Loading...
 Start Page

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3881/12-11-2012

Ερώτηση

Προς τον Πρωθυπουργό

και  τους Υπουργούς:

-          Πολιτισμού & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

-          Οικονομικών

-          Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

-          Δικαιοσύνης, διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

-          Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

-          Επικρατείας

Κοινοποίηση στους Οικονομικούς Εισαγγελείς κ.κ. Γρ.Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν στο Πανελλήνιο δημοσιεύματα που αναφέρουν όργιο διαφθοράς & σπατάλης στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με υπαλλήλους να αμείβονται με μισθούς 8 και 9 χιλιάδες ευρώ!

Υπάλληλοι με μυθικούς μισθούς, αλλά και τις χορηγικές συμβάσεις «αποικιοκρατίας» που έχουν υπογράψει οι κατά καιρούς διοικήσεις τα τελευταία 10 χρόνια.

Και αν όλα αυτά δεν ενδιέφεραν δυστυχώς μέχρι πρότινος την κοινή γνώμη και «τα αρμόδια αυτιά», σήμερα είναι ανήκουστο να περικόπτονται π.χ. οι συντάξεις των συνταξιούχων ή να μειώνονται οι μισθοί των Ελλήνων εργαζομένων και τα χρήματα να καταλήγουν έμμεσα ή άμεσα σε επιχορηγήσεις προς τις Ποδοσφαιρικές Ενώσεις μέσω της Γ.Γ. Αθλητισμού για να ανατροφοδοτείται το αρρωστημένο, σαθρό καθεστώς που εδώ και χρόνια υπάρχει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παραθέτω δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Άποψη»:

«Δεσμεύουν, αλλά δεν «πληρώνουν»

Μιλάμε για συμβάσεις με συγκεκριμένους χορηγούς, που αφορούν κυρίως την εθνική ομάδα (σ.σ. αλλά όχι μόνο…) και οι οποίες είναι πραγματικά συμβάσεις… πείνας για την Ομοσπονδία. Άγνωστο γιατί, τις διαπραγματεύσεις αυτές είχαν αναλάβει προσωπικά τόσο ο Βασίλης Γκαγκάτσης, πριν και μετά το 2004, όσο και ο Σοφοκλής Πιλάβιος από το 2009 και μετά.
Για να μη μας πουν κάποιοι ότι είμαστε μηδενιστές και υπερβολικοί, δεν θα πούμε όλες, αλλά οι περισσότερες από τις συμφωνίες αποτελούν για την ΕΠΟ ομηρία και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι πολλές από αυτές τις χορηγίες έχουν κλείσει επί ημερών Βασίλη Γκαγκάτση, πριν και μετά τη μεγάλη επιτυχία της εθνικής ομάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Συμβάσεις για τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες της ομάδας, που συμφωνήθηκαν τη στιγμή που οι… αγελάδες ήταν παχιές και το προϊόν στο πικ του.

 Και όμως, ως εκ θαύματος οι συγκεκριμένες συμβάσεις, εκτός από το γεγονός ότι δέσμευσαν για πολλά χρόνια την ΕΠΟ, δεν είχαν την ανταποδοτικότητα που θα έπρεπε και το μόνο που βελτίωσαν ήταν οι… μυθικοί μισθοί συγκεκριμένων υπαλλήλων, που ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως τις 10.000 ευρώ!

Παραδείγματα…

Για παράδειγμα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα της εθνικής ομάδας έκλεισαν με ένα συμβόλαιο, από το 2004 έως το 2007 και από το 2007 έως το 2014, με το MEGA μέσω του «αγαπημένου» του Β. Γκαγκάτση, Πασχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος αγόραζε τα δικαιώματα των αγώνων της Εθνικής και στη συνέχεια συμφωνούσε με το μεγάλο κανάλι.

 Επί της ουσίας υπάρχει μια σύμβαση 10ετίας επί ημερών Γκαγκάτση και από τότε και μετά,  η Εθνική έχει δώσει το «παρών» σε δύο Euro και ένα Mundial εκτινάσσοντας την εμπορικότητά της.

Κάτι που σίγουρα ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς…

Σε ένα άλλο παράδειγμα, η νέα διοίκηση της ΕΠΟ ανακοίνωσε τη συμφωνία με την AEGEAN μόλις τρεις ημέρες μετά τις εκλογές.

 Κάτι που σημαίνει ότι επρόκειτο για μια εμπορική συμφωνία που έκλεισε ο Σ. Πιλάβιος σαν τελευταία… δουλειά πριν φύγει από την ΕΠΟ, με την οποία δέσμευσε την Ομοσπονδία και μάλιστα, όπως μας τόνισε και ο Βασίλης Χατζηαποστόλου:

 «Δεν θυμάμαι να ήρθε θέμα στο Δ.Σ. για μια τέτοια σύμβαση…»

Γεγονός που σημαίνει ότι ο Πιλάβιος πήρε το θέμα πάνω του…

Ακόμα συμβάσεις όπως με την Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. η οποία προϋπήρχε και ανανεώθηκε επί θητείας Πιλάβιου), τη VODAFONE, τον ΟΤΕ, τα ταξιδιωτικά γραφεία GSTravel και Travel Plan και τις εταιρείες προμήθειας πάσης φύσεως αθλητικού υλικού κ.λπ., θα εξετασθεί αν είναι ανταποδοτικές και αν βεβαίως τηρήθηκε το γράμμα του νόμου και των κανονισμών».

Αναμφισβήτητα λοιπόν ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι Υπουργοί, η Δικαιοσύνη, οι Διωκτικές Αρχές και το αρμόδιο Υπουργείο, θα πρέπει να κάνουν άμεσα το καθήκον τους και να πράξουν τα νόμιμα ΣΗΜΕΡΑ!

Η κοινωνία επιζητεί την κάθαρση και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στην ποιότητα της Ζωής.

Έχουν δικαίωμα πρόσβασης και συμμετοχής στον ποιοτικό και καθαρό Αθλητισμό, που πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από κομπίνες, καρτέλ, υπόγειες συμφωνίες, σικέ αγώνες και τα λαμόγια που παρασιτούν. Οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς περιέργως… δεν ασχολούνται σοβαρά με την υπόθεση ΚΑΘΑΡΣΗ στο Ελληνικό ποδόσφαιρο!!!   

Πρέπει να γίνει σαφές πως αν δεν εξυγιανθεί η ΕΠΟ δεν θα μπορέσει τελικά να προχωρήσει η κάθαρση στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

Εκατομμύρια Έλληνες στερούνται τη χαρά της συμμετοχής και ενασχόλησης με το «Βασιλιά των Σπορ».

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χάνονται από μια αγορά η οποία στη χώρα μας καρκινοβατεί, ενώ σε άλλες χώρες ανθεί και προσφέρει έσοδα στο κράτος και χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους πολίτες.

Το ποδόσφαιρο στις αναπτυγμένες δημοκρατικές χώρες, είναι ΛΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.

Ποιοι το στερούν από εμάς και τα παιδιά μας;

Επειδή η ΕΠΟ έχει το αυτοδιοίκητο της λειτουργίας  και των αποφάσεων προκειμένου μακράν των πολιτικών και κρατικών επιρροών να εξασφαλίζει τον ομαλόρρυθμο αθλητικών γεγονότων.

Επειδή η ΕΠΟ χρηματοδοτείται εμμέσως και αμέσως από κρατικούς πόρους, που προέρχονται από το υστέρημα του φορολογούμενου και χειμαζόμενου έλληνα πολίτη.

Επειδή τις αποφάσεις κάποιων χρηματοδοτήσεων, τις υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός αθλητισμού, καθώς και άλλες συμβάσεις η παραχωρήσεις.

Επειδή έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες και οι φίλαθλοι, μα προπαντός οι αθλητικές ενώσεις που επίσης λαμβάνουν  κρατικές ενισχύσεις, να πληροφορηθούν κάθε σχετικό με την οικονομική διαχείριση της ΕΠΟ.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτώνται ο Πρωθυπουργός και αρμόδιοι Υπουργοί: 

1.Είναι αληθές, πως συγκεκριμένοι υπάλληλοι της ΕΠΟ, αμείβονται με ατομικές συμβάσεις από το 2002 μέχρι και σήμερα με αμοιβές 8 ή 9 χιλιάδων ευρώ και των οποίων τα ονοματεπώνυμα είδαν το φως της δημοσιότητας, σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ “ΔΙΚΗ της Δευτέρας”;

- Να κατατεθεί πίνακας που να περιλαμβάνει όσους έχουν σύνολο μηνιαίων αποδοχών πάνω από το ποσό αποζημίωσης Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.

 

2. Έχουν γίνει έλεγχοι στις περιουσίες και τα φορολογικά στοιχεία των συγκεκριμένων εργαζομένων της ΕΠΟ από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ, μετά από όσα δια θρυλούνται και όσα σχετικά δημοσιεύονται στον ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ;

Εάν ναι να κατατεθούν είτε οι γραπτές παραγγελίες ελέγχων, είτε τα πορίσματα αυτών εάν υπάρχουν.

 

Εάν όχι, σκέπτονται οι Οικονομικοί Εισαγγελείς μετά τα όσα δημοσίευσε το site www.ΔΙΚΗsports.gr, να διατάξουν δικαστική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διακίνηση μαύρου χρήματος, παράνομος πλουτισμός και φοροδιαφυγή;

Εάν ναι να κατατεθεί ότι σχετικό έγγραφο.

 

3. Ποιες οι τακτικές και έκτακτες αποδοχές, τα bonus, επιδόματα ή άλλα έσοδα των παρακάτω εργαζομένων με οιαδήποτε σχέση εργασίας στην ΕΠΟ:

Εκτελεστικός Γραμματέας,  Υπεύθυνος τύπου & επικοινωνίας, Διευθυντής μάρκετινγκ και Επικεφαλής νομικής υπηρεσίας

- Να κατατεθούν των τελευταίων 5 ετών εντάλματα πληρωμής, εξοφλητικές αποδείξεις και οι μισθολογικές εκκαθαρίσεις των ανωτέρω.

 

4. Απασχολούνται στην ΕΠΟ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, συγγενείς αθλητικών παραγόντων, πολιτικών προσώπων ή μελών της Διοίκησης;

Να κατατεθεί κατάλογος που να εμφανίζει εργαζόμενους, συνεργάτες και όποια άλλα πρόσωπα αμείβονται με τον ένα ή άλλο τρόπο, που τυχαίνει να έχουν το ίδιο επώνυμο καθώς και οι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού.

 

5. Το «σύνδρομο της κουμπαριάς» με πολιτικούς αρχηγούς ή πρωτοκλασάτους επώνυμους – παράγοντες της ομοσπονδίας, έχει «κτυπήσει» και την ΕΠΟ;

Αν γνωρίζετε όσα ο «κόσμος έχει τούμπανο», αποκαλύψτε το, για να μην το «έχετε και εσείς κρυφό καμάρι»!!!

 

6. Υπάρχει όντως κωδικός κονδυλίου στον ισολογισμό της ΕΠΟ του 2011 -όπως μου καταγγέλλεται- για έκτακτα έξοδα ύψους 2,7 εκ. και εάν αυτό είναι αλήθεια, χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, ποιοι και γιατί τα χρησιμοποίησαν;

- Να κατατεθούν όλα τα τιμολόγια και μία λίστα που να εμφανίζει ονόματα ή επωνυμίες επιχειρήσεων υπέρ των οποίων εκδόθησαν τιμολόγια από τον συγκεκριμένο κωδικό.

 

7. Ποιοι εργαζόμενοι και μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, έχουν πρόσβαση σε παροχές όπως ταξίδια, εκτός έδρας, έξοδα δημοσίων σχέσεων, διάθεση χρήσης αυτοκινήτου από την ΕΠΟ (τύπος και μάρκα) και ποια είναι η ετήσια επιβάρυνση της ΕΠΟ για αυτούς τους σκοπούς;

- Να κατατεθεί κατάλογος με τους χρήστες, που να φανερώνει ποιο αυτοκίνητο έχει ο καθένας στην διάθεση του, ποιου τύπου, ποιας μάρκας, πόσων κυβικών καθώς και ο αριθμός κυκλοφορίας.

Επίσης να βεβαιωθεί υπευθύνως εάν τα αυτοκίνητα αυτά, χρησιμοποιούνται μόνο για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών ή ουσιαστικά ή άτυπα  έχουν μετατραπεί,  σε αυτοκίνητα ΙΧ.  Τέλος  να καταγράφεται και το ετήσιο κόστος,  για το καθένα αυτοκίνητο χωριστά.

8. Δυο χρόνια μετά την αποκάλυψη του τεραστίου σκανδάλου των στημένων αγώνων στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και τις αποφυλακίσεις των εμπλεκομένων σ΄αυτό (πλην κ. Μ. Ψωμιάδη) θεωρούν οι αρμόδιοι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη ότι το θέμα έκλεισε, δηλαδή το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι πλέον καθαρό; 

9. Ποια η άποψη του Υπουργού Οικονομικών για το καταγγελλόμενο ασύλληπτου ύψους «μαύρο και αφορολόγητο χρήμα» που διακινείται μέσω των δομών του Ποδοσφαίρου στη χώρα μας και σε ποιες ΕΜΠΡΑΚΤΕΣ και ΑΜΕΣΕΣ ενέργειες επιτέλους θα προβεί έτσι ώστε τουλάχιστον να μην επιδοτείται μέσω της Γ.Γ. Αθλητισμού και του ΟΠΑΠ αυτό το παράνομο κύκλωμα αυτό το αθλητικό παρακράτος;

- Να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο που έχει εκδοθεί τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς επίσης και όποιο έχει αποστείλει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με το μέγα αυτό οικονομικό και αθλητικό σκάνδαλο.

Επίσης, να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο που έχει αποσταλεί και από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Αθλητισμού.

 

Έχουν ασχοληθεί οι οικονομικοί εισαγγελείς;

Εάν ναι να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο.

 

10. Εφαρμόζεται ο νόμος και οι κανονισμοί της UEFA για όλες τις ομάδες, σε ότι αφορά τα οικονομικά και νομικά τους έγγραφα και στοιχεία;

Έχουν γίνει έλεγχοι, εάν ναι έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις;

- Να κατατεθούν όλα τα σχετικά πορίσματα ελέγχου.

11. Είναι γνωστό τοις πάσι, πως οι ποδοσφαιριστές είναι από τους πιο απροστάτευτους κλάδους εργαζομένων στην Ελλάδα, καθώς οι πλειονότητα τους δεν πληρώνεται, δέχεται απίστευτες βίαιες ψυχολογικές πιέσεις και πλειστάκις ωμή φυσική βία από την εργοδοσία και τους καθοδηγούμενους οπαδικούς όχλους.

Πως προτίθεται το Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Υπουργός, να σταματήσει νομοθετικά και θεσμικά, αυτό το διαρκές έγκλημα, ενάντια στη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, που μας προσβάλει και ως χώρα;

12. Το Δίκαιο και η Ισονομία επιβάλει να επιβραβεύονται οι συνεπείς παράγοντες και να τιμωρούνται οι ανεύθυνοι και οι «μπαταχτσήδες».

Θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις (αφαίρεση βαθμών, μηδενισμός, αποπομπή από το πρωτάθλημα) στις ομάδες, που αθετούν επί πολλούς μήνες τις εργοδοτικές τους υποχρεώσεις έναντι των ποδοσφαιριστών τους;

- Όποια πρόστιμα έχουν επιβληθεί  ή όποιες διώξεις έχουν ασκηθεί να καταγραφούν σε σχετικό πίνακα και να κατατεθεί.

13. Τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οικονομικών (ΣΔΟΕ, ΔΥΟ) προσφέρουν ακόμη ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα προς τις ασυνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους, Ανώνυμες Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο;

Ο ερωτών Βουλευτής Αχαΐας

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος