Loading...
 Start Page

 Αρ.  Πρωτ.  5487  /  07-02-2019

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Με την υπ. Α.Π. 6115 ερώτησή μας, μεταφέραμε το εξής το δίκαιο αίτημα ΑΜΕ: «Θα παρατείνετε τον χρόνο άδειας άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων στην περίπτωση διαπιστωμένης από κρατικό Νοσοκομείο διαρκούς βελτίωσης και που όμως δεν μπορεί να γνωματεύσει η Ιατρική Επιστήμη, τον ακριβή χρόνο πλήρους αποκατάστασης της υγείας τους;».

Δυστυχώς, όμως, από τις 21-05-2018 έως και σήμερα δεν εδόθη καμία απάντηση…

Δεν γνωρίζουμε αν οι συνεργάτες σας δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν επιφορτισθεί την υποβοήθηση του έργου του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, έγιναν επιλήσμονες των καθηκόντων τους ή εάν ο φόρτος και ο όγκος «έσπρωξε» στα αζήτητα το «καυτό» αυτό ζήτημα που απασχολεί μια μικρή μεν ομάδα συμπολιτών , όμως άξια της προσοχής και της προτεραιότητας της πολιτείας.

Απαντώντας στην ερώτηση μας, με αριθμό 5513/26-4-2018 με θέμα «Θα παρατείνετε τον χρόνο άδειας άνευ αποδοχών», ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου μεταξύ άλλων μας έκανε γνωστά τα ακόλουθα:

Στην παρ. 2 του αρ. 51 του Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26 Α’), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του αρ. 37 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α’), ορίζεται ότι:  «Στους υπαλλήλους επιτρέπεται η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές συνολικής διάρκειας έως πέντε (5) ετών, ύστερα από αίτηση τους και γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους».

Και κατέληγε: «Τέλος, επισημαίνουμε ότι η τροποποίηση της ανωτέρω διάταξης δεν υπάγεται στον τομέα αρμοδιοτήτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ., αλλά του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο διαβιβάζουμε το παρόν και την Ερώτηση ηλεκτρονικά μέσω της Βουλής».

Κατόπιν τούτου επαναφέρω το ζήτημα που απασχολεί συγκεκριμένη εκπαιδευτικό, αλλά όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω και μερικούς ακόμα δημοσίους υπαλλήλους διαφόρων Υπουργείων.

Αξίζει να σας πληροφορήσω ότι στο πρόσφατο μόλις παρελθόν η παρούσα Κυβέρνηση προσέτρεξε και ικανοποίησε το αίτημα παράτασης αδείας άνευ αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας για σοβαρούς λόγους υγείας και με δημόσιες ευχαριστίες απάντησαν οι ενδιαφερόμενοι και οι οικογένειές τους, αλλά και οι φίλοι που τους συντροφεύουν στη δύσκολη περιπέτειά τους.

Μετά ταύτα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος επανέρχεται με την παρούσα Ερώτηση και θέτει ένα ιδιαίτερο ζήτημα που απασχολεί εκείνους τους πολίτες-υπαλλήλους του Δημοσίου, των οποίων βεβαιωμένα η υγεία τους βελτιώνεται, αλλά μπορεί και να ξεπεράσει τα πέντε χρόνια που μέχρι σήμερα προβλέπεται να παρέχεται άδεια άνευ αποδοχών για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους.

Ασφαλώς και τους είναι γνωστόν ότι ο Ν.3986/2011 με το άρθρο 37 τροποποιεί το Ν. 3528/2007 (Υ.Κ) άρθρο 51 και επιτρέπει στον υπάλληλο να λάβει  άδεια άνευ αποδοχών διάρκειας έως πέντε ετών για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους.

Επειδή είναι απόλυτα δίκαιο το αίτημα – το οποίο δεν επιφέρει ούτε ένα ευρώ κόστος για το Δημόσιο- οι λόγοι υγείας να μην συνυπάρχουν με « τους σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους» που είναι μια ευρύτερη έννοια και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχει άλλη δυνατότητα και μέριμνα για όσους έχουν σοβαρούς λόγους υγείας.

Γι’ αυτά τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες πρέπει η Κυβέρνηση, δια των συναρμοδίων Υπουργών, να αναλάβει την νομοθετική πρωτοβουλία και με τροποποίηση του άρθρου 51 του Ν. 3528/2007 να δύνανται άτομα που η υγεία τους βελτιώνεται, να λαμβάνουν μεγαλύτερο χρόνο άδειας άνευ αποδοχών χωρίς χρονικό περιορισμό. Και αυτή η δυνατότητα να προσφέρεται μόνον στην περίπτωση που δεν μπορεί να γνωματεύσει η Ιατρική Επιστήμη τον ακριβή χρόνο πλήρους αποκατάστασης της υγείας τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

  • Θα φέρετε άμεσα τροπολογία, ώστε να γίνει τροποποίηση και να δύνανται άτομα που η υγεία τους βελτιώνεται με βάσει ιατρικές γνωματεύσεις Δημοσίων Νοσοκομείων να λαμβάνουν χρόνο άδειας άνευ αποδοχών χωρίς τον χρονικό περιορισμό των πέντε ετών που ισχύει σήμερα και τούτο μόνον στην περίπτωση που δεν μπορεί να γνωματεύσει η Ιατρική Επιστήμη, τον ακριβή χρόνο πλήρους αποκατάστασης της υγείας τους, όταν μάλιστα, όπως καλύτερα από εμένα γνωρίζετε, δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο, αφού ο Υπάλληλος καταβάλλει εξ ιδίων το ποσό των κρατήσεων που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη για το συνολικό χρόνο της αδείας του;

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος