Loading...
 Start Page
Η Τσουκνίδα του Σαββάτου της 26ης Ιουνίου 2021

Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας μαζί με τον πρώην βουλευτή και Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκο Νικολόπουλο, κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο στις 10 Μαρτίου 2021 σχετικό φάκελο, γνωστοποιώντας το όνομα, το έμβλημα και την έδρα του νέου πολιτικού κόμματος (“Ελεύθεροι Άνθρωποι”)!
Ταυτόχρονα υπέβαλαν οι Τράγκας και Νικολόπουλος το καταστατικό και την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος!
Με αφορμή την κατάθεση του καταστατικού και της ιδρυτικής διακήρυξης του Κινήματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι”, ο Νίκος Νικολόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Κίνημα “Ελεύθεροι Άνθρωποι” απέκτησε πλέον και επίσημα υπόσταση. “Γεννήθηκε” ως παιδί της ανάγκης της κοινωνίας, πήρε σάρκα και οστά από την κοινωνία και σήμερα του αποδόθηκε η Νομική του προσωπικότητα. Όλοι εμείς που ως ιδρυτικά μέλη συμμετείχαμε στην γέννησή του νιώθουμε υπερηφάνεια και τιμή…
Ωστόσο, λίγους μήνες μετά “ο εν δυνάμει γάμος” των δυο ανδρών έσπασε και μαζί κατέρρευσαν και οι μεγάλες προσδοκίες που είχε δημιουργήσει σε αρκετό κόσμο αυτή η ενωτική πολιτική κίνηση! Όλων εκείνων των ψηφοφόρων που βρίσκεται σε αναζήτηση πολιτικής στέγης, που θα προσεγγίζει την ιδεολογία τους!
Όμως αυτή η ρήξη ήταν για πολλούς αναμενόμενη και μόλις έγινε γνωστή, σημαντικό πολιτικό πρόσωπο μου είπε, πως ήταν “το τέλος ενός προαναγγελθέντος θανάτου”!!

Η αποχώρηση του ΕΠΑΜ και του Δημήτρη Καζάκη…

Αλλά τα άσχημα μαντάτα για το νεοσύστατο κόμμα “Ελεύθεροι Άνθρωποι” είχαν γίνει γνωστά πολύ πιο μπροστά!
Όταν αποχωρούσε από την “πολιτική συμμαχία” το ΕΠΑΜ και ο Δημήτρης Καζάκης! Όταν σε έκτακτη σύνοδο του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του ΕΠΑΜ στις 24 Μαΐου 2021 εκδόθηκε η παρακάτω απόφαση:
«Το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο του ΕΠΑΜ με ομόφωνη απόφασή του, δηλώνει ότι το ΕΠΑΜ αγωνίζεται εξ ιδρύσεώς του, για τη δημιουργία μιας ευρύτερης δυνατής συνεργασίας δυνάμεων, υπερβαίνοντας τους διαχωρισμούς δεξιάς-αριστεράς μέσα στο λαό, στη βάση ορισμένων κοινών θεμελιωδών θέσεων που αφορούν στην ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και την κατοχύρωσή της απέναντι σε κάθε εσωτερική και εξωτερική επιβουλή, στην αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, της λαϊκής κυριαρχίας, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και στην επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης υπέρ των εργαζομένων.
Θεμελιώδης προϋπόθεση μιας τέτοιας συνεργασίας, προκειμένου να είναι όσο πιο ανοιχτή στην κοινωνία κι όσο πιο ειλικρινής ως προς τις πολιτικές της στοχεύσεις, είναι η ισότιμη συμμετοχή όσων οργανωμένων πολιτικών σχημάτων την απαρτίζουν. Μια ισότιμη συμμετοχή που επιτρέπει την συμπόρευση πολιτικών σχημάτων με διαφορετική ταυτότητα στο πλαίσιο ενός συνασπισμού κομμάτων, όπου καθένα υπηρετεί τους κοινούς στόχους, τα κοινά αιτήματα, με το δικό του τρόπο, με τη δική του δουλειά, διατηρώντας πλήρως την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια.
Το ΕΠΑΜ δεν αποδέχθηκε ποτέ συμφωνίες που προϋποθέτουν, ή οδηγούν στην παραίτησή του από το σύνολο των προταγμάτων του, αλλά και από την αυτοτελή πολιτική και οργανωτική του δράση, παρότι δεν ήταν λίγες οι φορές που του ζητήθηκε να το πράξει. Το ΕΠΑΜ αρνήθηκε, γιατί εκτιμούσε πάντοτε ότι όπου δεν υπάρχει ισότιμη συμμετοχή και αυτοτέλεια των συνεργαζόμενων δυνάμεων, κυριαρχεί αναγκαστικά η ίντριγκα, το παρασκήνιο και οι κάθε λογής σκοπιμότητες μακριά από τους διακηρυγμένους στόχους. Η δεκαετία που μας πέρασε έχει επιβεβαιώσει την αλήθεια αυτή με τον πιο τραγικό και επώδυνο τρόπο για τον λαό και την πατρίδα.
Για τους λόγους αυτούς το ΕΠΑΜ δεν επιθυμεί να γίνει συνιστώσα κανενός, ούτε να προσχωρήσει σε κανένα πολιτικό σχηματισμό για λόγους ψηφοθηρίας. Όπως δεν το απαίτησε ποτέ και συνεχίζει να μην το απαιτεί από καμιά άλλη συνεργαζόμενη δύναμη. Αντίθετα, θα συνεχίσει να εργάζεται για την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη, συνεργασία, συμμαχία ανεξάρτητων σχημάτων με όρους ισοτιμίας και σεβασμού της αυτοτέλειας κάθε πολιτικής δύναμης, χωρίς πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, στη βάση ορισμένων άμεσων κοινών θέσεων με σκοπό την ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος κατοχής και χούντας.»!!

Η αποχώρηση του ΔΗΚΚΙ…

Το ΔΗΚΚΙ πολύ σύντομα ακολούθησε τον ίδιο δρόμο! Με ανακοίνωσή του μετά από τρεις ημέρες έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ για την συνεργασία με τους ΕΛ.ΑΝ!
Το ΔΗΚΚΙ, κατέβαλε και καταβάλει κάθε προσπάθεια για την συμμαχία του ευρύτερου δυνατού φάσματος των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, που συμπίπτουν στο μίνιμουμ της αποτίναξης του ζυγού της αποικιοποίησης και της εκποίησης της χώρας και του λαού της. Θεωρούμε επίσης, ότι η πολιτική περίοδος την οποία διανύουμε καθιστά το αξίωμα αυτό επιτακτικό.
Οι υπαίτιοι όμως που επιβάλουν την καταλήστευση και την αποικιοποίηση της χώρας και του λαού της έχουν ονοματεπώνυμο και γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να προσδιορίζονται με σαφήνεια μέσα στο μίνιμουμ πλαίσιο διακήρυξης ενός συμμαχικού εγχειρήματος.
Πέραν αυτού, θεωρούμε ότι ο καθένας διατηρεί την αυτοτέλεια και τις ιδιαίτερες δικές του απόψεις και πολύ περισσότερο δεν υποχρεούται να υιοθετεί τις ιδιαίτερες απόψεις κάποιου από τους συμμάχους. Διαφορετικά – εκτός των άλλων – το εγχείρημα χάνει την ενωτική του εμβέλεια, χάνει τον σκοπό της δημιουργίας μιας νέας λαϊκής – πατριωτικής ενότητας και δυναμικής από τα κάτω, και έχουμε απλώς την προχώρηση του ενός στον άλλο.
Δυστυχώς, η διακήρυξη η οποία μας προτάθηκε, στα βεβιασμένα χρονικά όρια ενός εικοσιτετράωρου, δεν εκπληρούσε αυτές τις προϋποθέσεις, ούτε στην αρχική της μορφή, ούτε και μετά την έκθεση της διαφωνίας μας. Παρά την επιμονή μας και στις δύο εκδοχές της να μην αναρτηθεί, και την διαφωνία και άλλων δυνάμεων στο υπό διαμόρφωση συμμαχικό σχήμα, αναρτήθηκε και παραμένει στην ιστοσελίδα των ΕΛ.ΑΝ.
Είναι αυτονόητο, ότι τα στελέχη που προτάθηκαν από το ΔΗΚΚΙ για το κεντρικό όργανο, προτάθηκαν για ένα όργανο συμμαχικού πολιτικού σχήματος και όχι ενός σχήματος υπό την προηγούμενη διακήρυξη και την καθιέρωση της μονομερούς λήψης αποφάσεων σε μείζονα ζητήματα. Επομένως, η συμμετοχή τους, όπως και η συμμετοχή μας στο όλο εγχείρημα δεν είναι δυνατή αφού πρώτα δεν υπάρξει η συμφωνία στα προηγούμενα καίρια θέματα.
Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με τη γνωστή μας επιμονή, χωρίς ίχνος εγωϊσμού ή μικρομεγαλισμού, καλώντας όλους όσους εμφορούνται από τις ιδέες της Εθνικής και Λαϊκής κυριαρχίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, σε συσπείρωση για την μεγάλη Πατριωτική Συμμαχία αντίστασης και νίκης.
Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος. Αλλά θα διανυθεί.»!!

ΠΗΓΗ

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος