Loading...
 Start Page

Αρ. Πρωτ.  5534 / 692  /  08-02-2019

 

Ερώτηση και ΑΚΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών

Έρμαιο των εμπόρων μεταλλικών αντικειμένων έχει γίνει το εγκαταλελειμμένο κτίριο του Οργανισμού Λιμένα Πάτρας στο παλαιό λιμάνι.

Πριν λίγες μέρες συνελήφθησαν δύο άτομα να αφαιρούν τμήματα από τις εγκαταστάσεις του. Πολλές φορές από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος και τον υπογράφοντα την παρούσα ερώτηση, έχει έρθει στη Βουλή το ζήτημα της μελλοντικής χρήσης του ακινήτου.

Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε πως για την ανέγερση του συγκεκριμένου παλαιού κτιρίου του Οργανισμού Λιμένα διενεργήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός το 1972. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1983 και έπαψε να είναι χρήσιμο μετά τον σεισμό του 2008, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο με σοβαρά στατικά προβλήματα.

Ακολούθησε –σχετικά καθυστερημένα- εντολή του Λιμεναρχείου για απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης οχημάτων μπροστά και σε ικανή απόσταση από το κτίριο και απαγόρευση της εισόδου τους στον παράπλευρο στεγασμένο χώρο.

Μετά την περσινή κατάρρευση του στεγάστρου στην λιμενική ζώνη με τραγικό θύμα έναν άτυχο μετανάστη, αποφασίστηκε να περιφραχθεί ο χώρος και να απαγορευτεί η είσοδος σε αυτό για όλους, καθώς στο κτίριο έβρισκαν καταφύγιο δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ωστόσο, η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο ξαναφέρνει στο επίκεντρο της συζήτησης τη μελλοντική χρήση του ακινήτου.

Η δημοτική αρχή έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει συνολικά για το θαλάσσιο μέτωπο σε δημόσια συζήτηση για τον σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου μέσα από πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Ως εκ τούτου κανείς λοιπόν δεν γνωρίζει εάν το παλαιό κτίριο του λιμανιού θα συμπεριλαμβάνεται στο αντικείμενο του διαγωνισμού.

Στο παρελθόν, επί των ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής, είχε προταθεί να εξεταστεί η στατική επάρκεια του κτιρίου και στη συνέχεια να διερευνηθεί η δυνατότητα μετατροπής όλου ή μέρους του σε φοιτητική εστία.

Στο νομοθετικό κείμενο που ψηφίστηκε από τη Βουλή πρόσφατα γίνεται λόγος και σε ένα τμήμα του κτιρίου που φιλοξενεί σήμερα δημόσιες υπηρεσίες (τελωνείο).

Η δημοτική αρχή έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με την παραμονή των κρατικών υπηρεσιών στο ακίνητο μέχρι να βρεθεί εκείνο που θα μεταστεγαστούν και για αυτό βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάσθε:

1ον Έχει δοθεί εντολή για να εξεταστεί η στατική επάρκεια του κτιρίου και έχει διερευνηθεί η δυνατότητα μετατροπής όλου ή μέρους αυτού σε φοιτητική εστία;

  • Να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο.

2ον Υπάρχει διαγωνιστική διαδικασία για την εκπόνηση της ως άνω μελέτης;

  • Να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο.

3ον Ποιες ακριβώς κρατικές υπηρεσίες στεγάζονται ή έστω κατά ένα μέρος φιλοξενούνται στο εν λόγω ακατάλληλο κτίριο του Οργανισμού Λιμένα Πάτρας παρότι έχει τόσα σοβαρά στατικά προβλήματα;

4ον Έχει εξετασθεί και μήπως έχει γίνει αποδεκτή η πρόταση των αρχιτεκτόνων της Πάτρας δηλαδή να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο το ΚΤΗΡΙΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ;

  • Να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο-υπόμνημα που έχει πάρει το Υπουργείο Πολιτισμού μαζί και οι σχετικές απαντήσεις που έχει δώσει ο Υπουργός Πολιτισμού προς τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων της Πάτρας.

5ον Ο αρμόδιος Υπουργός έχει δώσει στην ΕΛ.ΑΣ αυστηρές οδηγίες, ώστε να μην έχουμε στο μέλλον και άλλον νεκρό;

 

Κοινοποίηση :  Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος