Loading...
 Start Page

Αρ.  Πρωτ.  5490  /  07-02-2019

 

 

Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό

Στις μαύρες εποχές των Μνημονίων αντιληφθήκαμε ότι για έναν και μόνο λόγο οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να πράξουν τα αυτονόητά, παρά την θέλησή τους. Όταν αυτό που έπρεπε να μεταβληθεί ήταν Μνημονιακή υποχρέωση.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πραγματικά αν υπάρχει κάποιο «μυστικό» μνημόνιο στο οποίο να συμπεριλαμβάνεται η διατήρηση του κ. Πανταλάκη στην θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τραπέζης Αττικής, ακόμη και εάν ο,τιδήποτε συμβεί που να επιβάλει την απομάκρυνσή του;

Γιατί, πώς αλλιώς μπορούμε να μεταφράσουμε την διατήρηση του κ. Πανταλάκη στην θέση του, από το Δημόσιο που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Τραπέζης Αττικής, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της τράπεζας, ο κ. Ρουμελιώτης, μια φυσιογνωμία παγκόσμιας αναγνώρισης, καταγγέλλει δημοσίως την συμπεριφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας και δεν κουνιέται φύλλο.

Η ανακοίνωση του κ. Ρουμελιώτη είναι ένας πρωτοφανής κόλαφος για τον εκλεκτό του Κεντρικού Τραπεζίτη κ. Γ. Στουρνάρα. Πρωτοφανής γιατί ουδέποτε έως σήμερα σε Ελληνική τράπεζα (δημοσίου ή ιδιωτικού ελέγχου) ο Πρόεδρος στρέφεται δημοσίως κατά του Διευθύνοντος Συμβούλου. Και κόλαφος, καθώς με απλή ανάγνωση, διακρίνουμε τις σοβαρότατες ευθύνες που ο κ. Ρουμελιώτης καταλογίζει στον κ. Θ. Πανταλάκη για το θέμα των δανείων των κομμάτων.

Και εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Ρουμελιώτης επισημαίνει ότι οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του κ. Θ. Πανταλάκη αποτελούν εμπόδιο και δυσχεραίνουν την λειτουργία της Τράπεζας.

Πριν όμως παραθέσουμε τα όσα καταμαρτυρεί ο κ. Π. Ρουμελιώτης, θέτουμε υπόψη σας τα όσα έχουν γραφτεί περί της παντελούς αδυναμίας του κ. Θ. Πανταλάκη  να συνομιλήσει με ομολόγους του και άλλους εις την Αγγλική γλώσσα, λόγω άγνοιας.

Τέλος, επειδή πιθανόν να παρερμηνευθεί ανακοίνωση του κ. Ρουμελιώτη, την συμπεριλαμβάνουμε αυτολεξεί:

 «Μετά τις καταγγελίες στη Βουλή των Ελλήνων από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αναφορικά με την ανάμειξη στη διαχείριση των δανείων των πολιτικών κομμάτων της Εκτελεστικής Διοίκησης της Attica Bank, o Πρόεδρος της Τράπεζας κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης δηλώνει τα ακόλουθα:

1) Ευθύς ως πληροφορήθηκε την ανάθεση της διαχείρισης των δανείων των πολιτικών κομμάτων σε διαχειριστή εκτός τράπεζας έδωσε εντολή για άμεση επιστροφή τους στη διαχείριση της Τράπεζας.

2) Εγγυάται ότι θα πράξει ό,τι είναι επιβεβλημένο για τη διατήρηση της καλής φήμης και πορείας της Τράπεζας και την άμεση επιτυχή ολοκλήρωση τόσο της σε εξέλιξη ευρισκομένης Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της, όσο και της ανάθεσης του χαρτοφυλακίου της δεύτερης τιτλοποίησης με τη βοήθεια του διεθνούς Συμβούλου της Τράπεζας σε αξιόλογους επενδυτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το δεσμευτικό ενδιαφέρον τους και για τη συμμετοχή τους στην Αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου και για την ανάληψη της διαχείρισης του δεύτερου τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου δανείων και απαιτήσεων της.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος της Attica Bank κ. Π. Ρουμελιώτης διαβεβαίωσε ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει εφεξής εξυγιασμένη και με ισχυρό δείκτη φερεγγυότητας, ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Μετόχων της, των πελατών της και της κοινωνίας γενικότερα.

Τέλος επισημαίνεται ότι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του Δ/ντα Συμβούλου, όπως κατήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, δεν πρέπει ν’ αποτελούν εμπόδιο, να δημιουργούν πρόβλημα αξιοπιστίας της Attica Bank και να δυσχεραίνουν σοβαρά την ομαλή λειτουργία της.»

 Κατόπιν τούτου, ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ και κ. Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης:

  1. Είναι το Δημόσιο, άμεσα και έμμεσα, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τραπέζης Αττικής και εάν πράγματι είναι, εσείς πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε στην πρωτοφανή αντίδραση του Προέδρου της Τραπέζης Αττικής κατά του Διευθύνοντος Συμβούλου αυτής;
  2. Αληθεύει ότι ο κ. Πανταλάκης δεν γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα και εάν συμβαίνει αυτό, τότε πώς απαντά ο κ. Στουρνάρας εάν επιτρέπεται με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο και το νόμο περί Ελληνικών Τραπεζών να διατηρείται ένας διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος δεν μιλά την Αγγλική γλώσσα ; Μπορεί ο Διοικητής της ΤτΕ να μας αναφέρει Διευθύνοντες Συμβούλους ή Προέδρους, που επίσης δεν ομιλούν την Αγγλική γλώσσα και γιατί αυτή η εξαίρεση;
  3. Υπάρχει ειδικό και μυστικό σκέλος των μνημονίων που απαιτεί την παραμονή του κ. Πανταλάκη στην θέση του ως διευθύνοντος συμβούλου της Τραπέζης Αττικής, ειδάλλως πως εξηγείται η επιμονή στην διατήρηση της θέσεώς του, παρά τις τόσο σοβαρές καταγγελίες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος