Loading...
 Start Page
ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΜΑΜΟΥΘ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ

Με αφορμή σχετική ερώτηση για την «νέα περίοδο» που διανοίγεται μετά την εκταμίευση της δόσης και για την οποία μίλησε ο Πρωθυπουργός, ο συντονιστής του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η δόση ήταν πλήρως απαραίτητη για την χώρα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί το τέλος και την αρχή αφού ούτε καν μας έδειξε το φως της εξόδου στην άκρη του τούνελ.

Επιτείνει δυστυχώς και μάλιστα για άγνωστο χρόνο την αβεβαιότητα.»

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος απαντώντας αναλυτικά είπε:

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πέτυχε, η δόση εξασφαλίστηκε, ο στόχος όμως δεν επιτεύχθηκε… και πως να συμβεί αυτό, από την στιγμή που υπάρχει ακόμα η αίσθηση πως οι προωθούμενες λύσεις ή το υπό εφαρμογή σχέδιο δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση.

 Αυτό είναι το δραματικά αντιφατικό μήνυμα που εξάγεται από όλες τις πλευρές.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και μετά την επαναγορά ομολόγων, ας μην μας διαφεύγει ότι το χρέος της Ελλάδας το 2020 θα βρίσκεται στο 128% του ΑΕΠ.

Δηλαδή θα εξακολουθεί να είναι αρκετά μακριά από τον «ψηλό πήχη» του 120% και λιγότερο μακριά από τον πιο «χαμηλό πήχη» του 124%.

Αυτό σημαίνει ότι και μετά την δόση «μαμούθ» υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, ώστε η Ελλάδα να πετύχει να καταστήσει θεωρητικά, βιώσιμο το χρέος της σε επτά χρόνια.  Δυστυχώς απάντηση στο κρίσιμο και βασανιστικό ερώτημα πως θα καλυφθεί το κενό δεν εδόθη. Οι λύσεις που προβάλλονται σας θυμίζω πως είναι :

Είτε νέα μέτρα λιτότητας, είτε νέα χρηματοδότηση, είτε με «γενναία» νέα αναδιάρθρωση  («κούρεμα») του χρέους.

Δια της εις άτοπον επαγωγής λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα της νέας χρηματοδότησης, εάν όμως η χώρα μηδενίσει τα ελλείμματα της.

Με άλλα λόγια, αν πετύχουμε μέσα στην επόμενη χρονιά να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό και να τον φέρουμε  «ίσα βάρκα ίσα νερά» τότε μόνο θα έχουμε μία νέα χρηματοδοτική «ένεση» προς την χώρα.

Ο δρόμος αυτός όμως είναι «ναρκοθετημένος και άρα υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, στο τέλος της επόμενης χρονιάς, οι δανειστές θα επιβεβαιώσουν και πάλι  την… αστοχία των υπολογισμών τους!

Διότι μία οικονομία σε τόσο βαθιά ύφεση δεν μπορεί να καλύψει τα ελλείμματα της.

Κατά συνέπεια φαίνεται πως το «μπαλάκι» επιστρέφει στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει τον δύσβατο δρόμο της λιτότητας, προσπαθώντας μάλιστα να ξεφύγει από την μέγγενη της ύφεσης, παρουσιάζοντας κάποια στοιχεία ανάκαμψης.

Όλοι οι έχοντες κοινόν νουν συμφωνούν πως η επιβολή των νέων μέτρων θα οδηγήσει στην «πτώση» της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου - Κουβέλη και το «κούρεμα» επί του παρόντος το απορρίπτει το Βερολίνο.

Λυπάμαι αλλά οι εξελίξεις, θα επιβεβαιώσουν ότι ναι μεν η δόση ήταν πλήρως απαραίτητη για την χώρα, ωστόσο θα ήταν πολύ προτιμότερο να ξέραμε ότι εντοπίστηκε το φως στην άκρη του τούνελ και να μην συνεχιστεί επί μακρόν αυτή η αβεβαιότητα».

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος