Loading...
 Start Page

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε στον Τύπο ότι το πολυετές θρίλερ των τηλεοπτικών αδειών βαίνει προς αίσιο τέλος.

Συγκεκριμένα διαβάζουμε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΟΤΙΚΑ, σε άρθρο με τίτλο «Ανακοινώσεις για τα κανάλια που πήραν άδεια» ότι:

«Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει δημοσιεύσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης την απόφασή του για τους πέντε οριστικά δικαιούχους άδειας εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού προγράμματος. Πρόκειται για τις ιδιοκτήτριες εταιρείες των τηλεοπτικών σταθμών Alpha, ANT1, STAR, ΣΚΑΙ και Epsilon που, όπως όλα δείχνουν, πέρασαν με επιτυχία και από τον έλεγχο της Αρχής που ελέγχει το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος».

Η ικανοποίησή μας είναι μεγάλη γιατί ύστερα από την σκληρή μάχη της Κυβέρνησης με ένα στρεβλό καθεστώς δεκαετιών, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα λάβουν άδεια, θα καταβάλουν άμεσα την πρώτη δόση των 3,5 εκ ευρώ και θα επέλθει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο προς όφελος του Ελληνικού λαού αλλά και των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια.

Όμως, η μεγάλη μας ικανοποίηση συνοδεύτηκε από τις έντονες απορίες μας για την αξιοπιστία του ελέγχου που πραγματοποίησε η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ για τις ιδιοκτήτριες εταιρείες των τηλεοπτικών σταθμών.

Στο πρόσφατο παρελθόν, επανειλημμένα ενημερώσαμε την Αρχή, με κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου με στοιχεία, για την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. και για τις διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου καθώς και την μεταβίβαση των μετοχών του Δημήτρη Κοντομηνά στην κόρη του Μαρία Κοντομηνά. Σε συνάντηση με την πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κ. Ζαΐρη, αλλά και σε επόμενες επιστολές τις θέσαμε τα σοβαρά ζητήματα, τα οποία με έκπληξη μας διαπιστώνουμε ότι διαπίστωσε ότι ουδέν το μεμπτό περιλαμβάνουν.

Της είχαμε επισημάνει ότι το ΕΣΡ δεν εφάρμοσε προσηκόντως τον νόμο και το δίκαιο της προκήρυξης, ανακηρύσσοντας την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. υποψήφια για την απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας, καθώς µε μεγάλη ευκολία ξεπέρασε το γεγονός ότι από το 2012 έως το 2016 διενεργήθηκαν αφενός τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και από 177.000.000 ευρώ ανήλθε το µετοχικό κεφάλαιο στα 289.543.000 ευρώ, αφετέρου διενεργήθηκαν µεταβιβάσεις και αλλαγές στους beneficial owners και αυτή η τεράστια περιουσία των 289.000.000 ευρώ πέρασε εν μία νυκτί στις 29/6/2016 από τον Δ. Κοντομηνά στην Μαρία Κοντομηνά, παραμένοντας άγνωστο εάν πληρώθηκε ο αναλογούν φόρος και παρότι εισαγγελικές και ανακριτικές διατάξεις που ερευνούν τον Δημήτριο Κοντομηνά για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα είχαν απαγορεύσει ρητώς τη µεταβίβαση των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ εύλογα ερωτήματα τίθενται για το αν η Μαρία Κοντομηνά διέθετε το κατά τον νόμο απαιτούμενο «πόθεν έσχες» ώστε να καταστεί πραγματική µέτοχος της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. και αν το ΕΣΡ προέβη στον κατά νόμο έλεγχο.

Επισημάναμε επισταμένα ότι τα εν λόγω ζητήματα αποτελούν αντικείμενο του ΕΣΡ, σύμφωνα με τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία και τους όρους της σε εξέλιξη προκήρυξης αδειών τηλεοπτικών σταθμών, διενεργούμενου από τις υπηρεσίες ελέγχου προέλευσης των πόρων των φερόμενων ως πραγματικών μετόχων, τόσο για την απόκτηση των μετοχών όσο και για τη λειτουργία των υπό αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών, και συγκεκριμένα αφορούν:

1) Την εξέταση από την υπηρεσία σας της νομιμότητας της μεταβίβασης την 29.6.2018 του 100% των μετοχών της offshore Alpha Media Group, μοναδικής μετόχου της Alpha Δορυφορικής Τηλεόρασης Α.Ε. (ΑΔΤ), από τον έως τότε πραγματικό μέτοχο Δ.Κ. στην Μ.Κ., φερόμενη έκτοτε ως πραγματικός μέτοχος της ΑΔΤ, όταν σύμφωνα με:

α) την 296/2015 διάταξη του οικονομικού εισαγγελέα και β) την 60/2016 διάταξη του 14ου τακτικού ανακριτή απαγορεύτηκε η μεταβίβαση τίτλων και κάθε περιουσιακού στοιχείου του Δ.Κ., ενώ στο πλαίσιο της δικογραφίας Ω/2016/9 διεξάγεται σχετική προανάκριση, μεταξύ άλλων, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αποτελεί κύριο αντικείμενο ελέγχου της υπηρεσίας σας.

2) Την εξέταση του κατά το πόσο η φερόμενη ως πραγματικός μέτοχος Μ.Κ. διέθετε το πόθεν έσχες για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΑΔΤ, διά της Alpha Media Group, όταν όπως είναι γνωστό για το 66,66% της υπερχρεωμένης έως και το 2008 ΑΔΤ το RTL κατέβαλε το 2018, 125 εκατ. ευρώ.

3) Την εξέταση του αν στο πλαίσιο των σύμφωνα με τον νόμο ετήσιων ελέγχων προέλευσης των πόρων από το ΕΣΡ για τα έτη 2016, 2017, αλλά και στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη προκήρυξης, ελέγχθηκαν τα ανωτέρω από το αρμόδιο Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ.

 

Από τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο διαπιστώνουμε, με μεγάλη απογοήτευση, ότι όλα βρέθηκαν σύννομα από την ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Απογοήτευση που οφείλεται στο αδιανόητο για την σκέψη μας ότι μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μπορούν να γίνονται χωρίς καμία δικαιολογία πόθεν έσχες, με αμφιβολία καταβολής των προσηκόντων φόρων και εν μέσω δικαστικών απαγορεύσεων για κάθε σχετική μεταβίβαση και παρόλα αυτά να κρίνονται όλα σύννομα ενόψει της παροχής τηλεοπτικών αδειών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

 

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

  1. Αληθεύει η πληροφορία ότι η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ενέκρινε τους φακέλους όλων των εταιρειών που είναι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών Alpha, ANT1, STAR, ΣΚΑΙ και Epsilon;
  2. Να μας δοθούν οι αναλυτικές εκθέσεις της ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ του ελέγχου της νομιμότητας του φακέλου όλων των εταιρειών που συμμετείχαν στη διαδικασία απόκτησης τηλεοπτικής άδειας
  1. Τέλος, ενημερώστε μας εάν έχει σχηματιστεί δικογραφία (και εάν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται), εάν έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον του αρμοδίου εισαγγελέα τα μέλη του ΕΣΡ και της ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ώστε να απαντήσουν στα ερωτήματα που δημόσια έχουν τεθεί, που έχουν κατατεθεί στα πρακτικά της Βουλής και που έχουν κοινοποιηθεί εγγράφως στην κ. Ξένη Δημητρίου Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την ανωτέρω υπόθεση.
  2. Έχει σχηματιστεί δικογραφία για τα ανωτέρω, ενημερώστε την Βουλή των Ελλήνων και εάν όχι, τότε απαντήστε αν θα ζητήσετε αμελετητί από την αρμόδια Εισαγγελία όπως έχετε καθήκον για χάριν του δημοσίου συμφέροντος  με βάση το άρθρο 30 του ΚΠΔ και όπως άλλωστε έχετε πράξει σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος