Λίστα αντικειμένων
Την πεποίθηση πως το Υπουργείο Εργασίας θα είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με την τρόικα πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως είναι τα ζητήματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο κατώτατος μισθός, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον Ρ/Σ της ΝΕΤ αλλά και του Max Fm της Πάτρας.
Ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, από την πρώτη μέρα, αποφάσισε να συγκροτήσει ένα διαπραγματευτικό «μέτωπο» με την ανάλυση και χρήση των οικονομικών στοιχείων και ντοκουμέντων από την πραγματική αγορά εργασίας, βάσει των οποίων θα επιδιωχθούν αλλαγές στην «ατζέντα» των εργασιακών ζητημάτων.
«Η ανεργία καλπάζει και ενώ πολλοί μισθοί έπεσαν κάτω ακόμα και από τους στόχους που η ίδια η τρόικα είχε βάλει, εντούτοις προσέφεραν μόνο ύφεση και καμία νέα επένδυση. Αυτό δείχνει πως το μοντέλο δεν πέτυχε και άρα, χρειάζεται αλλαγή» τόνισε, προσθέτοντας ότι υπέρ της ελληνικής θέσης αθροίζονται καθημερινά και νέες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.
«Ενημερωθήκαμε ότι στις 9 Ιουλίου θα αρχίσει η συζήτηση για τα εργασιακά ζητήματα, αλλά νωρίτερα θα τους δώσουμε τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει για να τα μελετήσουν και παράλληλα, τις δικές μας προτάσεις για το νέο μοντέλο που εμείς επιδιώκουμε. Πάμε στην διαπραγμάτευση με πραγματική αισιοδοξία και πολύ καλά προετοιμασμένοι, γνωρίζοντας βέβαια για το πόσο δύσκολη υπόθεση είναι» επεσήμανε ο κ. Νικολόπουλος.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά από άλλα ζητήματα που προωθούνται, ως διαρθρωτικές αλλαγές ακόμα και στην δομή του ίδιου του Υπουργείου, εκφράζοντας την πρόθεση του Υπουργού, κ. Ιωάννη Βρούτση, αλλά και του ιδίου, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων αλλά και ευελιξία των υπηρεσιών του Υπουργείου.
Μεταξύ αυτών, η λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ο τρόπος απονομής των συντάξεων, η άντληση και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, ο ανασχεδιασμός δράσεων για την ένταξη νέων εργαζομένων στην αγορά εργασίας και ο εξορθολογισμός και η γρήγορη απονομή των προνοιακών επιδομάτων και η ενεργοποίηση σοβαρών ενεργητικών πολιτικών για την κοινωνική προστασία και την καταπολέμηση της φτώχιας.
Μάλιστα, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα προνοιακά επιδόματα, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε πως από τους 240.000 δικαιούχους αρχικά, μετά την απογραφή έχουν καταγραφεί μόνο 198.060. «Το κράτος μας θα έπρεπε να έχει μηχανισμούς ελέγχου των κοινωνικών δαπανών εδώ και πολλά χρόνια. Έστω και τώρα όμως, είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στο χαοτικό τοπίο και να μην επιτρέπουμε άλλο σε πάσης φύσεως επιτήδειους να στερούν από πολίτες ή κοινωνικές ομάδες με πραγματικές ανάγκες, πολύτιμους πόρους» επεσήμανε. Σημείωσε παράλληλα πως θα ξεκινήσει έλεγχος των στοιχείων όσων έπαιρναν επιδόματα χωρίς πραγματικά να τα δικαιούνται, τονίζοντας πως θα ελεγχθούν και όσοι από την δημόσια μηχανή χορηγούσαν βεβαιώσεις. «Αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν σοβαρά…» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |