πραγματικό αθλητισμό, ο οποίος οδηγείται στην πραγματική εξαφάνιση.

Ωστόσο έντονη είναι η ανησυχία της Ε.Ο.Ε και των Αθλητικών Ομοσπονδιών για την πιθανή ένταξη τους στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και ειδικά σε καθεστώς Δ.Ε.Κ.Ο. Ο αποκλεισμός του από τη Γενική Κυβέρνηση συνεπάγεται απώλεια κάθε εγγυημένης τακτικής επιχορήγησης. Παράλληλα, η μετατροπή τους σε ΔΕΚΟ θα συνιστούσε παραβίαση της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου τους τα οποία ορίζει ο υπάρχων Αθλητικός Νόμος αλλά και ο καταστατικός χάρης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Πρέπει να ξεχάσουμε τη διεξαγωγή αγώνων και πρωταθλημάτων αλλά και την αποστολή εθνικών Ομάδων στο εξωτερικό για συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις.

Είναι φανερό ότι μαθηματικά οδηγούμεθα στην αναβολή όλων των δραστηριοτήτων και αθλητικών λειτουργιών εντός και εκτός Ελλάδος, όταν μέχρι και το καλοκαίρι, ο αθλητισμός ήταν ένας από τους λίγους τομείς που έκαναν υπερήφανους τους Έλληνες και διαφήμιζαν τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Επειδή ο ελληνικός αθλητισμός εδώ και πάρα πολλά χρόνια σηκώνει ψηλά το κύρος και το όνομα της χώρας αλλά, ως ανταμοιβή, ετοιμάζεται να πάρει το 0,007% του προϋπολογισμού.

Επειδή πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των εκατομμυρίων ελληνικών οικογενειών που έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό. Πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε λύσεις που  υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η θέληση για την υλοποίησή τους και ταυτόχρονα η Πολιτεία  από δω και πέρα να ελέγχει σχολαστικά τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής ενίσχυσης.

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτώνται ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

  • Γιατί δεν υιοθετείτε τις προτάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής;
  • Γιατί δεν επαναφέρετε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αφού είναι καθαρά Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου;
  • Γιατί δεν επαναφέρετε τις Ομοσπονδίες στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης για να λυθεί το πρόβλημα των υπαλλήλων έτσι ώστε να μπορούν να  μεταταχθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου, εξοικονομώντας για τις Ομοσπονδίες πολύτιμα ποσά για τον αθλητισμό;
  • Γιατί δεν βάζετε ποσόστωση του ΟΠΑΠ στα 4 επόμενα χρόνια με 10-15 εκατομμύρια το χρόνο για τον αθλητισμό;
  • Γιατί δεν προχωράτε σε σταδιακή προσαρμογή των περικοπών ως το 2016, όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα;  (δηλαδή επαναπροσδιορισμό των επιχορηγήσεων τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο του αθλητισμού;.
  • Ποια λύση προτίθεστε να δώσετε για την επαρκή χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ανάπτυξη του Ελληνικού Αθλητισμού;
  • Τι προτίθεστε να πράξετε σχετικά με την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο των Αθλητικών Ομοσπονδιών;
  • Υπάρχει η πρόθεση να θεσμοθετηθεί μόνιμος ελεγκτικός μηχανισμός για τη σωστή οικονομική διαχείριση των Ομοσπονδιών;
  • Έχετε αναλογιστεί τις τραγικές συνέπειες που θα προκύψουν για τη νεολαία, με τις νέες περικοπές για τον αθλητισμό;

 

Ο ερωτών Βουλευτής Αχαΐας

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος