Loading...
 Start Page

Πολλά ερωτήματα, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις πολιτικών και πολιτιστικών φορέων της Σάμου έχει προκαλέσει η, κατά πολλούς, σκανδαλώδης, δωρεάν παραχώρηση από την Περιφέρεια του “Επικουρείου” κτιρίου, στο Βαθύ, σε ΜΚΟ του Βουλευτή του νησιού Χριστόδουλου Στεφανάδη προκειμένου να στεγάσει το «Ινστιτούτο έρευνας για την μακροζωία και την πρόληψη ασθενειών γήρατος», στο οποίο προεδρεύει.

Το ιστορικό κτίριο, εμβαδού 1000 τετραγωνικών μέτρων, ανακαινίστηκε πρόσφατα με χρήματα του ΕΣΠΑ, στο οποίο εντάχθηκε προκειμένου να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού, έδρα των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών φορέων του Βαθέος, αλλά και για τη φιλοξενία εκθέσεων, συνεδρίων κ.λπ.

Παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι και ότι στην ίδια ΜΚΟ του Στεφανάδη, είχε παραχωρηθεί και από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας (Καλογήρου) άλλο κτίριο, το ΚΕΓΕ, χωρίς ωστόσο στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων να έχει αξιοποιηθεί -άλλωστε, το εν λόγω Ινστιτούτο δεν έχει να παρουσιάσει και κάποια αξιόλογη δραστηριότητα ως τώρα.

Όμως τα ερωτήματα δε σταματούν εδώ: πέρα από το κατά πόσον είναι νόμιμη η εγκατάσταση Κέντρου ιδιώτη, είτε είναι Ίδρυμα είτε ΜΚΟ, σ’ ένα δημόσιο κτίριο που ανακαινίστηκε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωση, τίθεται κι ένα μείζον ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης. Διότι δεν είναι δυνατόν ένας εν ενεργεία λειτουργός της δημοκρατίας, εκλεγμένος για να υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας, να καταφέρνει, προφανώς ασκώντας πολιτική επιρροή, να εξασφαλίζει για δικό του όφελος δημόσια κτίρια για 20 χρόνια και μάλιστα κατά παραχώρηση, με μηδενικό αντίτιμο και με κρατική χρηματοδότηση!

Αλλά και ως προς αυτό τίθεται μείζον ζήτημα. Η Περιφέρεια, βλέπετε, ισχυρίζεται ότι τα 150.000 ευρώ το χρόνο για τη λειτουργία του θα τα εξασφαλίσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά κάτι τέτοιο είναι περισσότερο ευχή και πολύ λιγότερο εξασφαλισμένη, πράγματι, χρηματοδότηση. Άλλωστε, για ποιο λόγο να πληρώνονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου; Συνιστά επιλέξιμο αναπτυξιακό έργο η φιλοξενία του Ινστιτούτου; Κι αν όχι, γιατί αυτά τα 150.000 ευρώ το χρόνο, που εν τέλει θα φεύγουν από τα ταμεία της Περιφέρειας να μη χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν τις δραστηριότητες δεκάδων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων σ’ ένα νησί με τόσο πλούσια ιστορία, αλλά και δράση σ’ αυτόν τον τομέα;
Ο Στεφανάδης ξαναχτυπά! – Σε δική του ΜΚΟ το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο

Και, σε κάθε περίπτωση, δεν έπρεπε να υπάρχει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου που θα μπορούσε να προσφέρει στην επιστημονική έρευνα όπως σχετικώς ο Νόμος και οι διαδικασίες ορίζουν;
Αφήστε, δε, το πλέον τραγελαφικό: ότι η επιστημονική αυτή έρευνα αφορά στο μέγιστο μέρος της το φαινόμενο της Ικαρίας, μιας από τις πέντε περιοχές του πλανήτη με τη μεγαλύτερη μακροζωία, οπότε γιατί θα έπρεπε το Ινστιτούτο που τη διεξάγει να βρίσκεται… στη Σάμο;
Εκτός αν την Ικαρία την προτιμά ο Στεφανάδης μόνο για κορωνο-τσιμπούσια που εκθέτουν όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τον πρωθυπουργό και στη Σάμο επιλέγει να εδράσει το Ινστιτούτο του, απλώς επειδή εκεί βρίσκει δωρεάν -τεράστιο- χώρο και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τους φίλους του στην Περιφέρεια.

Όπως και να ‘χει το πράγμα, το ένα λάθος του Στεφανάδη διαδέχεται το άλλο, μόνο που σ’ αυτήν την περίπτωση το θέμα δεν είναι μόνον πολιτικής μυωπίας. Είναι μεγάλο πολιτικό παραστράτημα, που συνιστά πρόκληση για την τοπική κοινωνία και οι αντιδράσεις που ήδη έχει προκαλέσει είναι έντονες και αναμένεται να κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα.

Δείτε το σχόλιο του Νίκου Νικολόπουλου για την παραχώρηση του «Επικούρειου» στη Σάμο.
https://www.youtube.com/watch?v=Fz8UVuqZth0

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος