Λίστα αντικειμένων
Προς: Υπουργό Οικονομικών
Μετά τη συνάντηση των προέδρων και των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων πυρόπληκτων περιοχών (Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας) για τα δάνεια αποφασίστηκε να ζητήσουν μεταξύ άλλων να καταργηθεί η τριμερής συμβατική σχέση (δημόσιο – επιχειρήσεις – τράπεζες) που καταρτίσθηκε με την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της εξαγοράς από το Ελληνικό Δημόσιο, (κατά τρόπο που αυτό θα κρίνει ως τον πλέον συμφέροντα) του συνόλου των εγγυημένων δανείων, (εγγυημένο και ανεγγύητο τμήμα) μαζί με τις εξασφαλίσεις του, (υποκαθιστάμενο σε αυτές) καθώς και των δανείων, που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κάνοντας χρήση μόνο ενός μέρους των μέτρων στήριξης (επιδότηση επιτοκίου) ούτως ώστε το χαρτοφυλάκιο αυτό των δανείων, να προστατευθεί σαν οιονεί περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, από τους προφανείς κινδύνους πλήρους απαξίωσής του.
Τα Επιμελητήρια, γνωρίζοντας, ότι αδυναμία αποπληρωμής αυτών των δανείων θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις μέλη τους, διατυπώνουν την εξής πρόταση:
• Να καταργηθεί η τριμερής συμβατική σχέση (δημόσιο – επιχειρήσεις – τράπεζες) που καταρτίσθηκε με την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της εξαγοράς από το Ελληνικό Δημόσιο, (κατά τρόπο που αυτό θα κρίνει ως τον πλέον συμφέροντα) του συνόλου των εγγυημένων δανείων, (εγγυημένο και ανεγγύητο τμήμα) μαζί με τις εξασφαλίσεις του, (υποκαθιστάμενο σε αυτές) καθώς και των δανείων, που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κάνοντας χρήση μόνο ενός μέρους των μέτρων στήριξης (επιδότηση επιτοκίου) ούτως ώστε το χαρτοφυλάκιο αυτό των δανείων, να προστατευθεί σαν οιονεί περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, από τους προφανείς κινδύνους πλήρους απαξίωσής του.
• Το κεφάλαιο του εξαγορασθέντος κατά τα προαναφερόμενα χαρτοφυλακίου των εγγυημένων δανείων, να ασφαλισθεί,. Το ασφάλιστρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, μαζί με οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, να μην υπερβαίνει το 5%. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η ασφάλιση του κεφαλαίου, θα πρέπει να γίνει για τόσο χρονικό διάστημα ώστε, το σύνολο των ασφαλίστρων που θα καταβληθούν, αθροιζόμενα με τις αποδόσεις τους, να οδηγούν σε εξόφληση του κεφαλαίου. Παράλληλα, τα Επιμελητήρια εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιχειρήσεις, που έχουν υπαχθεί στα μέτρα χρηματοπιστωτικής στήριξης των υπουργικών αποφάσεων, υπ’ αριθ. 36579 Β.1666.29.08.2007, 2/54310/0025/13.9.2007 και 2/16563/0025/17.3.2010, με ή χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και οι οποίες βρίσκονται σε παντελή αδυναμία να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δόσεων κεφαλαίου των οποίων η καταβολή αρχίζει την 30.06.2012
Η πρόταση που κατατέθηκε γι’ αυτά τα δάνεια είναι:
•Παράταση της περιόδου χάριτος για μία τετραετία, χωρίς ταυτόχρονη παράταση του τελικού χρόνου εξόφλησης Οι δόσεις κεφαλαίου της τετραετίας αυτής, να μετατραπούν σε balοon payment.
•Το επιτόκιο να υπολογίζεται εναλλακτικά : α) με βάση το euribor + 70% + εισφορά του Ν. 128/1975, β) με βάση το ΕΓΕΔ + εισφορά του Ν.128/1975. Με τον τρόπο αυτό, προσωρινά τουλάχιστον, αναστέλλεται η διαφαινόμενη βέβαιη πορεία των δανείων προς τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών, στην πιστωτική απαξίωση (λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησής τους) με τελικό αποτέλεσμα αυτά να καταστούν ανεπίδεκτα είσπραξης. Κατά τον ίδιο χρόνο και τρόπο προτείνεται να αναστέλλονται και οι καταπτώσεις των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στην πυρόπληκτη Αιγιαλεία, μόνο μια τράπεζα έχει δώσει δάνεια ύψους 20 εκ. ευρώ σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις της περιοχής.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών:
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή εξυπηρέτηση των εν λόγω δανείων, αφού έως τώρα φαίνεται να υπάρχει ό σαφής κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμής τους με τις παρούσες συνθήκες;
2. Είναι η παράταση περιόδου χάριτος και η βελτίωση του επιτοκίου στα δάνεια πυρόπληκτων περιοχών στις προθέσεις του υπουργείου;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |